Magazin > VIP
18260 ogledov

Zaradi te zapestnice je danski kralj sedaj v težavah

kralj frederik Profimedia
Zahteve po večji preglednosti vse glasnejše.

Na Danskem je pred malo manj kot dvema tednoma prišlo do menjave na prestolu. Kraljica ga je prepustila sinu Frederiku in njegovi soprogi Mary, ki sta ob tej priložnosti zagotovo dobila ogromno dragih daril, ki sta jih lahko tudi brez slabe vesti sprejela.

O tej temi se na Danskem od kronanja spet veliko govori, saj so na Frederikovi roki opazili zapestnico, ki bi lahko bila darilo blagovne znamke Shamballa. Njihove zapestnice stanejo med 2.500 in 44.000 evrov. 

Poznavalci razmer na dvoru se sedaj po pisanju Gale zavzemajo za več preglednosti na tem področju. V drugih državah so pravila namreč precej strožja. Na Norveškem člani dvora ne smejo sprejemati daril, ki prihajajo od komercialnih organizacij, vsa darila, dražja od 90 evrov, pa je treba objaviti na spletni strani dvora. Takšen seznam imajo tudi Britanci in Španci. "Kraljeva družina ima moč. In vsi, ki opravljajo javne funkcije, daril ne smejo prejemati," je bil za dansko tiskovno mrežo DR Nyheder jasen Jesper Olsen, predsednik Transparency International Denmark. Pravi tudi, da je zaskrbljujoče, da lahko podjetja in zasebni akterji kraljevi družini na skrivaj podarjajo draga darila, saj bi lahko nastal vtis, da si je nekdo poskušal na ta način priboriti prednost. Michael Bregnsbo, profesor zgodovine na Univerzi južne Danske, se strinja. Verjame, da je menjava na prestolu pravi čas, da se darila objavijo. "To bi zagotovilo jasnost in preprečilo govorice," pravi.

princ frederik, princesa mary | Avtor: Profimedia Profimedia

Mary je v preteklosti pogostokrat dobila dizajnerska oblačila in torbice, kraljica Margrethe pa leta 2002 celo krzneni plašč. Frederik se je leta 2007 razveselil čolna v vrednosti 236 tisoč evrov, ob poroki pa so paru poklonili kar pet avtomobilov. Od leta 2018 pa kraljeva družina ne sprejema več avtomobilov - očitno so garaže polne ...

Kraljevi par se je na pozive po več transparentnosti odzval in pregledal pravila glede sprejemanja daril ter nove smernice že objavil na spletni strani. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.