Pod streho
5138 ogledov

Gabioni: Lahko jih postavite sami, preverite, kako

Gabion
1/8
Profimedia
Gabioni ali žične košare, polnjene s kamni, so vse pogostejši elementi na vrtovih. Iz njih so narejene ograje, podporni zidovi, uporabljajo pa se tudi kot klopi, korita za rože, podstavki za vrtne žare.

Gabioni, ime so dobili iz italjanske besede gabbia, ki pomeni kletka, oziroma iz besede gabbione, ki pomeni veliko kletko ali košaro, so se nekoč uporabljali predvsem za zaščito brežin, ob cestah kot zvočna zaščita in za preprečevanje erozije, v zadnjem času pa so se preselili tudi na urbane in tradicionalne podeželske vrtove. Ker je osnovni gradnik gabionov kamen, jih lahko odlično kombiniramo z lesom, steklom, kovinami in zelenimi površinami. 

Od vrtne ograje do korita za rože

Sprva so iz njih postavljali vrtne ograje in podporne zidove, zdaj pa jih lahko oblikujete v različne okrasne in uporabne elemente na vrtu. Različne oblike žičnih košar omogočajo, da iz njih naredite vrtno klop ali sedež, podstavek za mizo ali vrtni žar, korito za rože, grmovnice ali celo manjše drevo, lahko pa so zgolj okrasni poudarek na vrtu, saj gabioni, polnjeni z različnimi kamni, delujejo prijetno in naravno. 

Gabion | Avtor: Profimedia Profimedia

Preprosto, pletena košara in kamenje v njej

Gabioni so v osnovi sestavljeni iz pletene ali varjene košare in različnega kamenja. Košara je narejena iz vroče pocinkane, visoko-elastične jeklene žice. Košare so različnih dimenzij in oblik, s posebnimi spiralnimi žicami pa jih lahko sestavljamo skupaj. Različne so tudi dimenzije mreže, ki jo sestavljajo žice. Glede na velikost kvadratkov, ki jo v obliki mreže tvorijo žice, je treba izbrati velikost kamenja.  

Večje elemente, kot so ograje, prepustite mojstrom

Če se odločite za postavitev ograje, priporočamo, da to delo propustite strokovnjakom oziroma specializiranim ponudnikom gabioni ograj. Gre namreč za večji poseg v okolje, ograja mora biti pravilno dimenzionirana, trdna in dolgotrajno stabilna. Preden se jo postavi, je treba ustrezno pripraviti tla, običajno je treba narediti nekakšen betonski temelj, v katerega se dodatno sidra ograja. Pomembno je tudi, kako se v pravilno postavljeno mrežo zlaga kamenje. Na koncu pa je treba s kamenjem napolnjeno ograjo tudi zavariti. Takšnega podviga se bodo sami lotili le najbolj spretni. 

Gabion | Avtor: Profimedia Profimedia

Pri ponudnikih gabioni ograj, kar nekaj jih je pri nas, lahko naročite projekt na ključ, kar pomeni,da boste dobili celo 3D izris, da si boste ograjo okoli vašega vrta lažje predstavljali, potem pa bodo poskrbeli za vse faze, tudi kamenje lahko izberete in naročite pri njih.

Vrtno garnituro si lahko izdelate sami

Manj zahtevnih projektov pa se zagotovo lahko lotite sami. Košare in kamenje lahko kupite pri specializiranih ponudnikih in v vseh večjih centrih z gradbenim materialom. Po kamenje se lahko odpravite tudi v katerega od kamnolomov, za zelo majhne vrtne elemente pa ga morda lahko najdete celo na vrtu ali v okolici vašega doma. 

Poglejmo, kako lahko sami postavite vrtno klop. Najprej ji premišljeno določite prostor, saj je zaradi teže kamenja kasneje ne boste prestavljali. Teren, kjer bo stala, mora biti povem raven, dodatno pa ga izravnate in utrdite s plastjo gramoza. Žičnate dele košare povežite med seboj s spiralami, ki jih boste dobili v kompletu s košaro. 

Gabion | Avtor: Profimedia Profimedia
Košaro postavite na podlago in jo previdno začnite polniti z izbranim kamenjem. Dobro je, da izberete takega, ki je odporen proti zmrzali, saj bo gabioni klop tudi pozimi na prostem. Kamenje mora biti večje, kot so odprtine na mreži košare, pri tem kamne z bolj ravnimi površinami polagajte ob rob mreže. Nekaj takšnih prihranite tudi za zaključek, da bo zgornja površina klopi čim bolj ravna in primerna za sedenje. 

Na vrh klopi položite iz masivnega lesa ali iz povezanih letev narejeno sedišče. Za še bolj udobno sedenje pa nanj lahko položite okrasne blazine. Na ena način lahko izdelate še mizo in stole, le dimenzija njihovih košar bo drugačna. 

Ne glede na to, kaj boste, ali vam bodo mojstri naredili iz gabionov, boste na vrtu dobili elemente, ki jih ne bo treba vzdrževati, kamenje je odporno na vremenske vplive, žice košar pa so proti rjavenju zaščitene z vročim cinkanjem. 

Več o gradnji, obnovi in urejanju najdete tukaj.
 

Komentarjev 3
  • NeAnonimni 09:12 08.julij 2019.

    Take "ograje" izgledajo nedokončane. To mislim odkar sem jih prvič videl.

Sorodne novice