Magazin
345 ogledov

Zdravo, dobro in domače

marmelada Shutterstock
Shranjevanje zelenjave. Pasteriziranje, vlaganje v kis in slanico ali olje.

Prvo pravilo je, da mora biti zelenjava mlada in sveža. Papriko, feferone, malo čebulico in kumarice po navadi vlagamo same. Pozimi pa teknejo tudi različne mešane kisle solate, ki pri pripravi dopuščajo precej domišljije.

Pisano in dobro

Odlična kombinacija so paradižnik, čebula, mesnata paprika in mlad fižol v zrnju. Čebulo popražimo, preostalo zelenjavo pa pokuhamo, začinimo in okisamo; vročo naložimo v kozarčke, ki jih zapremo s pokrovčki, prekuhanimi v okisani vodi. Zelenjavo, kot so jajčevci in bučke, popečemo na žaru in vložimo v olju.

Naredite domači kečap

Paradižnik olupite, mu iz sredice očistite pečke in ga kuhajte toliko časa, da popolnoma razpade. Dodajte zmleto svežo čebulo, česen, sladkor, gorčico, kis in sol.

Zvijača za lupljenje paradižnika

Paradižnikov olupek med kuhanjem ne razpade in je v jedeh pogosto moteč. Paradižnik je treba olupiti, če delamo omako ali mezgo. Zavremo približno dva decilitra vode – odvisno od velikosti paradižnikov –, paradižnik operemo, na vrhu zarežemo in ga potopimo v vodo. Počakamo minutko, da olupek odstopi, in paradižnik vzamemo iz vode. Tako se z lahkoto olupi in ne razpada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.