Pod streho > Gradimo & obnavljamo
31126 ogledov

Ali ob toči dvignemo ali spustimo žaluzije?

Vreme: Arso izdal opozorilo. Osvežena napoved, tako se bo gibalo.- Toča arhiv bralec
Bralcu je toča, velika naj bi bila kot žogice za golf, pred kratkim precej poškodovala žaluzije na oknih. Na njih je vidnih veliko udrtin. Hišo ima zavarovano tudi za primer toče, žaluzije bo zamenjal, zanima pa ga, ali bi bilo morda bolje, če bi med točo žaluzije dvignil in kaj bi to pomenilo za okenske šipe.

Toča, če so zrna dovolj velika, bo poškodovala tako žaluzije kot okna in stekla v njih. Resnost poškodb je pa je odvisna tudi od kota pod katerim pade toča na površino in odpornosti posameznega materiala. Okna z žaluzijami ali roletami pred udarci toče pogosto ščitijo strešni napušči. Da bi jih toča poškodovala mora padati pod točno določenim kotom in dovolj velika mora biti. Če napuščev ni, imajo zrna toče veliko lažjo pot do žaluzij ali stekel, če ta niso zaščitena z žaluzijami. 

Torej je vprašanje, ali toči izpostaviti žaluzije oziroma rolete ali stekla, bolj kot ne odvisno od tega, kaj nas bolj ogroža, kaj bomo težje popravili in katero popravilo bo dražje. Zadnje je pomembno predvsem, če hiše ali stanovanja nimamo zavarovanega. 

toča | Avtor: arhiv bralec arhiv bralec
Okna pred točo zaščitimo z zunanjimi senčili

Proizvajalci oken in tudi zavarovalnice priporočajo, da v času, ko pada toča, še posebej, če je ta velika, okna zastremo z žaluzijami ali roletami. Najbolje je, da jih popolnoma spustimo in pri žaluzijah lamele postavimo v vertikalni položaj. Tudi če imamo na oknih rolete ali polkna, jih je treba spustiti oziroma tesno zapreti. 

Toča bo žaluzije ali rolete lahko poškodovala, na njih se bodo poznale udrtine, če je bila res velika in padala pod primernim kotom, pa lahko posamezne lamele, iz katerih so sestavljene žaluzije tudi preluknja oziroma razbije, enako velja za rolete. 

Žaluzije je lažje popraviti kot okna

Vendar kot pravijo proizvajalci žaluzij, je te običajno precej preprosto popraviti. Zamenjajo lahko le posamezne poškodovane lamele in na novo napeljejo vrvico. Le v primeru, ko je večina lamel poškodovanih, je smiselno zamenjati žaluzije v celoti. Če toča poškoduje rolete, pa je treba te običajno zamenjati. 

toča | Avtor: arhiv bralec arhiv bralec

Bralec je ravnal prav, ko je okna pred točo zaščitil z žaluzijami, še posebej zato, ker hiša nima strešnega napušča, kar je v zadnjem času pogosta praksa sodobne arhitekturne zasnove. Okna so pri takšni zasnovi še bolj izpostavljena vremenskim vplivom, kot pri hišah z napušči. 

Koliko lahko toča poškoduje okna, predvsem pa zasteklitev, je odvisno od tega, kakšna stekla so vgrajena. Običajna stekla v oknih namreč niso odporna na udarce toče, zato jih ta lahko precej poškoduje. Lahko jih preluknja, v najslabšem primeru pa se bodo stekla povsem razbila in sesula, kar je nevarno tudi za stanovalce. 

Na točo so veliko bolj odporna kaljena ali posebna varnostna stekla

Sposobna so prenesti večje udarce in zato tudi večja zrna toča. To potrjujejo strešna okna, ki so toči še veliko bolj izpostavljena kot klasična, vgrajena v obodne zidove hiše. Kakovostna strešna okna imajo zato zunanjo šipo iz kaljenega stekla. 

Zamenjava poškodovanega stekla je lahko bolj težavna oziroma zahteva več dela, kot zamenjava žaluzij ali rolet. V nekaterih primerih lahko novo steklo v okensko krilo vgradijo kar na hiši, v nekaterih pa je treba okensko krilo sneti in odpeljati k proizvajalcu, kjer vgradijo novo steklo in ga potem ponovno namestiti na okenski okvir. 

Pri vprašanju ali toči izpostaviti zunanja senčila ali okna, je treba pomisliti še na en, pomemben vidik. Brez ali pa s poškodovanimi žaluzijami lahko bivamo nekaj časa, s poškodovanim, preluknjanim. počenim steklom, ali celo brez njega, ker se je zaradi toče razbilo, pa ne. Vsak dan je odveč. Če v oknih ni kaljenega ali varnostnega stekla, je toči bistveno bolj pametno izpostaviti zunanje senčilo. 

poškodbe neurja streha Velika škoda Pod streho Veter in toča poškodujeta le takšne strehe

Hišo zavarujemo tudi pred točo

Zavarovalnica bo škodo, ki jo je povzročila toča, izplačala tako za zunanja senčila kot za stekla. Zavarovanje za primer toče je praviloma vključeno že v osnovno zavarovanje nepremičnine. 

V zadnjem času so pogosta tudi neurja, ki pa jih ne spremlja nujno tudi toča. Če gre le za močan veter, pa proizvajalci svetujejo, da žaluzije povsem dvignemo in tako preprečimo, da bi jih veter poškodoval. 

Zavarovalnice priznajo, da so poškodbe na hiši ali delih hiše nastale, če je hitrost vetra presegla 62 kilometrov na uro oziroma če je veter v okolici lomil veje, podiral drevesa in če so bile poškodovane tudi okoliške dobro vzdrževane hiše. 

Komentarjev 3
  • radovednica 08:35 08.september 2021.

    Kakšno butasto vprašanje? Pa vsak idiot ve, kaj je normalno in kaj je boljše. Groza kakšni brezvezniki so med nami.

  • Avatar Sreten Lukić
    lluckyss 10:50 29.avgust 2021.

    Če zunaj pada toča velikosti žogic za golf ali tenis pojdite ven brez čelade, da vam ne bo treba postavljat butastih vprašanj ali odgovarjat na njih..... Naslednjič vprašajte ali odprete dežnik in ga zmočite , ko dežuje, ali je bolje ...prikaži več da si zmočite "trajno"...

  • ico8 16:48 28.avgust 2021.

    Nekaj ne razumem. V CH, D in Avstriji so opozorilom pred nevarnostjo z toco vedno dodani nasveti, da se zaluzije dvignejo. Cena zamenjane zaluzije z montazo je neprimerno vecja- drazja od zamenjave stekla. S tem, da do razbitega stekla pride ...prikaži veče zelo redko, medtem se pa alu letvice poskodujejo ze ob majni toci.