Pod streho > Gradimo & obnavljamo
5644 ogledov

Tega ne počnite sami, lahko je zelo nevarno

Azbest
Azbest največkrat povezujemo s strešno kritino, a je v starejših stanovanjih prisoten tudi v drugih materialih in opremi. Odstranjevanja azbestnih izdelkov se ne lotevamo sami.

Lastniki stanovanja, zgrajenega v 70 letih prejšnjega stoletja, načrtujejo obnovo, saj je precej dotrajano, hkrati pa sumijo, da je v njem vgrajenih več materialov in izdelkov, ki vsebujejo nevarni azbest. Znašli so se pred dilemo, kako sploh ugotoviti, kje v stanovanju je azbest v resnici prisoten in kako se obnove lotiti. 

„V enem od prostorov imamo eno od vrst vinilne podlage, ki bi lahko vsebovala azbest, prav tako tudi lepilo. V stanovanju je tudi dostop do jaška za vodo in kanalizacijo, v tem se je ob obnovi zgornjih stanovanj krušil gradbeni material, ki je nato delno pristal v naši kuhinji - tudi ta bi lahko vseboval azbest. Ne vemo iz kakšnega materiala je na primer parapet, potrebna bi bila tudi menjava oken... Ali je možno, da bi bili azbestni tudi ometi na balkonu,“ sprašujejo.

Azbest naj odstranjujejo pooblaščene osebe

„Če se lotevamo vzdrževalnih del v starejših hišah in stanovanjih ali rušenja, se pred pričetkom dela prepričajmo, ali je kje prisoten azbest. Če je, ne delajmo sami, ampak prepustimo delo pooblaščenim izvajalcem, usposobljenim in opremljenim za delo z azbestnimi materiali,“ svetujejo na NIJZ v zapisu o ravnanju z azbestom in njegovih nevarnosti za zdravje. 

Azbest | Avtor: Profimedia Profimedia

V Sloveniji obstaja precej veliko število podjetij in obrtnikov, ki so usposobljeni za ravnanje z azbestom. To so predvsem krovci in kleparji, pa manjša in večja gradbena podjetja, specializirana podjetja za ravnanje z odpadnimi gradbenimi materiali. Vsi imajo ali okoljevarstveno dovoljenje za odstranjevanje azbesta, ki so ga pridobili na podlagi Uredbe o pogojih, pod katerimi se lahko pri rekonstrukciji ali odstranitvi objektov in pri vzdrževalnih delih na objektih, instalacijah ali napravah odstranjujejo materiali, ki vsebujejo azbest. 

Tudi če nismo prepričani, ali posamezni izdelki in materiali v našem stanovanju vsebujejo azbest, je dobro, da na pomoč pokličemo strokovnjake iz enega od podjetji na seznamu, ki ga najdemo na spletni strani Agencije RS za okolje. Oni bodo najbolje vedeli gre za azbest ali ne, najdejo ga lahko tudi tam, kjer si sami sploh ne predstavljamo da bi lahko bil, in ga varno odstranili. 

Azbest | Avtor: Profimedia Profimedia
Seznam izdelkov in materialov, ki lahko vsebujejo azbest je namreč precej dolg. Dejstvo je, da je bil predvsem v obdobju od 1960 pa vse do njegove prepovedi uporabe leta 1996 azbest zelo pogosto uporabljan tudi v gradbeništvu, zato ga še vedno lahko najdemo v marsikaterem stanovanju ali hiši, zgrajenem v tem obdobju. Azbest je namreč tehnično zelo dober material, ki je odporen na visoke temperature in kemikalije, hkrati pa je tudi zvočni in toplotni izolator. Med dobrimi lastnostmi so tudi negorljivost, upogljivost, elastičnost, možno ga je celo tkati.

Najdemo ga v številnih izdelkih in materialih 

Na prvem mestu med izdelki z azbestom je vsem zelo dobro znana strešna kritina v obliki azbestno cementnih valovitih ali ravnih plošč, dodajali pa so ga tudi skodlam iz strešne lepenke. 

Azbest lahko najdemo v izolacijskih ploščah, s katerimi so izolirana podstrešja, stene in stropi, ter v fasadnih ploščah. Bil je tudi sestavni del brizganih ali ročno nanešenih stenskih ometov, prisoten je lahko v barvah, vezivih, lepilih smolah, polnilih in premazih za stene in strope, v kitih in tesnilnih masah za okna, v vinilnih talnih oblogah, lepilih in podlagah zanje. 

Uporabljali so ga tudi v izolacijskih materialih za ogrevalne kotle, rezervoarjev za gorivo in cevi za vročo vodo, v tesnilih za različne ventile in spoje toplovodnih cevi, na radiatorjih in plinskih gorilnikih. Tudi v tesnilih za dimniška vratca in vratc peči lahko najdemo azbest, pa v gospodinjskih aparatih, termoakumulacijskih pečeh, azbestno cementnih koritih za rože in še kje.  

Azbest | Avtor: Dezzen Dezzen
Vsi ti izdelki, naprave in materiali so lahko povsem varni za uporabo, dokler se ne poškodujejo ali odstranjujejo. „Materiali postanejo nevarni, ko se zaradi dotrajanosti, poškodovanosti ali zaradi neprimernega ravnanja začnejo luščiti, drobiti, razpadati v prah in se azbestna vlakna začnejo sproščati v zrak,“ opozarjajo na NIJZ.  

Kaj je azbest in zakaj je škodljiv?

Azbest je skupno poimenovanje za različna fina, dolga in vzporedna silikatna vlakna ali snope, gre za spojine silikata z železom, aluminijem, magnezijem, kalcijem, natrijem.

„Nevarnost azbesta je povezana z njegovo vlaknato strukturo. Vlakna, ki jih vidimo s prostim očesom, so sestavljena iz milijonov mikroskopsko majhnih vlaken, ki se z luščenjem sproščajo v zrak. Teh azbestnih vlaken s prostim očesom ne vidimo. Z njihovim vdihavanjem se odlagajo v pljučih in tam ostajajo dolgo časa, to pa lahko povzroči bolezni, ki se pojavijo več let ali običajno več desetletij kasneje. Povzročajo vnetje in brazgotinjenje (fibrozo) pljuč in poprsnice (plevre). Azbest povzroča tudi raka pljuč in raka poprsnice in potrebušnice (mezoteliom), raka grla in jajčnikov, povezujejo ga tudi z rakom žrela, želodca in danke.“  

Le nekatere izdelke z azbestom lahko zavržemo sami

Če se kljub nevarnosti odstranjevanja materiala ali izdelka, ki vsebuje azbest, lotimo sami, je treba pri tem upoštevati vsa navodila za varno delo. Sami lahko odstranimo ali zavržemo denimo likalne podloge, ki vsebujejo azbest, pa sušilce za lase, ognjevarne rokavice. Izdelke moramo položiti v polietilensko vrečo, debeline vsaj 0,4 milimetra in pri tem paziti, da je ne predremo. To damo v še eno vrečo, ki jo nepredušno zlepimo in označimo z nalepko azbestni odpadek. Ob smetnjak jo postavimo tako, da bodo komunalni delavci takoj vedeli, kaj je v vreči in zanjo primerno poskrbeli. Nikoli ne smemo izdelkov z azbestom odlagati neposredno v smetnjake. 

azbest | Avtor: Dezzen Dezzen
Sami lahko odstranimo tudi izdelke, ki niso pritrjeni na podlago in hkrati niso poškodovani. To so denimo posamezne plošče, tesnila, toplotna izolacija med pečjo in tlemi ali steno, lepenka, platno. Preden jih pospravimo v vreče, jih navlažimo z vodo, da preprečimo prašenje oziroma sproščanje azbestnih vlaken v zrak. Na Inštitutu za varovanje zdravja priporočajo, da pri tem uporabimo zaščitne rokavice in masko za zaščito dihal s filtrom P2. Zagotoviti moramo tudi, da v prostoru ni prepiha.

Mesto, kjer je bil azbestni izdelek, je treba obrisati z vlažno krpo, ki jo po uporabi prav tako zavržemo. Položimo jo v dve vreči, skupaj s filtrom iz maske, zlepimo in označimo kot azbestni izdelek. Rokavice in masko pa operemo pod tekočo vodo, ki se izteka v kanalizacijo. 

Odstranjevanje vseh drugih izdelkov in materialov, ki so na površine pritrjeni, ali pa so poškodovani, se krušijo, pa je vsekakor bolj varno prepustiti za to usposobljenim in pooblaščenim podjetjem in obrtnikom. Tveganje, da bi se tega lotili sami, je preveliko.

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.


 

Komentarjev 4
  • kontrahan 10:17 08.januar 2020.

    Plačal azbestno kritino. Takrat je bilo to ok, sedaj ugotovijo, da je država "zajebala" in je škdodjivo. In zopet moramo sami odplačevati odstranitev, država pa si umije roke. Nič kriva, nič dolžna. Nasrkamo državljani, tako kot zmeraj.

  • Snežinko 09:58 08.januar 2020.

    Joj, ne pretiravajte, no... poznal sem ljudi, ki so celo življenje prekrivali strehe z azbestnimi ploščami, pa so umrli preko 80 let stari. Poznam tudi "mojstre", ki to delajo danes, pa so brez kakršnekoli zaščite... Sicer je pa tako: če ...prikaži več se to dela pravilno ni nobenega razloga, da to ne bi delali sami. Nagobčnik, kapo, obleko... ima lahko mojster ali pa jaz, razlike ni. No, je... cena podiranja je desetino tiste, ki bi jo računal "mojster".

  • Pepe007 08:23 08.januar 2020.

    In kaj bodo smetarji naredili z vrečko ob smetnjaku, na kateri piše azbest? Ali imajo njihovi kamioni več prostorov za smeti? Kateri imajo? Medij ne bi smel pisati nepreverjenih pravljic.

Sorodne novice