Magazin
141 ogledov

Znate napisati dober CV?

Žurnal24 main
Življenjepis pišite pregledno in natančno – ne tlačite vanj vsega balasta preteklih let. Prilagodite ga zahtevam ali potrebam konkretnega delodajalca in delovnega mesta.
Kako napisati popoln življenjepis (CV)?
Nikar ne mislite, da morate v svoj življenjepis stlačiti prav vse informacije in podatke o sebi in svojih preteklih izkušnjah ter uspehih. Oblika in vsebina CV-ja naj bosta čim bolj pregledni in preprosti. Ne postanite preveč osebni – ne pišite podatkov o svojem osebnem statusu, družinskem življenju, morebitnih tožbah na sodišču in tudi ne o preživljanju svojih počitnic. Ne prilagajte nobenih fotografij – ne glede na to, kako dobro ste na njih videti. Prav tako ne pišite o svojem verskem prepričanju ali rasi.

 

Preberite še:

Prikrojite svoj CV
Prilagodite svoj življenjepis in prijavo konkretni zaposlitveni ponudbi – dodajte relevantne podatke in črtajte nepotrebno. Pred oddajo svoje prijave ali ponudbe za zaposlitev izbrskajte čim več informacij o delovnem mestu, ki vas zanima. To lahko naredite s pomočjo svetovnega spleta ali mreže svojih prijateljev, znancev, kolegov, sorodnikov ali nekdanjih sodelavcev.

Običajna shema CV-ja
  • Najprej navedite kontaktne podatke: svoj naslov, telefonske številke (domačo, službeno ali samo mobilno) in e-naslov.
  • Po želji dodajte pojasnilo, o tem zakaj se prijavljate na objavljen razpis – pomembno je, da napravite vtis.
  • Nanizajte svoja dodatna znanja, veščine in dosežke.
  • Kronološko opišite svoje delovne izkušnje: datum začetka in konca zaposlitve, ime podjetja, katero delovno mesto ste zasedali in kakšno je bilo vaše področje dela, kakšne so bile vaše zadolžitve in odgovornosti, kateri so bili vaši največji dosežki in podobno.
  • Navedite podatke o svojem izobraževanju, zlasti kdaj ste končali formalno izobraževanje in na kateri izobraževalni ustanovi (ime srednje šole ali fakultete), kakšen naziv ste pridobili ter kakšna je bila ocena zaključnega dela (na primer diplomskega dela).
  • Druge koristne informacije (kot na primer hobije ali prostovoljno delo) navedite na koncu, ob tem pa bodite pozorni na to, da so relevantni za podjetje ali delovno mesto, za katerega se potegujete.

Še nekaj uporabnih nasvetov

  • Pazite na slovnično pravilnost in lepo obliko svojega življenjepisa.
  • Navedeni naslovi morajo biti stoodstotno pravilni.
  • CV in spremni dopis vedno natipkajte na računalnik – ročno pisanje tovrstnih prijav je popolnoma ''out''.
  • Spremni dopis (prijava ali ponudba) naj pritegne pozornost kadrovika. V njem navedite svoje pozitivne lastnosti in predvsem zakaj bi bili idealni za konkretno delovno mesto.
  • Končajte z udarno mislijo, s katero na kadrovika naredite dober vtis.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.