Magazin
271 ogledov

Vročinski krči pri otrocih

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Le malo otroških bolezni starše tako prestraši kot vročinski krči, ki se pri otrocih pojavljajo med šestim mesecem in šestim letom starosti.

Vročinski krči se pojavijo, kadar se možgani napačno odzovejo na povišano telesno temperaturo, ki spremlja virusno obolenje. Pojavijo se pri treh odstotkih otrok, najpogosteje med šestim mesecem in tretjim letom starosti, pa tudi do šestega leta starosti.  

"Najbolj pogosto se vročinski krči pojavljajo ob prebolevanju virusnih okužb dihal, črevesnih okužbah, pa tudi ob prebolevanju 6. otroške bolezni, ki jo povzroča humani herpes virus tip 6," pravi specialistka pediatrije Tatjana Mrvič.

Kakšni so simptomi?
"Do vročinskih krčev pride ob hitrem naraščanju vročine. Otrok izgubi zavest – postane neodziven, lahko se usloči nazaj, oči obrne nazaj, stisne ustnice, njegovo telo postane trdo ali ohlapno, lahko se pojavijo trzljaji rok in nog," pravi Mrvičeva. Napad se po nekaj minutah konča, krči prenehajo, otroku se povrne zavest, barva kože pa se normalizira. Takoj po napadu je lahko otrok še zmeden, ne prepozna okolice in je zaspan.

Kaj storiti?
"Starši morajo otroka takoj položiti v bočni položaj, saj s tem preprečijo, da bi jezik zdrknil nazaj v žrelo in bi se otrok tako zadušil. Nikakor naj mu ne potiskajo v usta raznih predmetov ali celo svojih prstov, saj jih otrok lahko ugrizne. Otroku je treba takoj izmeriti telesno temperaturo, in če je ta povišana, mora dobiti antipiretik v obliki svečke. Otroka lahko zavijemo v mokre rjuhe in obrišemo z vlažno krpo," svetuje Mrvičeva. V večini primerov napad izzveni, še preden otrok prispe do zdravnika. Na splošno velja, da okužba živčnega sistema ni zelo verjetna, če se otroku kmalu povrne normalno zdravstveno stanje.

Vročinski krči v veliki večini minejo sami od sebe in se ne ponovijo. Strokovnjaki so opazili, da je verjetnost ponovitve večja, če so se krči pojavili ob le zmerno zvišani telesni temperaturi, če so se pojavili v prvih 24 urah bolezni ali pa je otrok star manj kot 18 mesecev.

Se lahko razvije epilepsija?

Tveganje razvoja epilepsije po enkratnih vročinskih krčih je le dve- do štiriodstotno. Tveganje je večje pri tistih krčih, ki zajamejo le del telesa, so daljši od 30 minut ali pa se ponovijo v času iste bolezni, pa tudi pri otroku, ki ima druge nenormalnosti razvoja živčevja ali bližnjega sorodnika z epilepsijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.