Pod streho > Gradimo & obnavljamo
38620 ogledov

Veter in toča poškodujeta le takšne strehe

poškodbe neurja streha Profimedia
Zakaj neurje s točo nekatere strehe poškoduje, celo odkrije, druge pa ne?

Poletna neurja, del katerih sta močan veter in pogosto tudi toča, na stanovanjskih hišah največkrat poškodujeta ali celo povsem uničita strehe in ostrešja. Dvigujeta strešnike, ti zaradi toče pogosto tudi popokajo, v najslabšem primeru pa veter strehe delno ali v celoti odkrije. A ne vseh. Nekatere ostanejo nedotaknjene. 

Strokovnjaki pravijo, da veter ne odkriva le streh, temveč odkrije tudi slabo izvedbo in slabe mojstre. Dokazano je, da neurjem bistveno bolje kljubujejo kakovostno in pravilno načrtovane in izvedene strehe. To velja za ostrešja in pritrjevanje kritine. 
Že pred leti so na Zavodu za gradbeništvo (ZAG) naredili terensko analizo stanja streh po enem od večjih neurij in ugotovili, da je večina poškodb nastala zaradi napačne ali slabe izvedbe. 

prenova strehe | Avtor: Profimedia Profimedia
Pri novogradnjah težav ne bi smelo biti

Pri novogradnjah bi moralo biti teh težav malo oziroma jih sploh ne bi smelo biti, saj mora projektna dokumentacija, med drugim tudi projekt za izvedbo del (PZI), vsebovati natančne načrte in izračune stabilnosti in tudi odpornost na vetrne obtežitve. Seveda pa morata svoj del naloge kakovostno opraviti tudi izvajalec ostrešja in krovec. 

Za načrte odgovarja glavni projektant, za izvedbo glavni izvajalec, tu pa je še nadzornik, ki mora vse pregledati, s svojim podpisom pa vsi jamčijo, da so bila dela izvedena skladno s projektom. 

Toplotna izolacija, steklena volna Izolacija strehe Pod streho Tako mora biti izvedena izolacija strehe, če želite pod njo prijeten dom

Pa vendar izkušnje kažejo, da neurja ne odkrivajo le streh starejših hiš temveč tudi tudi strehe nekaj let starih objektov. Več težav je tudi na strehah, ki jih lastniki obnavljajo sami. Preprosto le zamenjajo strešno kritino, strokovnjak pa pri tem ne preveri stanja obstoječega ostrešja. Še posebej je to pomembno, če je nova kritina težja od stare oziroma če izberemo povsem drug tip kritine.

Najbolj izpostavljeni deli strehe, ki jih neurje najlažje poškoduje so sleme, kap, čelne obrobe, preboji na frčadah in strešnih oknih. 

Najbolj kritične točke in napake so:

 • mesto pritrjevanja letev na špirpovce oziroma strešno konstrukcijo,
 • stiki med elementi zaradi neprimernih veznih sredstev (gladki žičniki niso dobra izbira),
 • nezadostno pritrjevanje špirovcev v lege,
 • nepravilno ali nezadostno sidranje ostrešja na podkonstrukcijo,
 • nepravilno pritrjevanje kritine na letve.

Neustrezno pritrjeni elementi in šibke vezi

Veter pogosto skupaj s strešno kritino odtrga tudi letve, na katere je ta pritrjena. Razlog za to so najpogosteje napačni žičniki. Izvajalci ne upoštevajo navodil proizvajalca, ki natančno predpisujejo, kako mora biti posamezna kritina pritrjena na letve. Težave pa je tudi, če nihče ne predpiše oziroma izračuna, kako morajo biti letve pritrjene na špirovce. Nič ne pomaga pravilno pritrjevanje kritine na letve, če te niso pravilno in zadostno pritrjene na špirovace oziroma konstrukcijo ostrešja. 

Poškodbe neurja streha | Avtor: Profimedia Profimedia
Izvajalci za to pogosto uporabijo gladke žičnike, ki niso prava izbira, saj niso sposobni zadržati obtežitve vetra, zato ta odnese strešno kritino z letvami vred. Napačni žičniki so lahko tudi razlog, da veter odtrga celo krajne špirovce.

Rešitev je upoštevanje navodil proizvajalca in projektanta, hkrati pa strokovnjaki svetujejo dodatno in močnejše pritrjevanje robnih strešnikov in letev na robovih ostrešja. Dodatno morajo biti v lege z ustreznimi vijaki pritrjeni tudi špirovci, ki so del nadstreška. 

Sidranje lege v vez podstrešja

Težava so tudi lege in njihovo sidranje v zaključno armiranobetosnko vez podstrešja. Strokovnjaki so ugotovili, da nekatere hiše teh vezi sploh nimajo, pri nekaterih pa niso dovolj močne, tudi izvedene so nepravilno, le nad vzdolžnimi zidovi, nad čelnimi pa ne. Veter tak čelni zid lahko poruši, potem pa od spodaj pritisne na strešno konstrukcijo in kritino ter jo dvigne, odnese. 

Strehe Streha Pod streho Strešna kritina: Ni vsaka za vsako streho

V obnovo strehe vključite strokovnjaka

Izvedba nove ali obnova stare strehe nikakor ne bi smela biti prepuščena zgolj izvajalcem. Tudi če za obnova strehe ni treba pridobiti gradbenega dovoljenja, pod pogojem, da ne posegamo v konstrukcijo, je pametno, da v projekt vključimo strokovnjaka, projektanta, ki bo natančno določil vse podrobnosti izvedbe nove strehe. Predvsem bo preračunal vse vezne elemente, ki so ključni, da bo sta kritina in ostrešje ostala cela kljub močnemu vetru.

Toča | Avtor: Profimedia Profimedia
Poškodbam toče se je težko izogniti

Poškodbam, ki jih lahko povzroči debela toča, se težko izognemo. Manj prizadeta bo kovinska ali bitumenska strešna kritina. Na večini teh kritin se bodo, poznale udrtine, ne bo pa lukenj, skozi katere bi v hišo pronicala ali celo tekla voda. Opečne in betonske kritine so na udarce toče odporne le do določene velikosti zrn, zaradi večjih pa bodo vsaj počile ali se okrušile, če že ne povsem razbile. Podobno velja tudi za vlaknocementne kritine. Zato je zelo pomembno, da je pod kritino pravilno in kakovostno izdelana sekundarna kritina, ki bo hišo pred padavinami ščitila dokler ne zamenjamo poškodovanih strešnikov. 

Streha Pod streho Pod streho Menjate streho? V večini primerov je gradbeno dovoljenje nujno


 

Komentarjev 16
 • Leona_Carroll 10:08 12.avgust 2021.

  Google plačuje dober dohodek od doma od 4600 do 6200 evrov na teden, kar je neverjetno pred letom dni, ko sem bil brezposeln v strašnem gospodarstvu. tukaj sem začel ......... >>>>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦

 • bec9ba76f75b7c9810b3c3c909eabca1ccdc32fb 18:25 11.avgust 2021.

  Kazenska sodnica Tadeja Borinc Zebić in Nika razlagata o srečanjih nad oblaki.... .Pa naj nam malo več povesta o njuni zgodbi.

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 15:25 11.avgust 2021.

  Vreme in klimatologi ža dolgo opozarjajo, vendar ih tisti, ki bi jih morali slišati, ne slišijo.