Magazin
23 ogledov

Zabavno tudi v avtu

deklica v avtu Shutterstock
Večurna vožnja na morje ali na počitnice v oddaljene kraje otrokom kmalu začne presedati. Da v avtomobilu ne bo nepotrebne napetosti, pripravite načrt, kako jih boste med vožnjo zamotili in zabavali. Pripravili smo nekaj predlogov.

S pesmijo na pot

Potovanje lahko izkoristite in z otroki preživite nekaj kakovostnega časa. Medtem ko eden od staršev vozi, naj drugi sede k otrokom na zadnje sedeže. Berite jim zgodbice, pripovedujte si šale ali preprosto skupaj zapojte. Nič ne zbližuje bolj kot petje!

Mami, oči, koliko še?

Narišite zemljevid poti, na njem pa označite zanimivosti, kot so veliki mostovi, gradovi, predori in mesta, ter kraje, kjer se boste ustavili, in končno destinacijo (z velikim smeškom). Na doma izdelanem zemljevidu bo otrok lažje spremljal, koliko poti je še pred vami, in manjkrat postavil znano vprašanje: “Mami, oči, koliko še?”

Virtualne skrivalnice

Zamislite si prostor v hiši, kamor ste se skrili – lahko ste čisto majhni in se skrijete v sušilnik za lase, škatlico za nakit ... Otroci naj postavljajo vprašanja, na katera odgovarjate z da ali ne. Dokler je odgovor da, otrok nadaljuje igro, sicer je na vrsti drugi – dokler vas seveda ne najde.

Vse najljubše stvari

Preprosto in zabavno. Vsakemu potniku postavite vprašanje, katera je denimo njegova najljubša pesem. Naslednji igralec mora postaviti novo vprašanje o najljubši stvari, osebi, živali ... Bodite ustvarjalni in ne pozabite vključiti voznika.

Izdelajte časopis

Nekoliko večje otroke lahko na daljši poti zaposlite tako, da vsak dan narišejo svoj najljubši postanek, dogodek, znamenitost ... prejšnjega dne. Risbo naj opremijo še s svojim kratkim komentarjem. Nastal bo zanimiv časopis, ki bo hkrati lep spomin na vaše potovanje.

Vadite tuje jezike

Med vožnjo lahko vadite tudi tuji jezik, ki se ga otroci učijo ali ga poznajo. Dogovorite se, da denimo naslednjih deset kilometrov govorite le v tem jeziku. Ker boste verjetno vi tisti, ki poznate največ besed, denimo v angleščini, lahko imenujete tudi stvari, ki so v avtu ali jih vidite ob poti, otroci pa naj ugibajo in nato seveda ponovijo novo besedo.

Zamotite jih z vrečkami presenečenja hrano

Ker bodo otroci na poti tudi lačni, pripravite nekaj zabavnih prigrizkov. Za vsakega otroka pripravite vrečko, v katero nasujte čim več različnih stvari: posušeno sadje, oreščke, bombončke (brez papirja), kosmiče, krekerje ... Vrečke presenečenja lahko pripravite tudi samo iz različnih vrst kosmičev. Seveda ne pozabite na sveže sadje – narežite ga na koščke – ter osvežilne sokove, čaj ali vodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.