Magazin
59 ogledov

Kitajci skopirali Ikeo

Ikea, Kitajska, ponaredek Reuters
Pred dobrimi desetimi dnevi se je pisalo o ponarejenih Applovih trgovinah na Kitajskem, te dni pa je na udaru Ikea. Oziroma "Ikea" – Kitajci so namreč skopirali tudi podobo švedske pohištvene uspešnice.

Kitajski zakoni sicer podjetjem prepovedujejo kopiranje "videza in občutka" prodajaln drugih podjetij, a Kitajska je ena tistih držav, kjer se pogosto zdi, da zakoni obstajajo zato, da se jih krši. Tuja podjetja morajo na Kitajskem svojo zunanjo podobo registrirati, a ker birokracija deluje počasi, je medtem dovolj časa za zlorabo prepoznavne zunanje podobe podjetja in zaslužek. Kitajci so jo zagodli tudi Ikei. Videti je kot Ikea in ima vse, kar ima Ikea. Velike modre nakupovalne vreče, mali leseni svinčniki, restavracija, identična razporeditev oziroma prostorski načrt, pohištvo in vse ostale stvari za dom ... Še barve so popolnoma enake, saj sta glavni švedski rumena in modra. A pozor, to ni Ikea, ampak trgovina 11 Furniture (tudi ime originala in njegovega posnemovalca naj bi v mandarinščini zvenelo zelo podobno) v mestu Kunming. "Stranka je rekla, da je vse kot v Ikei," ponosno pravi eden od prodajalcev. Vendar pa se mnogi sprašujejo, ali je lahko kopiranje Ikee na Kitajskem zagotovilo za uspeh. "Dizajn blazin ni tipično kitajski. To ni tisto, kar bi kupil povprečen Kitajec, blazine so preprosto preveč fine," je za Reuters povedala Kitajka, ki je prišla nakupovat v 11 Furniture, bila pa je tudi že v Ikeinih trgovinah v Pekingu in Šanghaju.

Manjka plosko pakiranje

Kopiranje prodajaln z Zahoda pa postaja na Kitajskem nekaj čisto običajnega – Kitajcev, ki hočejo kupovati in ki hrepenijo po stvareh z Zahoda, je stotine milijonov. Vse pa v ponaredku Ikee v Kunmingu vseeno ni čisto enako kot v pravi Ikei. Pohištvo je treba naročiti in ne dostavljajo ga pakiranega flat pack, plosko pakiranega v škatlah. Ravno takojšnja dostopnost in pakiranje flat pack pa sta odliki, ki sta proslavili Ikeo in sta danes med njenimi zaščitnimi znaki. Ikea ima sicer na Kitajskem trenutno devet trgovin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.