Magazin
2568 ogledov

Znaki, da je mačka breja

mačka, predenje
1/6
Žurnal24 main
Če se niste odločili za sterilizacijo, boste lahko od trenutka, ko vaša mačka spolno dozori, priča njenemu paritvenemu obnašanju.

Navdušeno valjanje po tleh, glasno mijavkanje, napenjanje zadnjih nog, kadarkoli se jo kdo dotakne, in drgnjenje ob različne predmete so znaki, da je vaša mačka spolno dozorela. Mačke spolno dozorijo pri šestih do devetih mesecih. Gonijo se lahko tudi štirikrat letno, njihov ciklus pa je odvisen od dnevne svetlobe in temperature. Paritveno obnašanje v povprečju traja tri do sedem dni, lahko pa tudi dlje, če v tem času ne pride do oploditve.

Znake brejosti si
oglejte v galeriji.

Devet tednov
Če je mačka v paritvenem obdobju našla mačkona, bo breja približno devet tednov. Naenkrat ima lahko od enega do osem mladičkov, v povprečju pa se jih skoti med dva in pet. V svojem paritvenem obdobju se lahko mačka pari večkrat, zato imajo lahko mucki tudi različne očete.

Poskrbite za njeno varnost
Poskrbite, da je breja mačka varna, da ji je udobno in da je sita. V tem obdobju vam bo hvaležna, če ji zagotovite več hrane, ki naj bo prilagojena brejim mucam. Vaša ljubljenka bo samostojno začela iskati prostor za svoje mladiče. Pomagate ji lahko s tem, da ji pripravite majhen, skrit prostorček.

Pustite jih pri miru
Mačko z mladički pustite pri miru vsaj tri dni po skotitvi. Mladičkov ne držite v rokah, dokler niso stari vsaj en teden. Njihovo škatlo pustite nekje na temnem vsaj kakšen teden. Mama bo skrbela za vse njihove potrebe v prvih štirih do osmih tednih. Ko bodo mladi mucki dopolnili štiri tedne, jim lahko ponudite mehko hrano ali suho hrano, ki je bila namočena v vodi ali v nadomestku materinega mleka. Mucki se bodo navadili jesti popolnoma samostojno nekje med sedmim in desetim tednom starosti.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.