Magazin
31 ogledov

Z oreščki do čistega perila

stroj, perilo, pranje perila Shutterstock
V Indiji in Nepalu že stoletja perejo perilo z nepalskimi oreščki. Ti na naraven način mehčajo in negujejo perilo, njihova skrivnost pa so saponini, ki delujejo kot milo.

Nepalski oreščki so sadež milnega drevesa, kadar pridejo v stik z vodo, delujejo kot milo, ki ima izredno moč delovanja brez dodanih kemikalij. Nepalski oreščki perejo prav tako učinkovito kot običajni detergenti, poleg tega pa imajo še vse lastnosti, ki jih imajo mehčalci. Ohranjajo tudi barvo, z njimi pa je mogoče prati tudi svilo in volno. Oreščki ne onesnažujejo okolja.

Uporaba

  • Uporabljajo se tako za ročno kot za strojno pranje perila na od 30 do 90 stopinj Celzija.
  • V bombažno vrečko položite od 5 do 7 oreškov, odvisno od umazanosti perila.
  • Vrečko položite v boben med perilo.
  • Oreščki nimajo vonja, zato lahko, če želite odišavljeno perilo, na njih kanete nekaj kapljic najljubšega eteričnega olja.
  • Za pranje pri nižjih temperaturah jih lahko uporabite večkrat (od dva- do trikrat).
  • Pol kilograma oreščkov zadostuje za približno 80 strojnih pranj perila.


Tudi za osebno nego

Raztopina nepalskih oreščkov se uporablja tudi za pranje in nego las ter za prhanje. Uporabljajo se lahko tudi za pomivanje posode in čiščenje vseh površin. Primerni pa naj bi bili tudi za nego domačih živali. V eni od spletnih prodajaln, kjer ponujajo oreščke, smo poiskali navodilo za pripravo raztopine, ki jo lahko uporabite za vse zgoraj naštete postopke. Za pripravo milne raztopine nalijte 3 dcl vode v posodo, dodajte od 6 do 8 oreščkov in jih kuhajte približno 5 do 10 minut v pokriti posodi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.