105 ogledov

Odvisnost od seksa z enim

Odvisna? (Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Kdor je seks primerjal z drogo, je imel prav. Kemična odvisnost med dvema osebama je lahko zelo nevarna in destruktivna. Ko potrebujete fiks, oziroma seks, ne razmišljate o ceni, niti posledicah.

Razmislite, ali ste se znašli v takšnem odnosu. Obstaja odvisnost od seksa, obstaja pa tudi odvisnost od seksa s točno določeno osebo. Tako kot vsaka druga je pogubna za človekovo duševno in telesno zdravje.

Ženske se lažje ''navežejo''
Ženske postanejo hitreje zasvojene kakor moški. Med spolnim odnosom njihovo telo izloča oksitocin, ki je znan kot "hormon povezovanja''. Čeprav realno do dotičnega moškega ne goji iskrenih občutij, ji lahko hormon zaslepi razum do te mere, da bo prepričana o moškem svojega življenja, čeprav jo z njim povezuje le močna kemija, ki z ljubeznijo nima zveze. Z vsakim novim spolnim odnosom in sproščanjem oksitocina je ženska vse bolj zasvojena s seksom z določenim moškim.     

Ne morete nehati
Čeprav ste po določenem času dojeli, da ste se ujeli v odnos, ki vas bolj onesrečuje kot osrečuje, vseeno ničesar ne storite. Ne morete prenehati s takšnim vedenjem, čeprav del vas ve, da je destruktivno. Seks je tako dober, in če ga boste izgubili, boste imeli občutek, da bo konec sveta. Pravzaprav so simptomi in vedenje enaki kot pri kakršnikoli zasvojenosti, to pa škodi zdravju.

Nenehno razmišljate o seksu
Odvisniki od seksa nenehno razmišljajo o spolnosti, značilno za odvisnost od točno določenega partnerja pa je nenehno razmišljanje o seksu s to osebo. V glavi si vrtite posteljne scene tako pogosto, da to že vpliva na običajen tok življenja. Odsotni ste in se ne morete osredotočiti na nič drugega. Nenehno razmišljanje pa vodi do še večje zasvojenosti, saj možgani spodbujajo izločanje hormona, ki še bolj vpliva na takšno vedenje.   

Slabo se počutite
Del vas natančno ve, da ste se znašli v zelo težkem položaju, nad katerim pa nimate nadzora in se zdi, da je močnejša od vas. Slabo se počutite tudi zaradi določenega zavedanja – po eni strani veste, da bi morali prenehati, ker je slabo za vas, po drugi vidite, da tega ne zmorete. Vse to vodi do začaranega kroga, v katerem tonete vse globlje in globlje. Takšno vedenje ruši človekovo osebnost in je lahko vzrok raznih psiholoških motenj in obolenj, saj se začnete sami podzavestno kaznovati.   

Vračate se po ''še''
''Samo še enkrat in nikoli več. To je zares zadnjič,'' je tipična misel zasvojenca. Jasno kaže, da se zaveda destruktivnosti svojega vedenja, ki ga ne zmore nadzirati. Težava je le, ker se ta ''samo še enkrat'' nadaljuje v nedogled. V takšni zgodbi je seks ''fiks'', oseba se odloči, da bo prenehala s takšnim obnašanjem, nato pa dodatno prizadene samo sebe, ker se ne more držati lastnih hotenj. V takšnih primerih je zato smiselno poiskati pomoč strokovnjaka, saj se z zasvojenostjo veliko lažje spopadamo ob strokovni in socialni podpori.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.