Pod streho > Gradimo & obnavljamo
11889 ogledov

Brez arhitekta in gradbenega dovoljenja se pripravite na težave

nadstrešek
1/12
Dezzen
Kako izbrati takšnega, ki bo varoval avtomobil, hkrati pa ne bo moteč tujek ob hiši ali na dvorišču in ali zanj potrebujemo gradbeno dovoljenje?

V novogradnjah garaž praktično ni več. Graditelji so spoznali, da so garaže neracionalne iz dveh razlogov, prvi je cena, ki gradnjo hiše precej podraži, druga pa je energijska učinkovitost, ki jo je z garažo v hiši precej teže doseči. Zato se jim večina odpove. A jekleni konjički še vedno potrebujejo streho in zaščito pred vremenskimi vplivi, zato praktično ni novogradnje, ki na dvorišču ali pa ob hiši ne bi imela nadstreška.

Ti so vse pogostejši tudi ob obstoječih hišah, saj so garaže v njih pogosto premajhne, avtomobili so vse večji, ali pa jih je v gospodinjstvu več, zato za vse ni prostora. Tudi v tem primeru je rešitev nadstrešek.

Po načelu na hitro in poceni 

Žal lahko pri opazovanju grajene krajine vidimo precej zelo neposrečenih rešitev. Predvsem pri starejših hišah so lastniki nadstreške postavljali precej stihijsko, po načelu na hitro in poceni. Štirje stebri in poceni kritina, tam, kjer je pač prostor. Rezultat so tvorbe, ki se nikakor ne podajo ne k hiši, ne v njeno okolico, delujejo kot tujki, ki jih ne bi smelo biti. Služijo sicer svojemu namenu, o všečnem videzu pa je težko govoriti.

nadstrešek | Avtor: Dezzen Dezzen

Nadstrešek mora biti del arhitekturne zasnove hiše ali okolice. Pri novogradnjah to največkrat ni težava, saj jih načrtujejo arhitekti, ko načrtujejo hišo. Zasnujejo ga glede na likovno podobo hiše, tako da jo nadstrešek dopolnjuje ali poudari. Pri tem uporabijo enake materiale kot na fasadi hiše, rdeča nit so lahko tudi barve, okrasni poudarki, linije. Ali drugače, ob minimalistično zasnovani hiši z izčiščenimi linijami, bo tak tudi nadstrešek. Če je del fasade hiše oblečen v les, se bo ta ponovil tudi na nadstrešku. Ob hiši z izjemno veliko steklenimi površinami bo transparenten tudi nadstrešek.

nadstrešek | Avtor: Dezzen Dezzen

Dodana vrednost in ne tujek

Podobnim zakonitostim bi morali slediti tudi pri načrtovanju nadstreška ob starejši hiši. Znano pravilo, ki ga pri tem upoštevajo arhitekti, je, da mora nadstrešek hišo dopolniti, lahko jo poudari, nikakor pa ne sme prevzeti glavne vloge ali pa ob njej obviseti kot tujek. Če je obstoječa hiša zelo izrazna, potem običajno oblikujejo manj vpadljiv, zadržan nadstrešek, pri hišah z manj izrazitim značajem, pa si arhitekti pri zasnovi nadstreška lahko dovolijo več izraznosti, tako da ta postane dodana vrednost. 

Ob hiši ali na dvorišču

Pri zasnovi nadstreška ni pomembna le njegova oblika oziroma videz, temveč tudi, kje bo postavljen. Če imamo prostor in lahko nastrešek povežemo tudi z vhodom v hišo, je smiselno, da je vpet vanjo oziroma je njen podaljšek. Če prostora nimamo, pa bomo zanj našli prostor na dvorišču in bo samostojni objekt. Pred odločitvijo pa je treba preveriti, ali bomo zanj potrebovali gradbeno dovoljenje ali ne. 

nadstrešek | Avtor: Dezzen Dezzen
Pri novogradnjah so nadstreški del arhitekture, zato so že vključeni v projektno dokumentacijo za gradbeno dovoljenje. Za nadstreške, vpete v obstoječo hišo, pa je treba pred postavitvijo nujno dobiti gradbeno dovoljene. Kot samostojne objekte na dvorišču pa jih brez gradbenega dovoljenja lahko postavimo, če njihov svetli razpon ni večji od štirih metrov, enako velja tudi za njihovo višino. Za nadstreške, ki presegajo te dimenzije, je treba pridobiti gradbeno dovoljenje za nezahtevne objekte. 

Glede na to, da so standardne dimenzije nadstreškov, pod katerim bosta parkirana dva manjša avtomobila pet krat pet metrov, za dva večja pa šest krat šest metrov, bo zanje potrebno gradbeno dovoljenje za nezahtevne objekte.

Nadstrešek Gradbena zakonodaja Pod streho Takole so nam z gradbenim zakonom zagrenili življenje

Povzroči lahko toplotni most in plesen

Pri postavitvi velja opomniti še na en vidik. Vpenjanje nadstreška v hišo pomeni, da bomo prebili fasado in v zid vstavili ustrezne nosilce. To se splača narediti le, če hiša še ni toplotno izolirana. Če je, se je temu bolje izogniti, saj je treba na mestu vpenjanja izrezati fasado in toplotno izolacijo. Na stiku pa bo nastal toplotni most. To pa pomeni toplotne izgube, kondenzacijo in zatekanja vode v toplotno izolacijo in konstrukcijo ter zelo verjetno pojav plesni. Zato je pri toplotno izoliranih hišah boljša rešitev samostoječi nadstrešek, lahko tudi tik ob hiši.

nadstrešek | Avtor: Dezzen Dezzen

Velika izbira materialov za nadstreške po meri

Materialov, iz katerih lahko postavimo nadstrešek je vse več. To velja za konstrukcije in za strehe oziroma kritine. Konstrukcije so lahko zidane, lesene, iz vročecinkanega jekla, kakšne druge kovine, celo steklena ali pa narejena kot gabion – žičnata ograja, polnjena s kamenjem. Pogosto so konstrukcije tudi iz kombinacije različnih materialov. Pomembno je, da je konstrukcija toga, da se ne bo z leti deformirala, in kar se da odporna na vremenske vplive. 

Strehe so lahko ravne, z rahlim naklonom, dvokapne ali polkrožne, kar je pogosta značilnost montažnih samostoječih konzolnih nadstreškov. Pokrite so lahko z netransparentnimi kritinami, ali pa izberemo transparentne, kot so denimo polikarbonatne kritine ali pa steklene iz kaljenega ali lepljenega stekla. Kritina naj bo lahka, da čim manj obremenjuje konstrukcijo. Vse pogosteje pa so tudi nadstreški pokriti kar s fotovoltaičnimi paneli, ki proizvajajo elektriko.

V galeriji zgoraj smo zbrali nekaj ličnih primerov nadstreškov.

Skica načrta Gradbeno dovoljenje Pod streho Zanj potrebujete le skico, narisano z roko, in 20 evrov Drvarnica Gradbena zakonodaja Pod streho Za malo večjo drvarnico ali nadstrešek je potrebno gradbeno dovoljenje

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 2
  • Snežinko 10:58 27.junij 2020.

    Prvo: NI RES, da so danes nadstreški del novogradnje. V bližini je 4-5 novih naselij in niti pri eni bajti ni nadstreška, povsod so morali lastniki SAMI to dodajat. Arhitekti tega ne rišejo več, ker to pač stane. Drugo - ...prikaži več lahko da sem "čuden", ampak meni je nadstrešek ali garaža prvo najpomembneje in zadnje to, da je efektiven, dovolj močan in da ščiti avto kot bi moral. Pa če paše v okolico ali pa ne. Paše itak nič: če bi gledali na to niti bajte ne pašejo, ampak trava, drevesa...

  • lulibuc 07:50 27.junij 2020.

    Predstavili ste res poceni nadstreške, oz. dražje od avtomobila, ki je pod njim. Potem še arhitekt in gradbeno dovoljenje... pa kaj še? Cilj je odiranje in lupljenje potrošnika.