Magazin > VIP
881 ogledov

Trepetali smo s to živaljo, takšna je njegova usoda danes

Gomzi Pasja nota
Slovenska vojska in pripadniki civilne zaščite so na območju Savinjske doline v začetku avgusta rešili ujetega telička, ki je bil zakopan v blatu in ruševinah ter čudežno preživel ujmo in postal čisto pravi zvezdnik.

Mukanje noč in dan avgusta ni omehčalo vseh "veljakov" (veterinarska inšpekcija, župan, civilna zaščita itd.), zganili so se šele pod plazom javnosti in medijev. Za mnoge odpisani teliček Gomzi je preživel. A lastnika ga kljub vrtoglavim finančnim ponudbam društev in posameznikov nista želela prodati, saj je edino, kar jima je ostalo od uničujočih poplav. 

Teliček sedaj biva na sosednji kmetiji, njegova lastnika obljubljata, da ga čaka lepo življenje in ne pot v klavnico. Številni prostovoljci so skeptični in se bojijo, da bo vzhičenost kmalu popustila, lastnika pa ne bosta kos živali, ki kmalu ne bo več majhen teliček, ampak ogromen bik. Da spomin na Gomzija ne bi zbledel in da bi se lastnika naposled le odločila bikca oddati iz hleva na travnik enega od društev, je nastala pravljica - prva resnična in poučna pravljica.

O bikcu, ki je premagal poplave je resnična pripoved. Gomzi je edini, ki je preživel največjo naravno nesrečo v Sloveniji. Gre za butično izdajo žepne knjižice, ki je izdelana iz recikliranega, ekološkega papirja. Dobiček od prodaje bo namenjen v dobrodelne namene. Večina pravljic otrokom ne da pravega, realnega vpogleda v življenje živali. Zaradi napačne predstave ljudje razvijejo strah ali celo sovraštvo do nekaterih živih bitij. Po drugi strani pa nekatere živali ljudje počlovečijo in jim v ujetništvu ne zmorejo nuditi tega, kar dejansko potrebujejo. Sledi oddaja, ki pa živali povzroči stres, posledično tudi vedenjske motnje. Knjiga je izšla danes, ob svetovnem dnevu živali. 

Gomzi | Avtor: Pasja nota Pasja nota

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.