Magazin > VIP
18348 ogledov

Umrl je Oliver Dragojević

Umrl je Oliver Dragojević
1/8
Tomislav Miletic/PIXSELL
Hrvaški mediji poročajo, da je v starosti 71 let umrl velikan hrvaške glasbe Oliver Dragojević.

V splitski bolnišnici je danes zjutraj umrl glasbenik Oliver Dragojević, ki se je v zadnjem obdobju boril z rakom na pljučih.

Žalostno vest o smrti glasbenika, je Slobodni Dalmaciji sporočila njegova družina. Na Facebook profilu pevca je objavljena njegova fotografija s pripisom "7.12.1947. - 29.7.2018". Za seboj je pustil ženo Vesno, s katero je bil poročen 44 let, in tri sinove - 42-letnega sina Dina in 39-letna dvojčka Damirja in Davorja.

Oliver Dragojević je v svoji več kot 50-letni glasbeni karieri objavil več kot 40 albumov ter nastopil na mnogih prestižnih koncertnih prizoriščih, kot so pariška Olympia, londonski Royal Albert Hall, newyorški Carnegie Hall in Opera House v Sydneyju. Lani je v razprodani Areni v Zagrebu koncertno proslavil svoj 70. rojstni dan. Eden najbolj priljubljenih hrvaških pevcev je bil zaradi zahtevnega zdravljenja prisiljen odpovedati podobna koncerta v Splitu, ki sta bila napovedana decembra lani.

Umrl je Oliver Dragojević Slovo Magazin Slovo Oliverja Dragojevića: "On je v mojem DNK, v DNK vseh nas ..."

Ljubezen do glasbe je kazal kot petletnik, ko je od očeta dobil prve orglice, potem pa se je naučil igrati tudi klavir, klarinet in bas kitaro. V Splitu je končal srednjo glasbeno šolo, prvi nastop je imel kot 14-letnik na splitskem otroškem glasbenem festivalu. Kot najstnika sta z bratom Aljošo posnela tudi takratne svetovne uspešnice za Radio Split. V otroštvu sta bila njegova priljubljena glasbenika Ray Charles in Stevie Wonder. Prvi veliki glasbeni uspeh je bila zmaga na splitskem festivalu leta 1974, ko je navdušil žirijo s pesmijo Ća će mi Copacabana, leto zatem pa je na festivalu v rojstnem mestu osvojil občinstvo s skladbo Galeb i ja. Nato so se vrstile uspešnice, kot so Romanca, Oprosti mi, pape in Stari morski vuk.