Magazin > VIP
56 ogledov

Toš: "Država preferira pasivnega državljana"

scena 15.11.13. drzavljan tos, tadej tos, foto: planet tv Planet TV
"Od nekega člena poveljevalne verige naprej se na vse gleda skozi številke in če številke niso prave – adijo,“ je ukinitev pogovorne oddaje Državljan Toš pokomentiral Tadej Toš.

Tadej Toš je sredi decembra izgubil svojo oddajo Državljan Toš, ki je bila na sporedu na Planet TV. Televizija je bila sicer z oddajo in Tošem zelo zadovoljna, gledalci pa očitno malo manj, saj je bila gledanost nizka. To je bil tudi razlog za ukinitev šova.

Takšen format oddaje je sicer v tujini zelo priljubljen. Toš meni, da bi se lahko šov prijel tudi v Sloveniji, a mu niso dali dovolj časa. "Prijelo bi se. Ni pa se prijelo, ker nismo uspeli pred zaslone pritegniti s strani naročnika pričakovanega števila gledalcev. Najprej seme, potem korenine, steblo, listje in cvet, šele na koncu plodovi - vsaka stvar potrebuje svoj čas. Mi smo začenjali poganjati korenine. Denar ne pozna milosti. /.../Menim, da je bil naročnik premalo potrpežljiv in da so bila pričakovanja za začetek morda malce prevelika. Od nekega člena poveljevalne verige naprej se na vse gleda skozi številke in če številke niso prave - adijo. Takšna so pravila igre,“ je za nas povedal Toš in dodal, da so se že začeli pripravljati na drugo sezono, ko so ga presenetili z novico o ukinitvi oddaje.

Težava bi lahko bila tudi v tem, da je bila oddaja na sporedu relativno pozno. "Res je, termin je bil pozen, 'late night termin' se v Sloveniji prične uro prej, ob 21.00. Če bi nadaljevali, bi najverjetneje iskali primernejši termin. Slovenci ne bedimo dolgo v noč, ker vstajamo zgodaj, da nahranimo svoje družine in krpamo bančne luknje.“

Pojavili pa so se tudi očitki, da je bila oddaja preveč politična. V tem Toš ne vidi težave. "Če bi politika imela kakšno besedo pri tem, bi to vsekakor lahko bil razlog. Oddaja je želela z distanco, ostrino in humorjem pogledati na državo. Po podatkih o gledanosti to ni zanimalo dovolj velikega števila gledalcev, komercialno televizijo pa zanima v prvi vrsti gledanost. V vsakem primeru lahko rečemo, da država preferira pasivnega državljana. Nenavadno pa je, da nismo posneli že dveh epizod, ki sta nam manjkali do zaključka sezone - to bi bil elegantnejši zaključek.“

Komentarjev 1
  • Danijel Ražman 16:28 04.januar 2014.

    Toš je zakon ,tudi v živo sem se prepričal.Ta njegova odaj me ni pritegnila,malo zadržana .Pričakoval se pravega Toša.