Magazin > VIP
15361 ogledov

Znanemu Slovencu je ta dopust spremenil življenje

tomaž mihelič Osebni arhiv
In sedaj sam spreminja življenja ... Je dokaz, da je vse mogoče, če je le volja dovolj velika.

Pevec skupine Sestre in novinar Tomaž Mihelič je pred enim letom sedel na letalo, nevedoč, da mu bodo te počitnice popolnoma spremenile življenje. In to ne le njemu ...

tomaž mihelič | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv
Na Zanzibarju so Miheliča prevevala različna čustva. Očaran nad lepotami dežele in srčnostjo tamkajšnjih prebivalcev ni mogel pogledati stran, ko je videl, kakšna krivica se nekaterim dogaja. "Na eni strani razkošje, pregrešno dragi resorti, hoteli, luksuz, večinoma v lasti privilegiranih belcev. Le nekaj metrov stran pa životarijo domačini v hudem pomanjkanju. Ti isti domačini, ki garajo za svoje nadrejene, ki so morali odstopiti svojo zemljo, svoja imetja, da bi se lahko na njihov račun peščica izbrancev še bolj bogatila. Nikomur ni mar zanje, pozabljeni so od boga in od države," je takrat povedal za naš medij. Na tem oddihu je spoznal tudi mladega Johnnyja iz Tanzanije, ki se mu je globoko vtisnil v srce, saj je videl, kako zelo si mladenič želi in tudi trudi za spremembo. 

In to spremembo je dočakal, zahvaljujoč Miheliču, ki je po vrnitvi domov ustanovil Humanitarno umetniški zavod sestre Marlene in zanj zbiral sredstva. Z denarjem je znani Slovenec v Afriki naredil čudež ..."Ufff, kakšna dogodivščina je za mano! Zagotovo ena najbolj čustveno bogatih, čeprav sem se domov vrnil fizično izžet. Z razlogom, saj vam lahko končno pokažem delni rezultat skoraj enoletnega projekta, ki je nastajal v osrčju afriškega gozda. Humanitarno umetniški zavod sestre Marlene sem ustanovil z željo, da bi vsaj nekomu spremenil življenje na bolje … izkazalo se je, da nam je uspelo na noge postaviti celo družino. In počasi tudi celotno vas. Ponosen sem, da smo v tako kratkem času zgradili hiško, kupili kravice, kokoši, kozice, šolali otroke, jih nahranili, vplačali zdravstvena zavarovanja in ljudem, ki so pozabljeni od sveta, vrnili upanje v lepšo prihodnost," je zapisal ob videu, na katerem si lahko ogledate, kaj so v tako kratkem času postavili na noge.

Johnny je še pred enim letom živel na ulici. "To, da ima danes hiško in možnost, da se lahko preživlja, enačijo s čudežem. Zdi se ji neverjetno, da smo v Sloveniji, tam daleč nekje, v deželi, ki je sploh ne poznajo, tako srčni in da nam ni vseeno," je povedal dobrosrčni Mihelič, ki je v vas prišel z močno vizijo in 100 kilogrami pomoči. Ni jim želel pokloniti le enkratne pomoči, ampak ustvariti platformo, od katere bodo lahko živeli. "Ne želijo usmiljenja in pomoči v nedogled, ampak podporo. Želel sem dokazati, da lahko tudi posameznik, ki se odloči, da bo pomagal človeku, ki je v hudi življenjski stiski, naredi spremembo," je poudaril. To mu je vsekakor uspelo, kar lahko vidite tudi v spodnjem posnetku. 

A Miheličevo delo še ni končano. Če bi radi pomagali, lahko to še vedno storite. Več o tem v spodnji objavi!