Pod streho
6703 ogledov

Tolikokrat jo morate uporabiti, da se jo splača imeti doma

savna
1/12
Dezzen
Eni prisegajo na javne savne, drugi imajo raje domačo intimo. Privoščimo si jo lahko že za dobrega tisočaka.

Za domačo finsko savno potrebujemo vsaj poldrugi meter prostora, primerno električno napeljavo,  in seveda željo, da se v savni razvajamo pogosto. 

savna | Avtor: Dezzen Dezzen
Finsko savno lahko postavimo praktično kamor koli, le ravno površino moramo imeti. Pogoj je tudi, da so tla pod savno obložena s keramičnimi ploščicami ali kamnom. A je verjetno ne bomo postavili v bivalni prostor, čeprav so sodobne savne tako lične, da so že skoraj kot kos pohištva, ki ustvari piko na i v ambientu. Kljub temu, pa je najbolj primeren prostor tam, kjer je v bližini tudi voda, saj velja pravilo, da v finsko savno vstopimo potem, ko smo se oprhali. Voda pa dobrodejno dene tudi po savnanju. 

Pri izbiri prostora je treba misliti še na to, da se stranice savne naj ne bi dotikale zunanjih sten prostora. Visoke temperature v notranjosti savne in hladen zunanji zid sta namreč idealna pogoja za kondenzacijo vodne pare na zidu. Zato mora biti med steno savne in zidom vsaj tri centimetre prostora, da zrak med njima lahko kroži in preprečuje kondenzacijo. 

Za štiri osebe naj bo velika dva krat dva metra

Če s prostorom nismo omejeni, potem je najbolj idealna velikost savne za domačo uporabo približno sedem do osem kubičnih metrov, s stranicami približno 200 krat 200 krat 200 centimetrov.   V tako veliki savni je dovolj udobja za dva, ki lahko v njej tudi ležita, če se uporabniki malo stisnejo pa v njej lahko hkrati sedijo tudi štirje. 

Za ogrevanje takšne savne potrebujemo električno peč z močjo 8 kW, saj praviloma velja, da je za vsak kubični meter prostornine potreben en kilovat moči peči. Za priključitev peči moramo imeti trifazni priklop (380V).

savna | Avtor: Profimedia Profimedia

Za majhno savno za dva je dovolj že poldrugi meter 

Manjšo savno lahko postavimo že na poldrugem kvadratnem metru površine, pozorni moramo biti le na to, da bo prostora dovolj tudi za odpiranje vrat, ki se pri savni zaradi varnosti vedno odpirajo navzven. V tako majhni savni bo prostora za dva, vendar bosta morala sedeti. Pri specializiranih ponudnikih savn lahko naročimo izvlečno klop, tako da vsaj eden od uporabnikov lahko v leži. Za majhno savno, ki ni večja od štirih kubičnih metrov, bo zadostovala peč z močjo 3,5 do 4 kW, za kar bo dovolj tudi enofazni priklop (220V).

Stranice večine domačih savn, ki so običajno izolirane z negorljivo mineralno volno, so narejene iz lesa sibirske smreke, klopi ali sedišča pa iz lesa lipe ali jelše, ki se ne cepita. 

Cene od dva do štiri tisoč evrov

A preden se odločimo za ta nakup, je dobro izračunati, ali se nam bo domača savna res izplačala. Kolikokrat jo moramo uporabiti v eni sezoni?

Cene domačih finskih savn so zelo različne, začnejo se pri nekaj več kot 1000 evrih, takšno na primer lahko kupimo pri večjih trgovcih z opremo za dom, navzgor cene nimajo omejitev. V povprečju pa je treba za tipsko savno odšteti od 2000 (dve osebi) do 4000 evrov (savna za štiri osebe). Če jo želimo postaviti na dvorišču, se cene začnejo pri 5000 evrih. 

savna | Avtor: Dezzen Dezzen
K začetni naložbi je treba prišteti še strošek za elektriko, saj so peči večinoma električne. V majhnih savnah za dve osebi je ta približno dva evra za eno savnanje, pri večjih za tri do štiri osebe pa približno štiri evre. 

Če predpostavimo, da bomo savno doma uporabili vsaj dvakrat na teden v zimskih mesecih oziroma, da jo bomo redno uporabljali približno 30 tednov na leto, čeprav je dobrodošla sprostitev vse leto, lahko izračunamo, da bo strošek za elektriko od 120 do 240 evrov na leto. V prvem letu bo tako skupni strošek savne in elektrike od 2200 do 4240 evrov. Če jo redno uporabljata dve osebi, bo strošek za vsako od 1100 do 2120 evrov. 

Naložba se povrne najkasneje v treh letih

Povprečna cena enkratne vstopnice v javno savno je 20 evrov, torej jo lahko za ta denar obiščemo najmanj 55-krat oziroma 107-krat, če smo si privoščili bolj razkošno domačo savno. Naložba v majhno preprosto domačo finsko savno se povrne že v prvi sezoni uporabe, če jo uporabljata dva dvakrat na teden približno pol leta, naložba v razkošnejšo različico pa se bo povrnila v dveh sezonah. 

Izračun vračila naložbe bo seveda natančnejši, če upoštevamo konkretno ceno vstopnice v konkretni javni savni, ki jo obiskujemo, in če pri tem upoštevamo možnosti nakupa sezonskih vstopnic oziroma vstopnic za 10-, 20- ali 50-kratni vstop v savno. V teh primerih bo vračilna doba nekoliko daljša, saj je vstopnina za enkratni obisk nižja. Vendar lahko povzamemo, da se naložba v domačo savno, ki jo vsaj dvakrat na teden uporabljata dva, povrne najkasneje v dveh do treh letih. 

Ne spreglejte galerije zgoraj.

savna savnanje Dolgoletna študija Zdravje Dokaz, zakaj je savna še posebej koristna
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.