Pod streho
769 ogledov

Eko sklad povečal sredstva za subvencije in kredite za okoljske naložbe

Varčevanje z energijo
Eko sklad je v okviru več različnih razpisov za občane in podjetnike maja letos sredstva povečal za 15,1 milijona evrov.

Največji znesek povečanja je namenil občanom, ki po novem lahko za energijsko obnovo svojih domov subvencije črpajo iz 56,5 milijonov evrov vredne malhe. Povečala so se tudi sredstva za nakup električnih vozil in energijsko obnovo stavb v lasti podjetij, vendar bistveno manj.

Tako je po novem za  nove naložbe rabe obnovljivih virov energije in večje energijske učinkovitosti stanovanjskih stavb na voljo 56,5 milijona evrov, kar je 12 milijonov evrov več kot prej. Od tega je 27 milijonov evrov iz sklada za podnebne spremembe namenjenih spodbujanju naložb v zamenjavo starih kurilnih naprav z novimi na lesno biomaso ali s toplotnimi črpalkami, prej je bil ta znesek 20 milijonov evrov.

Sklad med drugim sofinancira vgradnjo solarnega ogrevalnega sistema, kurilne naprave na lesno biomaso ali toplotne črpalke za centralno ogrevanje, priklop na daljinsko ogrevanje na obnovljiv vir energije, vgradnjo lesenih oken in zamenjavo fasade.

V razpisu za povečanje energijske učinkovitosti starejših večstanovanjskih stavb je sklad sredstva povečal zgolj za 0,7 milijona evrov, torej iz prejšnjih 16 na 16,7 milijona evrov, lastniki stanovanj v večstanovanjskih stavbah, ki imajo vsaj tri stanovanja, pa jih lahko izkoristijo za zamenjavo fasade, izolacijo strehe in optimizacijo sistema ogrevanja.

Več je tudi sredstev za spodbujanje nakupa električnih avtomobilov in sicer so se ta v okviru razpisa za občane povečala iz 2,5 milijona na 3,3 milijona evrov, za podjetja oziroma zasebni sektor pa s tri na 3,6 milijona evrov.  

Podjetniki se lahko prijavijo tudi na razpis za nepovratne spodbude ali najem kredita s subvencionirano obrestno mero za naložbe v zamenjavo oken in fasade, vgradnjo toplotne črpalke, ukrepe energijske učinkovitosti v poslovnem procesu ter naložbe v naprave za soproizvodnjo električne energije in toplote. Sredstva v okviru tega razpisa so se povečala s štirih na pet milijonov evrov. 

Posamezni javni pozivi, na podlagi katerih lahko občani in zasebniki pridobijo nepovratne spodbude ali ugodnejše kredite, so ostali nespremenjeni. Torej je enak ostal tudi obseg različnih energijskih in okoljskih ukrepov, za katere lahko investitorji zaprosijo za subvencijo in enaki so pogoji, ki jih je treba pri tem izpolniti.

Več o gradnji, obnovi in energiji lahko najdete tukaj.

Ljubljana 29.03.11, Celovski dvori, stanovalec, radiator, ogrevanje, foto: Benja Revščina Pod streho Subvencije Eko sklada za socialno najšibkejše so 100-odstotne
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice