Magazin
13 ogledov

Z glasbo proti posilstvu

Žur za Darfur (Foto: Marko Šeruga) Žurnal24 main
Darfur. S koncerti bodo pokrajino v Sudanu danes v Festivalni dvorani reševali slovenski in afriški glasbeniki

Ljubljana. "Cilj humanitarnega koncerta Žur za Darfur II je med drugim ta, da darfurske ženske dobijo 200 miniaturnih kamer, ki jih bodo varovale pred posilstvom. Tamkajšnji plačanci se namreč najbolj bojijo, da bodo posneti, za muslimane pa je strahota, če te dobijo, da si nekoga posilil," o glavnem namenu današnjega dobrodelnega dogodka, ki se bo odvil v Festivalni dvorani med 20. in 23. uro, pravi pobudnik akcije in svetovni popotnik Tomo Križnar.

Pomembna so poznanstva

Knjiga. Pri založbi Didakta je izšla knjiga Daouda Harija Prevajalec. Spremno besedo je prispeval Tomo Križnar, knjiga pa je izpoved staroselskega domačina iz afriške pokrajine Darfur.

Na koncertu, ki ga poleg Križnarja organizirata Gibanje za pravičnost in razvoj ter Pionirski dom – Center za kulturo mladih, bo poseben gost britanski humanitarni aktivist Peter Moszynski (z njegovo pomočjo se je Križnarju leta 1998 uspelo vrniti na obkoljeno območje Nub op. p.). Nastopili bodo tudi afriški in slovenski glasbeniki, med njimi Chris Eckman, Tomaž Pengov, Zoran Predin ter Gal in Severa Gjurin.

"Glasbeniki na probleme lahko opozorijo, ampak saj vemo, kdo ima moč za dejanske akcije. Ti, ki so hierarhično v boljšem družbenem položaju, oziroma imajo moč, denar in poznanstva. Sama v Darfurju nimam nobene konkretne veze," na vprašanje, koliko lahko k izboljšavi razmer v Darfurju prispevajo umetniki, odgovarja Severa Gjurin. "Te oblike združevanja seveda imajo težo, če ne bi tega mislila, ne bi sodelovala," pravi.

"Slovenci smo najbolj dobrodelni, kadar smo v težavah, potem pa na to hitro pozabimo. Večina mojih znancev je apatičnih in kolektivno depresivnih," dodaja Križnar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.