Slovenija
6500 ogledov

Subvencije Eko sklada: Kakšno je stanje v Kranju, Mariboru in Celju?

Ogrevanje
Preverili smo, kako je s subvencijami Eko sklada v treh slovenskih mestnih občinah.

Kot smo v Žurnalu24 že poročali, v Sloveniji vsi, ki bi se želeli ogrevati s toplotno črpalko, do subvencije Eko sklada niso upravičeni. V Ljubljani razlog za to tiči v odloku, ki določa prednostne načine ogrevanja. Kakšno pa je stanje drugje? Za pojasnila smo se obrnili na občine Kranj, Celje in Maribor.  

denar, evri, bankovci Slovenija Subvencije Eko sklada: Če živite v teh krajih, se zanje lahko obrišete pod nosom

Celje: ''Na območju plina dopuščamo toplotne črpalke'' 

V Celju so za nas povedali, da posebnega odloka o prednostnem načinu ogrevanja stavb nimajo. Na podlagi sprejetega Odloka o načrtu kakovosti zraka za Mestno občino Celje, ki ga je sprejela Vlada RS ob soglasju Mestnega sveta MO Celje, so pripravili seznam parcel, katerim so določili prednostni način ogrevanja. ''Prednostna načina sta daljinsko ogrevanje in ogrevanje s plinom, pri čemer pa v območju plina dopuščamo tudi ogrevanje s toplotnimi črpalkami. Območja, kjer v načrtih ni predvidena izgradnja plinovodnega ali toplovodnega omrežja, je s subvencijami dovoljeno spodbujati tudi k zamenjavi kurilnih naprav na biomaso,'' so za nas povedali v Celju. 

Maribor: ''Karta prioritetnih območij še ni ažurirana'' 

V Mariboru velja državni Odlok o načrtu za kakovost zraka za aglomeracijo Maribor, ki je bil sprejet v decembru 2018. Priloga odloka je karta, ki določa prioritetni način ogrevanja na parcelno mejo natančno. Karta služi tudi kot podlaga za pridobivanje subvencij Eko sklada. Razdeljena je na območja, kjer je prioritetni način ogrevanja zemeljski plin ali daljinsko ogrevanje. Na območjih, kjer ni plinovodnega omrežja (in tam tudi ni načrtovano) ali daljinskega ogrevanja, prioritetni način ogrevanja ni določen. ''Ker je bil spremenjen odlok sprejet v decembru 2018, veljavna karta še ni ažurirana, bo pa bo v kratkem,'' so sporočil iz mariboske občine. 

električni skuter Askoll eS2 Avto Toliko subvencij za električne mopede so podelili

Kranj: ''Subvencije za toplotne črpalke da, za plinske kotle ne.'' 

V Kranju so povedali, da so tudi tam sprejeli dve prednostni območji ogrevanja – prednostno območje ogrevanja z zemeljskim plinom in prednostno območje daljinskega ogrevanja. Slednje vključuje večstanovanjske objekte na Planini in v Krajevni skupnosti Vodovodni stolp, torej vse tisti objekte, ki so priključeni na daljinski sistem ogrevanja. Na območjih, kjer se objekti lahko priključijo na zemeljski plin, pa je bil ta določen kot prednostni način ogrevanja. Preostala območja prednostnega načina ogrevanja nimajo določenega. ''Iz prednostnega območja ogrevanja na zemeljski plin smo izločili nosilce kmetijskih dejavnosti, enkrat letno pa območja usklajujemo glede na ugotovljene spremembe možnosti priklopa na plinsko omrežje in daljinsko omrežje, usklajujemo pa tudi nosilce kmetijske dejavnosti,'' so pojasnili predstavniki Mestne občine Kranj. 

'''Tam kjer prednostnih območij ni, lastniki stanovanjskih objektov lahko pridobijo subvencijo za biomasne kotle in toplotne črpalke, ne pa tudi plinske kotle. Lahko pa občani omejitve ne upoštevajo in se odločijo za nakup plinskega oziroma biomasnega kotla, a v teh primerih ne morejo prejeti nepovratne subvencije Eko sklada. Menimo, da bo ob pripravi novega odloka Vlade RS o kakovosti zraka potrebno določitev prednostnih območij nadgraditi oziroma razširiti na celotno območje države. V Kranju smo med celoletnim izvajanjem meritev kakovosti zraka v letu 2017 ugotovili, da določene emisije izvirajo iz sosednjih občin, kjer prej omenjenih spodbud Eko sklada nimajo, zato se krajani teh občin redkeje odločajo za sanacijo kurilnih naprav.''

 Mestna občina Kranj  

''MO Kranj prav tako pripravlja nov lokalni energetski koncept, ki bo obravnaval in na novo določil prednostna območja ogrevanja s tem, da zasledujemo cilj izboljšanje kakovosti zraka, povečanje energetske učinkovitosti in še posebej zvečanje izrabe obnovljivih virov energije,'' pravijo v Kranju. Dodali so še, da se bo sprejem tega dokumenta izvajal v prvi polovici leta 2019 na mestnem svetu.

Komentarjev 12
  • Kojak 15:52 09.februar 2019.

    S tem Jankovićem ste bebavi novinarji začeli kot je bilo z Janšo. Za vse je bil krvi Janša, za vse v Ljubljani je kriv Janković. Napišite še da je kriv tudi za preveč turistov v Ljubljani, pa da LPP avtobusi ...prikaži več ne morejo več vozit čez center, napišite da je kriv da obnavljajo Cukrarno, da je kriv da bo kmalu skoraj vsa Ljubljana imela kanalizacijo...

  • maresem 15:13 09.februar 2019.

    Bravo opankoviću, važno, da so te te tvoje debilne ovce ponovno izvolile. Prav privoščim vam kretenom ljubljanskim, ki ste ga volili, da vas zdaj potiho jebe v glavo. Žal mi j epa tistih, ki ga ne marajo a ga morajo prenašati.

  • Spark 13:25 09.februar 2019.

    [ Janković je prepovedal subvencije, kako je drugod? ] Nov primer novinarskega mrhovinarstva.