Pod streho
105480 ogledov

Če tega ne storite, ste lahko ob vse

hiša arhiv Baumit
Pravkar ste zgradili novo hišo, v katero ste vložili ogromen del svojih prihrankov. Zdaj pa želite svoj dom zavarovati pred nevarnostmi, ki ga lahko ogrozijo in si zagotoviti ustrezno povrnitev škode brez dolgoročnih finančnih posledic. Na kaj vse je treba pomisliti pred sklenitvijo zavarovanja in kdo ponuja največ za najmanjši znesek?

Ne le nepremičnine, možno je zavarovati tudi pohištvo in osebne stvari

Kot predlagajo pri Zavarovalnici Triglav, je pri zavarovanju doma smiselno pomisliti tako na nepremičnine (zgradbe, vključno s temelji in kletnimi zidovi, vse vgrajene instalacije in drugo vgrajeno mehansko opremo (dvigala, centralna kurjava s cisterno za gorivo, bojlerji, klimatske naprave ...) kot na premičnine (pohištvo in osebne stvari).

Premisliti pa se splača tudi, kakšna vsota bi v primeru škode zadoščala za povrnitev poškodovanih stvari v prvotno stanje – torej kakšna bo višina zavarovalne vsote oziroma limit kritja. Ta mora ustrezati dejanski vrednosti nepremičnine in premičnin, če imate denimo pri njih sklenjeno paketno zavarovanje DOM. "Če imate v hiši velike steklene površine, drage inštalacije ali drugo opremo, preverite, ali morate povečati zavarovalne vsote, ali izbrati višje limite kritja," pravijo pri Triglavu.

Triglav: Zavarovalna polica naj krije vse težave, ki bi vas utegnile prizadeti

Pri Zavarovalnici Triglav lahko sicer svoj dom zavarujete s posamičnimi zavarovanji ali s paketnim zavarovanjem DOM. S paketnim zavarovanjem DOM so avtomatsko kriti tudi vsi pomožni objekti ob hiši, kot denimo garaže, lope, ute, drvarnice in podobno.

Kot dodajajo, so v posamezna in paketna zavarovanja vključena kritja tistih nevarnosti, za katere zavarovalnice ocenjujejo, da najbolj ogrožajo domove – to so temeljne nevarnosti (požar, strela, eksplozije, vihar, toča, udarec zavarovančevega motornega vozila, manifestacije in demonstracije). "Če veste, da je vaš dom izpostavljen tudi drugim možnim nevarnostim – recimo, da je področje, na katerem živite, poplavno ogroženo, potem je dobro, da se zavarujete tudi za tovrstne primere," svetujejo pri zavarovalnici Triglav. Skupaj z zavarovalnim zastopnikom torej lahko poskrbite, da bo vaša zavarovalna polica res pokrila vse težave, ki bi vas utegnile prizadeti. Pri paketnem zavarovanju DOM lahko sicer izbirate med tremi paketi z različnimi kritji in limiti.

Grawe: Trije različni paketi kritja

Tudi pri zavarovalnici Grawe je zavarovanje stanovanjske hiše možno skleniti po treh paketih kritja, in sicer: Osnovno kritje, Standard kritje ter Polno kritje.

V osnovnem kritju so zajete nevarnosti požara, strele, eksplozije, viharja, toče, zemeljskega plazu, pritiska snega ter padca zračnih vozil. Paket Standard kritje zajema še nevarnost izlitja vode, paket Polno kritje pa še nekatere dodatne nevarnosti, kot so na primer indirektni udar strele, poplava, vandalizem, udar zavarovančevega ali neznanega vozila, vdor meteorne vode s strehe, tatvina sestavnih delov zgradbe, škode na hortikulturni ureditvi, odgovornostne škode iz naslova posesti hiše in zemljišča in tako naprej.

Popokan zid, potres | Avtor: Profimedia Profimedia
Sava: V pakete lahko dodajate ali odvzemate rizike in prilagajate višino zavarovalne vsote

Zavarovalnica Sava v sklopu premoženjskega zavarovanja Dom ponuja pakete s kritji za več kot 50 nevarnosti. Izbirate lahko med tremi paketi kritij DOM+, DOM PREMIUM in DOM PREMIUM+, ki jim lahko poljubno dodajate ali odvzemate rizike in prilagajate višino zavarovalne vsote. Poleg premoženjskega zavarovanja doma ponujajo še domsko asistenco ASISTIM, sodobna kritja, pravno zaščito, osebno nezgodno asistenco in asistenco v primeru kibernetskega vdora.

Kot pojasnjujejo, je cena odvisna od rizikov, zavarovalne vsote, poplavnih razredov, potresnih razredov, ali gre za zavarovanje na zavarovalno vsoto ali na prvi riziko, ali gre za dejansko ali novo vrednost, ali dodamo domsko asistenco, pravno zaščito itd.

Generali: Zgradbo lahko zavarujete že v 3. gradbeni fazi

V okviru domskega zavarovanja PaketDom zavarovalnica Generali ponuja več možnosti zavarovanja novogradenj, zavarovati pa je mogoče tudi nepremičnine v gradnji od 3. gradbene faze naprej. Pri zavarovanju novogradenj pa je možno izbirati med tremi paketi zavarovanj – Osnovni, Ekskluzivni in Premium. Med seboj se razlikujejo glede na obseg kritij in višino zneskov, do katerih so krite posamezne nevarnosti. Vse pakete je možno dodatno prilagoditi potrebam in željam stranke, pravijo, vsi paketi pa vključujejo kritje osnovnih požarnih in naravnih nevarnosti, med katere spadajo požar, eksplozija, padec zračnega plovila, udarec zavarovančevega motornega vozila, manifestacije, demonstracije, neposredni udar strele, vihar in toča.

Nekateri paketi krijejo tudi stroške najema nadomestnega stanovanja

Kje se razlikujeta Ekskluzivni in Premium paket? Kot pojasnjujejo v zavarovalnici Generali, oba paketa vključujeta tudi ostale naravne nevarnosti, kot so snežni in zemeljski plaz, padec kamenja in skal, poplava, žled, padec drevesa, teža snega in vdor meteorne vode s strehe. Prav tako vključujeta kritje škode zaradi izliva vode, izteka tekočine in loma stekla, v kritje pa so, do določenih limitov, vključene tudi škode na pomožnih objektih, nizkih gradnjah, igralih na prostem, drevesih, rožah in živih mejah. "Poleg same škode na zavarovanem predmetu zavarovanje krije tudi stroške, ki nastanejo zavarovancu ob škodnem dogodku," poudarijo.

Vsi trije paketi torej krijejo stroške za zmanjševanje škode, stroške gašenja in stranske stroške, kot so stroški za čiščenje, rušenje, demontažo in ponovno montažo poškodovanih stvari. Ekskluzivni in Premium paket pa vključujeta kritje še veliko drugih stroškov, med katerimi so tudi stroški najema nadomestnega stanovanja v primeru, da zavarovano stanovanje zaradi nastale škode ni bivalno.

Zavarujete lahko tudi hišne ljubljenčke

hišni ljubljenčki, mačka, pes | Avtor: Profimedia Profimedia
Tako za nepremičnine kot za premičnine je možno dodati tudi zavarovanje potresa in mnoga druga zavarovanja, na primer strojelomno zavarovanje, zavarovanje odgovornosti zasebnika, družinsko nezgodno zavarovanje in zavarovanje pravne zaščite, lastniki hišnih ljubljenčkov pa lahko zavarujejo tudi njih. Omogočajo pa tudi možnost zavarovanja nepremičnin, ki se dajejo v najem, pri čemer je zavarovana tudi škoda, ki jo povzročijo najemniki in izguba najemnine zaradi škodnega dogodka.

Če živite na poplavnem območju, boste za zavarovanje proti poplavi plačali več

Od česa pa so odvisne cene? V zavarovalnicah pojasnjujejo, da na zavarovalno premijo oziroma ceno vpliva veliko dejavnikov, najbolj pa:

  • velikost in vrednost hiše ali stanovanja,
  • vključene nevarnosti, ki jih krije zavarovanje – več kritij pomeni višjo ceno,
  • višina kritij za vključene nevarnosti oziroma višina zavarovalne vsote, ki mora biti dovolj visoka, da pokrije škodo, ki lahko nastane na zavarovanem predmetu ter
  • franšiza ali soudeležba pri škodi.

Franšiza pomeni vašo soudeležbo pri škodi. Če velja franšiza, bo cena zavarovanja sicer nižja, a boste ob škodi morali določen del pokriti sami.

Po drugi strani pa lahko določeni dejavniki vplivajo samo na določena kritja – tako na primer potresno območje, na katerem leži nepremičnina, vpliva na ceno potresnega zavarovanja, poplavno območje pa vpliva na ceno kritja za nevarnost poplave.

Paziti je treba, da je višina kritij dovolj visoka

"Dejavnikov, ki vplivajo na ceno, je zelo veliko, zato je ceno zavarovanja najbolj primerno določiti na konkretnem primeru za točno določeno nepremičnino. Zgolj primerjava premij na trgu je neprimerna, ker se obseg kritij in višina limitov po kritjih lahko zelo razlikujejo, od njih pa je odvisno, kaj imamo, proti katerim nevarnostim in do kakšne višine, kar je zelo pomembno, ko utrpimo škodo in želimo nadomestiti poškodovane ali uničene predmete," pojasnijo v zavarovalnici Generali.

Paziti je treba torej, da je višina kritij za vključene nevarnosti oziroma zavarovalna vsota dovolj visoka, da boste v primeru škode od zavarovalnice dobili dovolj denarja, da boste lahko namesto uničene stvari kupili novo.

Zavarujete lahko na novo ali na dejansko vrednost

V zavarovalnici Triglav opozarjajo, da je pomemben tudi način zavarovanja – na novo ali na dejansko vrednost. "Zavarovanje na novo vrednost pomeni, da vam v primeru uničenja zavarovanega predmeta zavarovalnica povrne znesek, ki je enak novi vrednosti tega predmeta. Hiše, ki imajo obnovljene streho, fasado in okna, se lahko zavaruje na novo vrednost. Pri zavarovanju na dejansko vrednost pa zavarovalnica pri obračunu škode upošteva tudi zastarelost oziroma amortizacijo. Starejše hiše, ki niso obnovljene, se lahko zavaruje le na dejansko vrednost. Od načina zavarovanja na dejansko ali novo vrednost bo odvisen tudi znesek povračila za škodo, ki ga boste prejeli od zavarovalnice."

Popusti, če imate z zavarovalnico sklenjenih več zavarovanj

Pri njih je cena odvisna tudi od tega, ali imate z njimi sklenjeno že kakšno zavarovanje – v tem primeru vam pripada popust. "Bonitetni program Triglav komplet je namenjen fizičnim osebam, ki imajo pri Zavarovalnici Triglav sklenjeni dve ali več zavarovanj, od katerih je vsaj eno premoženjsko. Popust je odvisen od sklenjenih zavarovanj in se z vsakim zavarovanjem spreminja. Zato se ugotavlja vsakič znova, ko se v komplet vključi obnovljeno ali novo zavarovanje," še pojasnjujejo.

nina.sprohar@styria-media.si

Komentarjev 5
  • Avatar Maja Kajza
    marelica 12:45 29.avgust 2021.

    Tudi mi smo med njimi, kateri smo na leto placevali po 420€ celih 30 let za hiso in potem se 40 let za dva avtomobila, kombi in avtodom...

  • rd2dmk2 09:29 29.avgust 2021.

    če boste poslušal zavarovalničarje, boste v 10 letih jim tolk zdajal da bi še eno hišo zgradil, brez kančka kredita.raje se vprašajte kdo zavaruje potres ? in še neki naj tukaj vse zavarovalnice povedo recimo naslednje.. imaš recimo hladilnik. udari ...prikaži več strela hladilnik fuč, prej sem imel hladilnik sedaj pa dobim od zavarovalnice kaj. no naj napišejo kaj dobim.