Magazin
39 ogledov

Vse že diši po salamah

salama -fotografija je simbolična Žurnal24 main Fotografija je simbolična.
V soboto se bodo v Sevnici pomerile najboljše slovenske salame.

Finale slovenskih salamiad, ki ga tudi letos organizira Društvo salamarjev Sevnica. Za laskavi naslov najboljšega salamarja se bo potegovalo 83 tekmovalcev, ki prihajajo z različnih koncev Slovenije. "V Sloveniji je 13 organiziranih salamiad (tekmovanj, na katerih po vnaprej znanih strogih merilih ocenjujejo salame, op. a.) pod okriljem različnih društev in po geografskih območjih od Dolenjske in Posavja, kjer je največja koncentracija tekmovanj. Na vseh 13 salamiadah je bilo letos ocenjenih 820 vzorcev, pravica do nastopa na finalu pa je pripadla 83 tekmovalcem, torej desetim odstotkom. Zgodil se je še manjši osip in na koncu smo prejeli 72 vzorcev iz vse Slovenije," je o sobotni mesni prireditvi spregovoril predsednik salamarskega društva iz Sevnice Stane Krnc, ki je zagotovil, da se na finalu slovenskih salamiad srečujejo le najboljši izdelovalci salam.

Od 72 vzorcev kar 11 iz Sevnice

Kar 11 finalnih vzorcev je iz Sevnice. In to ni naključje. Tam namreč negujejo in plastijo znanje o izdelovanju slastnih salam že več kot 50 let – toliko časa je minilo, odkar sta se v gostilni Vrtovšek dva možakarja prepirala o tem, čigava salama je boljša, in od tega, da so organizirali prvo salamiado. Vseslovenski finale si želijo imeti organizatorji vsako leto v Sevnici, in sicer med drugim zaradi tradicije in nabranega znanja. Letos bo prireditev v športni dvorani in bo ponujala tudi spremljevalni program. Vstopnina bo 29 evrov, v znesek pa bosta všteti tudi vsa hrana, ki jo bo ponujalo deset gostincev, in degustacija salam.

Salame so v Sloveniji butični izdelki

Finale slovenskih salamiad dviguje kakovost suhomesnatim izdelkom in tudi raven hormonov pozitivnega stresa, ki, razumljivo, preplavijo tekmovalce. "Dobra slovenska salama je izdelek, ki je visoko cenjen tako med strokovnjaki kot laiki, problem pa je, da se ne izdeluje množično in ima butični značaj," je dejal Krnc, dopolnil pa ga je promotor slovenskih izdelkov in vinar Vili Mastnak: "Temeljno sporočilo vseh salamiad je, da pridelujemo lokalno, domače. K tej zgodbi se poda tudi vino. Na finalu bo 20-metrski stol (miza, op. a.) in uživali bomo v kulinariki kuharskih mojstrov priznanih gostiln iz Posavja, s Kozjanskega in iz Dolenjske."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.