Magazin > VIP
48 ogledov

Sodni proces kot strašenje opozicije

Ponovna izvolitev dosedanjega, konservativnega iranskega predsednika Mahmuda Ahm Žurnal24 main
Režim v Teheranu se je odločil za sodni obračun z aretiranimi opozicijskimi protestniki. In to za drakonski obračun. Musavi: za nami ne stoji tujina.

Brez uvoda, brez komentarja, brez opozorila: sporočilo brez kakršnega konteksta, ki ga je v petek lansirala iranska tiskovna agencija Fars, je bilo naslovljeno s "Kazenski ukrepi za netilce nemirov in kravalov po islamski kazenski zakonodaji".

Novica, ki naj prestraši opozicijo
Udarnemu naslovu je sledilo suhoparno citiranje ustreznih delov zakonodaje, toda vse to je moralo aktivistom iranske opozicije pognati strah v kosti. Kajti Fars je naštel, kaj grozi tistim, ki so bili aretirani med protesti zaradi domnevne prevare na predsedniških volitvah: dolgoletne zaporne kazni ali celo smrtna kazen.

"Brez povezave s tujino"

Na volitvah poraženi opozcijski kandidat Mir Husein Musavi je prek svoje spletne strani sporočil, da povolilni protesti opozicije niso povezani z nobenimi krogi iz tujine.

"Če se doma ali v tujini zbere dve ali več oseb z namenom, da škodujejo notranjemu miru islamske republike Iran: od dve do 10 let zapora," citira Fars zakonodajo. "Propaganda proti islamski republiki: tri mesece do 10 let." In še: "Zarota z namenom zamenjave režima, oboroževanje in urjenje militanttnih skupin: smrtna kazen." Pri tem Farsova vest niti z besedo ne omenja zadnjega največjega političnega vrenja v državi po islamski revoluciji leta 1979.

Sodni procest proti demonstrantom
Da je Fars je ravno v petek objavil takšno novico, ni naključje. Ravno v soboto se je začel proces proti okoli 100 obtožencem, ki so osumljeni netenja nemirov med opozicijskimi protesti. Obtoženi so ogrožanja nacionalne varnosti, netenja nemirov, uničevanja tuje lastnine in kršenje javnega reda in miru.

Obtožencem tudi očitajo, da so imeli stik s terorističnimi skupinami, da so tihotapili orožje in ročne bombe, da so načrtovali teroristične napade. Nadalje jim obtožnica očita aktivnosti pri ustvarjanju "huliganskih" skupin in sodelovanje "s sovražnimi mediji".

V zaporu še 250 aktivistov
Iranske varnostne sile so med protesti, ki so izbruhnili po sporni zmagi Mahmuda Ahmadinedžada na predsedniških volitvah 12. junija, aretirali 2.00 opozicijskih pristašev. 250 jih je še naprej v zaporu. Zadnje aretacije (okoli 50 protestnikov) so bile izvedene med opozicijsko komemoracijo za žrtvami spopadov med protestniki in varnostnimi silami.

Imena obtožencev niso objavili, najverjetneje pa gre predvsem za moške. Svojci še priprtih opozicijskih privržencev se prav gotov bojijo, če ni med obtoženimi tudi njihov sin, oče, mož ali brat, in analitiki menijo, da je tudi to del režimske strategije ustrahovanja opozicije. Kmalu lahko pričakujemo, da bodo o procesu na široko poročali državni mediji. Izrek sodbe naj bi sledil dokaj hitro.

Ahmadinedžad za predpraznično pomilostitev
Zanimivo je, da je Ahmadindžad, ki bo 5. avgusta še drugič prisegel kot predsednik, sodne organe pozval, da do obletnice rojstva 12. imama Mahdija (pomemben praznik za šiite, ki se obhaja na 7. avgust) izpusti vse zaprte protestnike. Podoben poziv je na iranske oblasti naslovila organizacija za človekove pravice Amnesty International.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.