33 ogledov

Pametni dom odpira mnogo vrat

stanovanje v milanu
1/2
Žurnal24 main
Prihajajoča tehnologija pete generacije mobilnega omrežja bo dom naredila pametnejši in bolje povezan. Pametne naprave, ki jih uporabljamo že zdaj, pa bodo še bolj uporabne.

Danes imamo poleg prenosnikov in pametnih telefonov doma tudi tako imenovane naprave za internet stvari (IoT). To so pametni zvočniki, ure, svetilke, stikala, vtičnice, dimni detektorji, senčila in ključavnice, ki nam olajšajo marsikatero vsakdanje opravilo. Seznam takšnih pametnih naprav pa se iz dneva v dan podaljšuje, saj imajo tovrstno napredno tehnologijo vgrajeno tudi že nekateri hladilniki, pralni stroji, klimatske naprave in mikrovalovne pečice.

Močna brezžična povezava je nujna

Trenutne naprave v pametnih domovih uporabljajo omrežne brezžične tehnologije, kot sta Wi-Fi in Bluetooth, zato je njihova medsebojna komunikacija lahko slabša. Za dobro povezljivost potrebujejo namreč tudi močno in zanesljivo brezžično povezavo. Širokopasovno območje, ki ga bo odprlo omrežje 5G, bo tako omogočilo, da se vsaka pametna naprava nanj poveže neposredno. Z bolj zanesljivo povezavo bodo tako obšle Wi-Fi in se povezale z istim protokolom, zato bodo lahko tudi med seboj učinkoviteje sodelovale.

Udobje, varnost in visoka energetska učinkovitost

V pametnih hišah bo tako mogoče vse naprave ter aparate povezati v celovit sistem in jih na daljavo samodejno krmiliti praktično od koder koli. Prav povezanost naprav z internetom omogoča uporabniku upravljanje različnih funkcij na daljavo.

V že ustaljene tovrstne prakse sodijo varnostni dostopi do doma, odpiranje vrat, uravnavanje temperature in razsvetljave ali upravljanje domačega kina prek telefona, tablice, računalnika. Udobje, varnost, nadzor nad dogajanjem v domu ter visoka energetska učinkovitost bodo tako prednosti, ki jih bo 5G brez dvoma ponujal.

Vsaka milisekunda šteje

Druga pomembna prednost, s katero bo 5G izboljšal pametne domove, pa je nizka zakasnitev oziroma večja odzivnost. Kar je še posebej bistveno za nadzorne video sisteme, saj se slika na zaslonu pravočasno osveži. Ker želimo vedeti, kaj se dogaja okoli našega doma in v njem, ko nas ni doma, je za nadzorne kamere vsaka milisekunda namreč pomembna.

5G tako prinaša odzivno stopnjo milisekunde ali dveh milisekund, kar je občutno hitreje v primerjavi s trenutno domačo povezavo in odzivnostjo, ki je nekje med 10 in 20 milisekundami. Z nameščenim video nadzorom boste tako o nenavadnem dogajanju okoli vašega doma obveščeni v realnem času, poleg tega bodo baterije zdržale dlje, saj naj bi jih hitrejše delovanje brezžičnega omrežja manj obremenilo.

Večja uporabnost naprav

Pametne instalacije je tako smiselno snovati že v času gradnje, ni pa nujno. Na voljo so tudi rešitve, ki omogočajo nadzor nad obstoječimi električnimi napravami, brez dodatnih posegov v gradnjo, kot so vrtanje in napeljevanje kablov.

Zaradi manjše zakasnitve in zanesljivejše povezave bodo torej naprave v pametnem domu veliko bolj uporabne in prav tako povezane med seboj, ne glede na to, koliko ljudi naenkrat uporablja internet. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.