Slovenija
157 ogledov

Umrl Tomaž Pandur

Tomaž Pandur Benjamin Kovač
Med gledališko vajo v Skopju se je danes poslovil 53-letni mednarodno priznani režiser Tomaž Pandur.

Med gledališko vajo v Skopju se je danes poslovil režiser Tomaž Pandur, po poročanju makedonskih medijev je zaradi srčne kapi umrl med vajo za predstavo Kralj Lear v Makedonskem narodnem gledališču.

Pandur se je rodil leta 1963 v Mariboru, leta 1988 je na ljubljanski AGRFT diplomiral iz režije. Sprva je bil tesno povezan z rodnim Mariborom, kjer je umetniško vodil tamkajšnjo Dramo. Še kot študent je vodil svojo gledališko skupino Tespisov voz in uprizoril več predstav, s katerimi je opozoril slovensko in jugoslovansko gledališko javnost. Po krajšem umiku je začel režirati v tujini in ustanovil svoje gledališče Pandur.Theaters, ki ga vodi dramaturginja Livija Pandur.

Bil je izredno plodovit ustvarjalec. Njegove režije so temeljile na priredbah dramskih klasik, h katerim je pristopal na izrazito samosvoj način. Med njegovimi znanimi odrskimi projekti so Faust, Tesla Electric Co., Hamlet in Medeja.

Dramsko pesnitev Johanna Wolfganga Goetheja o človeku, ki je prodal svojo dušo hudiču, je po 25 letih ponovno uprizoril lani. Fausta so premierno videli obiskovalci ljubljanskega poletnega festivala, ljubljanska Drama, v koprodukciji katere je nastal, pa je z njim nedavno požela veliko zanimanje na ibero-ameriškem gledališkem festivalu v Bogoti.

"Gledališka poetika Tomaža Pandurja je že v Šeherezadi, še bolj eksplicitno pa v Faustu napovedovala, da cilja visoko: na gledališče sveta in na svet kot gledališče, torej na nekakšen totalni theatrum mundi," je o njegovem delu zapisal teatrolog Vasja Predan.

Komentarjev 7
  • brencl47 05:22 13.april 2016.

    Slovenci smo žal izgubili velikega človeka in promotorja male Slovenije.

  • brencl47 05:21 13.april 2016.

    Ja žal, potem ko ga je precejšen del pisunske srenje v spregi z nekaterimi politikanti krivično anatemiziral kot človeka nevrednega zaupanja. Sedaj pa točijo krokodilje solze .... !

  • CAT 16:11 12.april 2016.

    R.I.P.