Pod streho > Gradimo & obnavljamo
13892 ogledov

Cene železa nižje, bodo padle tudi cene drugih gradbenih materialov

Gradnja: Fotografija je simbolična Profimedia
Med gradbenimi izvajalci na terenu je slišati, da je odkupna cena železa padla, pocenilo naj bi se tudi armaturno jeklo. Ali to pomeni, da se trend nenehne rasti gradbenih materialov v zadnjih mesecih obrača?

Po podatkih, ki smo jih na terenu dobili od izvajalcev, je v sredini julija odkupna cena železa padla, in sicer z 1,9 na 1,2 evra na kilogram. Pravijo, da to kaže na padec povpraševanja po gradbenem železu, za katerega sicer ne računajo, da se bo pocenilo čez noč, ker naj bi trgovci še nekaj časa zadrževali visoke cene. Vsekakor pa pričakujejo, da bodo kmalu cene nižje. 

Imajo prav in ali si graditelji lahko obetajo, da cene železa nakazujejo tudi na splošen trend padca cen gradbenega materiala jeseni oziroma v prihodnjih mesecih? Odgovor smo poiskali pri Gregorju Ficku, direktorju Zbornice gradbeništva in industrije gradbenega materiala. 

„Res je, da je cena armaturnega jekla nekoliko padla, a zgolj za štiri odstotke, o trendu padanja cen gradbenih materialov pa nikakor še ne moremo govoriti.“ Pojasni, da tudi pri cenah armaturnega jekla ne gre za trend, temveč za špekulacije iz preteklih mesecev. Proizvajalci tega materiala, predvsem z Balkana, so imeli polna skladišča in tako vzdrževali visoko ceno. Zdaj pa so, kot pove Ficko, svoje velike zaloge sprostili. 

montažna hiša Gradnja Pod streho Večina proizvajalcev montažnih hiš o podražitvah molči

Rast cen je nižja, padcev pa ni na vidiku

Gre za odklon, ki ni pravilo, saj je cenovno stanje na področju armaturnega jekla še vedno zelo nestabilno, opažajo sicer manjšo rast cen kot v preteklosti, nikakor pa se cene ne zmanjšujejo. Razlog za takšne razmere je predvsem proizvodnja na območju Ukrajine, Belorusije in Rusije. Materiala primanjkuje, za to pa je več kot zgovoren podatek, da je jeklarna v Mariupolju pred vojno zagotovila kar 70 odstotkov potreb po armaturnem jeklu denimo Italiji. 

Višje cene gradbenih materialov pa še vedno poganja tudi energetska kriza oziroma rast cen energentov. To se izrazito pozna pri materialih, denimo polimerih in tudi vseh drugih, za proizvodnjo katerih je potrebne veliko energije, še pove Ficko. In vse dokler bodo cene energije visoke ali celo rasle, toliko časa ni pričakovati padca cen gradbenih materialov in proizvodov. 

Armaturno jeklo se je v zadnjem letu podražilo za 245 odstotkov, bitumenski proizvodi do 140, opečni in keramični izdelki za 70 odstotkov. Več natančnejših podatkov o gibanju cen gradbenih materialov, izdelkov in storitev bodo na zbornici imeli v prvih dneh septembra, ko bo zaključena analiza za julij in avgust.

gradnja Nova uredba Pod streho To bo po novem pri gradnji hiše obvezno
Komentarjev 2
  • joze95 10:38 05.avgust 2022.

    Cene ne bodo znižali saj smo v deželi delavcev in kmetov, to je dežela kontrabanta, ker samo tako preživiš med golobčki, ki serjejo eure okoli 200.000 EUR/ leto.

  • rd2dmk2 08:29 05.avgust 2022.

    no takloe je to glede fovoric.. na dinosu je bila cena odkupa določene kategorije ene odpadne surivine 2600€ za tono na kancu junija, ta kategorija je na koncu julija samo še 1400€ na tono. torej ceni se.. in inflacije ne ...prikaži več bo več . zarad dinosa in statističnega urada. mi pa.. kaj čmo ne bomo kupovali na zalogo samo kurilca , drv in paletov, verjetno bo treba tud kruh, glede na to kako skačejo cene kruha po štacunah. bolhe jim ne sežejo biti do kolen