Magazin > VIP
17 ogledov

"Sem alternativni plejboj"

Raper pravi, da si namesto daril želi le veliko dobre volje. (Foto: Anže Petkovš Žurnal24 main
Rok Terkaj. Raper in kolumnist o vinu, krščanskih zapovedih, ledeni dobi, glasbi in Sanji Grohar.

Kaj ste odnesli od popotovanja po jeruzalemsko-ormoškem okolišu, o katerem ste pisali tudi kolumno v Žurnalu24?
Odlično izkušnjo. Vsakemu, ki me vpraša, zakaj si delal to turo, rečem, naj gre pogledat, kako je lepo, pa bo videl zakaj. Provansa se lahko skrije, hehe! Še bolj kot narava pa so me impresionirali ljudje, saj so dobrega srca. To je tisto, kar v urbani Ljubljani največkrat pogrešam; preprostost in dobro srce.

Kako je potovanje izgledalo?
V razmaku meseca in pol smo šli za tri dni v ta okoliš. Spoznavali smo navade ljudi, njihov način življenja, njihove naravne in kulturne znamenitosti, ter seveda nekaj zabave.  Rdeča nit je bilo vino, iz te niti pa se je spletlo dosti stranskih in to je bil namen - prikazati jeruzalemsko-ormoški okoliš v vsej njegovi čarobnosti.

V čem je čar pridelovanja vina?
Odvisno, kaj gledaš. Pri proizvodnji je najbrž smisel, da se naredi čim boljše vino in proda, da postane znamka čim bolj uspešna. Pri manjših vinogradnikih, ki imajo pet, šest hektarjev, pa se mi zdi, da gre za neko ljubezen do trte in narave. To občutiš tako na ljudeh kot na vinu.

Bi vi zaplavali v vinogradniške vode, če bi imeli možnost?
Na starejša leta mogoče, ko bom uresničil vse sanje, ki jih imam. Do takrat me bolj vleče v studio kot med vinograde.

Sicer vas predstavljajo kot izrazito poduhovljenega, živite po krščanskih zapovedih?
Nekatere upoštevam, druge se trudim upoštevati, tretje pa ne. Prva »Jaz Sem Gospod, tvoj Bog. Poleg Mene ne imej drugih bogov.« Jaz rad raziskujem različne religije in poglede na Boga. Če mi je kaj bolj všeč pri hinduizmu ali budizmu kot krščanstvu, bom raje živel po teh načelih. Tudi sabata ne praznujem, tako da bi se težko držal vseh zapovedi.

Katere upoštevate?
Zlato pravilo, ki drži skupaj vso civilizacijo je – kar nočeš, da drugi delajo tebi, ne stori drugim. In kar hočeš, da drugi delajo tebi, delaj ti njim. Zato se rad smejim in širim dobro voljo naprej, ker bi tudi rad da ljudje širijo dobro voljo do mene.

Je za globalno segrevanje kriv bog ali človek?
Naš planet je vedno doživljal ledene dobe in segrevanja. V obdobju, v katerem živimo, ni nič drugače. Če onesnažujemo ali ne, bo ledena doba prišla, kot je v prejšnjih zemeljskih obdobjih. Človek pa je kriv, da bo prišla dvesto, tristo, tisoč let prej kot bi morala. Bog, če ga pojmuješ kot naravo ima svoje zakonitosti in ničesar kar človek poskuša narediti, ne more tega spremeniti.

Pišete tudi kolumne. So te nujno zlo za služenje denarja ali v pisanju uživate?
Pišem tudi kolumne. Pisanje je moja strast, tako se najlažje izrazim in posredujem svoje misli naprej, če pa pri tem še kaj zaslužim, še toliko boljše, da lahko vlagam naprej v glasbo.

Imate veliko odzivov?
Ogromno, če se lahko pohvalim, sem edini kolumnist revije One, ki so ga obdržali tudi v tej sezoni, vse ostale so zamenjali, na kar sem ponosen. To pomeni, da pišem stvari, ki se ljudi dotaknejo in jih razumejo. Od mladih 10 letnikov pa do babic dobivam pozitivne kritike, da končno preberejo nekaj pametnega. Zanimivo četudi je revija Ona namenjena ženskam, jo prebira dobršen del moškega spola. Poleg tega imam tudi svoj blog in svoj facebook Club, kjer pišem kolumne in misli, ki se jih ne da zaslediti v tiskanih medijih.

Nekateri menijo, da je vaše glasbeno sodelovanje s Sanjo Grohar pod nivojem.
Ljudje mislijo, da je napisati pop tekst najbolj preprosta stvar na svetu, a ni tako, saj je potrebno stvari povedati zelo preprosto. To pa je včasih za raperje, ki imamo radi kompleksnost, kompleksno, hehe. Zaradi tega so bila sodelovanje tako s T Angelsi kot Sanjo Grohar, Nušo Derenda, Ginom in Nino Pušlar in ostalimi, za katere sem pisal tekste, zame izleti v razvijanje mojega talenta – da znam ustvarjati rap z neko kompleksno mislijo, v refrenu pa povedati preprosto. Pod nivojem, nad nivojem, pustimo času čas.

Kako komentirate očitke, da nastopate kot plejboj, delate pa alternativno glasbo, kar je v nasprotju.
Sem alternativni plejboj, vesoljski kavboj, ki ne nosi crocsov. Sem sožitje nasprotij. Sem neumen idiot, brez stila in smisla za karkoli že počnem. Sem kost za glodanje. Po drugi strani pa sem nekdo, ki ima najbolj nore ideje in divje sanje in jih tudi uresniči. Ljubim glasbo in v njej sem svoboden bolj kot brez nje. Pripravljam hip hop ploščo, rock ploščo, freak ploščo, savsko ploščo in kdo ve, kaj me bo še prijelo, ko opravim zadane naloge. Očitki pa bodo vedno bili, razen takrat, ko ne narediš ničesar, pa še takrat se bo našel očitek, da ne naredim ničesar. Lep pozdrav vsem bralcem Žurnala!

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.