Magazin > VIP
188 ogledov

Stari vici v novih časih

Humorist Vinko Šimek se ponaša s kar osmimi zlatimi ploščami. (Foto: Mediaspeed. Žurnal24 main
Oče slovenskega stand upa Vinko Šimek o novih časih, zgoščenki in politikih.

"Preživel sem vse vlade v Sloveniji in bivši Jugoslaviji in verjamem, da jih bom s svojimi vici še nekaj. Tisti, ki se v njih znajdejo oziroma nastopajo, pa so mi lahko hvaležni, saj to pomeni, da še vedno obstajajo," pravi Vinko Šimek, Mariborčan, ki ga že nekaj desetletij poznamo tudi kot humorista v vlogi Jake Šraufcigerja in po številu prodanih kaset v naši nekdanji skupni domovini še vedno ostaja rekorder.

 

Vinko %C5%A0imek | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Bogata zapuščina

Kar osem zlatih plošč, med njimi je eno posnel tudi s hrvaškim humoristom Martinom Sagnerjem - Dudekom, hrani Šimek v svoji vitrini. "A trakovi kaset so se z leti močno obrabili, generacije, ki so me spremljale, so medtem odrasle oziroma dozorele, ostale pa so nostalgične želje, da bi te vice znova slišali tudi na zgoščenki. In prav to se je zgodilo. Tako sem na zgoščenko z naslovom Dobri stari vici za nove boljše čase uvrstil za debelo uro različnih šal in tudi nekaj pesmi, ki jih bodo lahko poslušale tudi prihodnje generacije," pove Šimek, za mnoge tudi oče slovenskega stand upa, ki s predstavo Stal je, stoji in ni vrag, da ne bi še enkrat vstal, še vedno navdušuje. V njej je aktualen, kritičen, zabaven in nepredvidljiv.

 

V življenju Vinka Šimka sta pomembno vlogo odigrala tudi hrvaška humorista Nela Eržišnik in Martin Sagner - Dudek. Kot pravi vedno dobro razpoloženi Mariborčan, ne more prešteti, koliko skupnih nastopov so imeli. Tudi takšnih, v katerih so obdelovali odnose med obema državama. A kot pravi, med njimi glede tega nikoli ni bila izrečena žal beseda. Lahko bi rekli, da so bili vsi trije ambasadorji dobrih medsosedskih odnosov.

"Štofa" ne bo zmanjkalo

Kot pravi Šimek, je še vedno poln energije. "Jaka Šraufciger se ne bo nikoli upokojil, ker bi s pokojnino težko shajal. Pa še nekaj verjamem, in sicer da mi 'štofa' niti za nove šale niti za neumnosti ne bo nikoli zmanjkalo. Pa še nekaj, kar se tiče politikov, ki jih obdelujem – njihov mandat je krajši od mojega, hvala bogu," pravi Šimek, ki je med drugim ustvaril tudi himno pohorske Zlate lisice. Na naše vprašanje, ali je imel zaradi vicev kadarkoli težave z aktualno oblastjo, Šimek pove, da seveda imaš težave, če si udaren, nepredvidljiv in brez dlake na jeziku.

 

"Saj poznaš tisto: reci nesposobnemu, da je nesposoben, pa boš videl, česa je sposoben. To je izjavila moja učiteljica in lahko bi rekel moja druga mama, žal zdaj že pokojna hrvaška humoristka Nela Eržišnik," pravi Šimek. In kaj svetuje drugim slovenskim humoristom? "Tisti, ki so manj uspešni, naj bodo uspešnejši, tisti, ki so bolj uspešni, pa naj ostanejo takšni, kot so," sklene.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.