Magazin > VIP
144 ogledov

Razstava za dva milijona

Živa Škodlar Vujić in Laza Vujić
1/9
Žurnal24 main
V Piranu od petka razstava del Andyja Warhola in še petih ikon pop art umetnikov.

“Takšne razstave pop arta v Sloveniji še ni bilo. Pred približno desetimi leti je bil v Moderni galeriji predstavljen Andy Warhol, a v takšnem obsegu, kot bo na ogled v Piranu, še ne,” pravi Živa Škodlar Vujić, galeristka in skupaj s soprogom tudi lastnica okoli sto del ikon pop arta, ki bodo javnosti od petka na ogled v piranski palači Trevisini.

Vrednost del, ki si jih bo mogoče ogledati do 9. oktobra, lastnika ocenjujeta na 1,2 milijona evrov oziroma skoraj dva milijona dolarjev. Nekatere razstavljene grafike dosegajo prav vrtoglave cene, tudi 40 tisoč dolarjev; soba, v kateri so razstavljena dela Toma Wesselmanna, pa je ocenjena na četrt milijona dolarjev.

Na ogled bodo sicer dela Warhola, Wesselmanna, Roya Lichtensteina, Jamesa Rosenquista, Johna Chamberlaina in Roberta Rauschenberga.

Introvertiran človek, ki je imel rad fante
Na vprašanje, kje stanuje oziroma kje hrani umetnine svetovno znanih umetnikov, ki jih je tudi osebno poznala, galeristka ne želi odgovoriti.

“Veste, kaj, o tem pa ne bomo; v Ljubljani se namreč vsako noč zgodi osem vlomov, policija pa nič,” pojasnjuje. In kako se sama spominja Warhola?

Lokacije, kjer hrani umetnine, galeristka iz strahu pred krajo ne želi razkriti.

“Warhol je bil introvertiran človek, ki je imel okoli sebe rad mlade fante, v kopalnici pa žensko spodnje perilo. Sicer pa skromen, s svojo maserko po rodu iz Bosne je imel zelo poseben, neobičajno pristen odnos, in ko sva mu enkrat podarila ročno izdelano bosansko bisago, jo je z veseljem nosil po svojih potepih po New Yorku,” se spominja.

 

Več fotografij si lahko ogledate v galeriji

Varovano in zavarovano
Palača je za to priložnost seveda tudi posebej varovana – in zavarovana pri enem od sponzorjev razstave, zavarovalnici Adriatic Slovenica; ta višine zavarovalne premije, ki jo je organizatorjem sicer zaračunala, ne želi razkriti. Zavarovalnica je dala brezplačno na voljo prostore palače, stroške obratovanja pa bo plačala občina. Organizator razstave, s katero bi radi tokove turističnega turizma obrnili tudi proti Sloveniji, je agencija Maona, ki ob robu napoveduje vrsto spremljevalnih dogodkov, skupaj pa računa na 12 tisoč obiskovalcev.

 

“Takšni projekti so v tujini zgodbe o uspehu,” pravi njena predstavnica Polona Senčar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.