Magazin
43 ogledov

Začela se je sezona varanja

par, varanje Shutterstock
Nezvestoba. Zaradi številnih priložnosti je decembra več (enkratnih) seksualnih avantur.

"V prednovoletnem času je več skokov čez plot, pogosto pa se dogaja, da predhodna čustvena nezvestoba preide tudi v seksualno," pravi Veronika Seles, družinska in zakonska terapevtka. Vzrok je večje število priložnosti – številnih druženj zunaj podjetij, zabav in alkohola, pojasnjuje in pristavlja, da se nezvestoba "v bistvu dogaja stalno, ne glede na letni čas".

Posledica notranjih stisk

"Čeprav se dozdeva, da se nezvestoba kar zgodi, se v njenem ozadju skrivajo globoki vzroki. Afere so pravzaprav oblika reševanja notranjih stisk, ki pa je napačna in zelo boleča. Večina afer, ki se zgodijo v partnerskem odnosu, se torej ne zgodi zaradi želje po razhodu s partnerjem," poudarja Selesova. "Vanje se zapletejo celo ljudje, pri katerih je varanje v nasprotju z njihovimi vrednotami ali željami," dodaja. Kot pojasnjuje, so v ozadju afere dinamika odnosa med partnerjema (medpartnerski vzroki) in individualni vzroki tako partnerja, ki je varal, kot prevaranega partnerja.

Priznati ali ne

Na vprašanje, ali enkratno afero priznati ali ne, Selesova odgovarja: "Odvisno od posameznega para in tega, za kakšen tip afere, torej vzrok, gre." Sogovornica svetuje, da vsaj tri mesece po aferi ne sprejemate drastičnih odločitev in da se udeležite zakonske terapije. Veliko parov težave razreši in kljub prevari ostane skupaj, pravi Selesova.

Nezvestobe vedno več

"Včasih so varali večinoma vezani moški s samskimi ženskami. Poročene ženske so bile doma. Tu je ta velika razlika – one niso varale. Danes smo ženske enakopravnejše, imamo enaka delovna mesta kot moški, statusno smo si primerljivi, delamo skupaj, se družimo. Lahko bi rekli, da so se nekako izenačile priložnosti. S tem pa se je pojavilo to, da danes vara vse več vezanih žensk," poudarja Veronika Seles.

Večina raziskav po svetu kaže, da je nezvestobe vse več, dodaja. "Je pa zbiranje zanesljivih statističnih podatkov na temo, ki je tolikšen tabu, težko delo, saj se rezultati raziskav zelo razlikujejo, pa tudi ljudje, ki varajo, velikokrat niso odkriti, čeprav je raziskava anonimna," pravi 
terapevtka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.