Pod streho > Gradimo & obnavljamo
2176 ogledov

Bomo letos lahko kupili naravne novoletne smrečice?

novoletne smreke Profimedia
Ponudba novoletnih smrečic in jelk je okrnjena. Spletna izbira pri velikih trgovcih, ki so trenutno zaprti, je pičla. Bo pa prodaja dovoljena na tržnicah in v trgovinah s kmetijsko ponudbo.

Iz Zavod za gozdove so sporočili, da tudi letos izdajajo odločbe z usmeritvami in pogoji za pridobivanje okrasnih drevesc iz gozda. Skupaj z odločbo lastniki gozdov dobijo tudi nalepke, s katerimi morajo biti  označena posekana drevesca. Letošnje nalepke so oranžne barve. 

Kot so pojasnili na gospodarskem ministrstvu, bo prodaja novoletnih drevesc dovoljena skladno z odlokom o začasni prepovedi ponujanja blaga in storitev, ki je v veljavi, a dopušča nekatere izjeme. 

smreke nalepka | Avtor: Zavod za gozdove Zavod za gozdove
Tako bomo letos domače in tudi uvožene smrečice lahko kupili: 

  • v prodajalnah, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, pri čemer se kot izjema ne šteje prodaja oblačil, obutve in tehničnega blaga v teh prodajalnah,
  • na tržnicah,
  • v kmetijskih prodajalnah. 
Novoletna jelka Naravne ali plastične? Pod streho Prazniki bodo pravi le s takšno smrečico

Dovoljena pa je seveda tudi prodaja na daljavo, zato smo pregledali trenutno spletno ponudbo novoletnih drevesc pri večjih trgovcih, ki so lahko odprti, in tistih, ki so trenutno zaprti za potrošnike. Hitro lahko ugotovimo, da je izbira precej pičla, večina ponuja drevesca v loncih, rezanih drevesc pa je bore malo. 

smreke | Avtor: Profimedia Profimedia
Ponudba na spletu omejena

V centrih Kalija ponujajo smrečice v loncih in rezane kavkaške jelke, ki jih lahko kupimo že od 10 evrov dalje. Izbiramo lahko tudi med manjšimi od 30 do 40 centimetrov visokimi srebrnimi in navadnimi smrečicami v loncih, ki stanejo od 19 do 26 evrov. Večina njihovih centrov je odprtih, imajo pa spremenjene urnike, zato jih je dobro pred odhodom v trgovino preveriti. 

V Posavju sta na primer odprta centra Eurogarden, kjer lahko kupimo smrečico v loncu. Za približno 100 centimetrov visoko je treba odšteti od 30 do 40 evrov, nakup pa je možen le v trgovini, prek spleta pa ne.

Trgovine Bauhaus so zaprte za fizične osebe. Tudi v njihovi spletni ponudbi so samo smrečice v loncih. Cene so naslednje: od 60 do 80 centimetrov visoka smrečic stane 17 evrov, od 80 do 100 20 evrov in  od 100 do 125 24 evrov. Smrečic ne dostavljajo, zato je treba preveriti, v katerih njihovih centrih jih lahko prevzamete sami, pred tem pa je treba nakup opraviti v spletni trgovini. 

Čisto poseben postopek nakupa smrečice imajo v Obiju. Na njihovi spletni strani, spletne trgovine nimajo, izberete smrečico v loncu in si zapišete njeno oznako, ali pa pokličete po telefonu in poveste, kaj želite, ena od možnosti je tudi povpraševanje po elektronski pošti. Potem prejmete ponudbo ali predračun in ko ga plačate, dobite še eno obvestilo, kdaj in kje lahko smrečico prevzamete osebno. In cene? Za od 40 do 60 centimetrov visoko smrečico v loncu je cena 12 evrov, za od 60 do 80 14 evrov, od 80 do 100 centimetrov visoka je 18 evrov,  za do 125 centimetrov visoko pa 21 evrov. 

Ponudba je okrnjena tudi v Merkurjevih trgovinah. Naravne sekane smrečice in jelke lahko kupite le po predhodnem naročilu, nakup prek spleta in dostava pa nista možna. Podobno velja za smrečice v loncih, ki so na zalogi le v nekaterih njihovih centrih. 

smreka | Avtor: Profimedia Profimedia
Cene za rezane kavkaške jelke se začnejo pri 18 evrih (od 125 do 150 cm) in sežejo do 53 evrov za jelke, višje od dveh metrov. Za drevesca v loncih pa je cena od 15 pa vse do 73 evrov za bodečo smreko, visoko približno 90 centimetrov. V povprečju pa je cena od 25 do 30 evrov. 

Najem smrečice v loncu

Ena od možnosti, ki se je uveljavila že v preteklih letih, je najem novoletne smrečice v loncu. Na spletni strani zeleno-drevo.si lahko izberete navadno ali srebrno smreko, omoriko ali pa normandsko jelko. Visoke so od 80 centimetrov pa vse do tri metre. 

Za manjše je cena 50, za srednje 60 in za velike 70 evrov. K temu pa je treba prišteti še stroške prevoza, smrečico namreč pred prazniki dostavijo in jo po njih tudi odpeljejo. Cena dostave je od 12 do 37 evrov, odvisno od oddaljenosti, na območju MOL pa je brezplačna. Okrasno drevesce lahko prevzamete tudi osebno. 

Novoletna okrasitev Novoletne smrečice Pod streho Ideje za izvirno smrečico, naredite jo sami

 


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.