Magazin > VIP
86368 ogledov

Znani Slovenec se je z dopusta vrnil povsem pretresen

tomaž mihelič
1/7
Osebni arhiv
Tomaž Mihelič teh počitnic ne bo nikoli pozabil.

Novinar in pevec skupine Sestre, Tomaž Mihelič, je pred kratkim dva tedna preživel na čudovitem otoku Zanzibar, kjer pa si ni ogledoval le naravnih lepot, ampak sklepal prijateljstva ter na lastne oči videl, kako blizu sta lahko blišč in beda. "Iz Afrike sem se vrnil z mešanimi občutki. Ne morem razumeti, kako je možno, da na tako mondenem otoku, kot je Zanzibar vlada takšna revščina. Na eni strani razkošje, pregrešno dragi resorti, hoteli, luksuz, večinoma v lasti privilegiranih belcev. Le nekaj metrov stran pa životarijo domačini v hudem pomanjkanju. Ti isti domačini, ki garajo za svoje nadrejene, ki so morali odstopiti svojo zemljo, svoja imetja, da bi se lahko na njihov račun peščica izbrancev še bolj bogatila. Nikomur ni mar zanje, pozabljeni so od boga in od države. Za svoje trdo delo prejemajo mizerna plačila, čeprav so njihovi delovniki dolgi tudi po 18 ur na dan! Z njimi še vedno ravnajo kot s sužnji," je ogorčen Mihelič, ki tudi pravi, da moraš tamkajšnje razmere videti na lastne oči, saj so za večino od nas nepredstavljive.

tomaž mihelič | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Mihelič ni oseba, ki bi sedela križem rok, ampak se je odločil pomagati ljudem, ki jih je spoznal. Še zlasti se mu je v srce vtisnil 28-letni Magic, ki prihaja iz Tanzanije, iz Arushe, kraja, ki je obdan z nacionalnimi parki. A ta raj je moral mladenič zelo hitro zapustiti, tako kot mnogi drugi otroci velikih družin. "S trebuhom za kruhom gredo na Zanzibar ali v Dubaj, kjer z njimi ravnajo grozljivo. Na trenutke te je sram, da si belec … Magic se je odločil za Zanzibar. Njegova družina ne ve, da je bil nedohranjen, da je pol leta živel na ulici, čeprav je doma že uresničeval svoje sanje in se loteval projektov. Ime triletno hčer, ki gre februarja v vrtec. Staršem je s težkim srcem povedal, da za šolnino nima denarja. Zelo se je obremenjeval s tem, kako naj družino reši pred to sramoto."

tomaž mihelič | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Magic je upal, da bi se v njegovem življenju pojavil nekdo, ki bi videl njegovo stisko, a tudi njegovo vizijo, s katero bi si zgradil lepšo prihodnost. "To ni fant, ki le sedi in čaka, ampak trdo dela," pravi naš sogovornik, ki se ga je Magicova usoda globoko dotaknila. Mladi Afričan ima namreč tudi težave s srcem. "Težava mladih ljudi tukaj je, da začnejo svojo bolečino utapljati v alkoholu, saj ne vidijo izhoda iz bede. Pri Magicu so se po vseh teh udarcih usode in omamljanju z alkoholom nenadoma pojavile težave s srcem. Do zdravnika ni mogel, saj revni nimajo zdravstvenega zavarovanja."

Mihelič je takoj, ko je prišel nazaj v Slovenijo, sprožil dobrodelno akcijo in na strani GoFundME začel z zbiranjem sredstev za svoje nove znance. Že tam je Magicovi hčerki plačal šolnino, njemu pa kupil telefon, ki ga potrebuje za uresničevanje svojih sanj. Kot je sporočil, se je sedaj nabralo že toliko denarja, da je šel Magic lahko k zdravniku, od koder mu je poslal tudi fotografijo. "Tam mu pomaga tudi krasna Slovenka, Vesna Porčić (na fotografiji spodaj, op. avt.), ki mu stoji ob strani. Tudi zaradi nje se bom še vrnil na Zanzibar," še dodaja Tomaž. 

tomaž mihelič | Avtor: Osebni arhiv Osebni arhiv

Tovrsten izraz dobrote pa skorajda vedno naleti tudi na kritike, češ da je dovolj pomoči potrebnih tudi v Sloveniji. Nanje se Mihelič ne ozira in poudarja, da je večkrat pomagal tudi Slovencem v stiski. Obljubil je tudi, da bo poskrbel, da bo ves denar prišel v prave roke. "Svojega imena ne bi zastavil za nič, kar ne bi bilo namenjeno točno določenim osebam. Pomoč gre osebam, ki jih poznam, katerih zgodbe poznam, ki imajo izjemen potencial. So inteligentni, delavni in jih je škoda pustiti na cedilu. Ne moreš pogledati stran. En posameznik ne more nahraniti vseh lačnih otrok, lahko pa pomagaš točno določenim osebam in narediš ogromno. In to, da nekomu pomagaš, ki ne živi v tvoji državi, še ne pomeni, da ne pomagaš tudi ljudem v svoji bližini. Tisti, ki to izključujejo, so ponavadi najbolj sebični in se hranijo z negativnimi komentarji in s pljuvanjem po vsem, kar je še človeškega v naši družbi."

Komentarjev 11
  • Elly 21:58 02.marec 2023.

    Vse pohvale Tomaž, imaš čut za sočloveka. Kdor reši enega človeka, reši ves svet!

  • MikiMALI 20:05 04.februar 2023.

    Znani Slovenec je pretresen???? Dragi moji niste pretreseni gdaj vidite kako starostniki prekapajo po kontenerima v Sloveniji??? Prvo treba rešiti siromaštvo doma, potem reševati svet.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 18:36 03.februar 2023.

    An Miss Marlena, lepo da pomaga, ampak je to res potrebno obešati na veliki zvon im mu delati zastonj reklamo? Če vam jaz pošljem komu in koliko jaz pomagam ljudem in živalim potrebnim pomoči, bom dobila prostor v vašem mediju? ...prikaži več Zakaj jaz, ena no name Mehičanka, ne bi bila navdih, morda celo večji kot vsi tej neki kvaz znani, za katere nisem čisto prepričana, če ne delajo tega s figo v žepu.