Pod streho > Gradimo & obnavljamo
112672 ogledov

To bo po novem pri gradnji hiše obvezno

gradnja Profimedia
Ministrstvo za okolje in prostor je v javno obravnavo poslalo uredbo o gradbiščih, ki prinaša nekaj bistvenih sprememb tudi za graditelje enostanovanjskih hiš.

Uredba o gradbiščih, ki bo v javni obravnavi do konca julija, je eden izmed podzakonskih aktov, ki jih morajo biti sprejeti, da bi se gradbeni zakon lahko v celoti izvajal. Uredba med drugim določa obveznosti glede postavitve gradbiščne table, vodenja gradbenega dnevnika, načrta organiziranja gradbišča in ukrepov za varstvo okolja na gradbišču. 

Natančno tudi določa, katere od obveznosti, ki so opredeljene v uredbi, mora izvajati graditelj, fizična oseba, ki gradi enostanovanjsko hišo, katerih pa ne, in za katere vrste gradnje posamezna določila uredbe sploh ne veljajo. 

Gradbiščna tabla

Gradbiščna tabla je obvezna na vseh gradbiščih, torej tudi pri gradnji enostanovanjske hiše, ni pa je treba izdelati in postaviti, če pri gradnji nezahtevnega objekta in ko gre za spremembo namembnosti objekta ali njegovega dela. 

Pri izdelavi gradbiščne table, uredba na novo določa, da ni treba vseh vsebin pisati na gradbiščni tabli, pač pa so te vsebine lahko vidne prek QR kode. Še vedno pa je lahko v celoti izdelana v fizični obliki. Če se investitor odloči, da bo del podatkov dostopnih prek QR kode, mora v fizični obliki na tabli navesti podatke o investitorju in nazivu gradnje. Postaviti jo mora na vidno mesto ob vhod na gradbišče, izdelana pa mora biti iz obstojnega materiala in barv. 

Drugi podatki, ki morajo biti na gradbiščni tabli, lahko tudi dostopni prek QR kode pa so številka in datum gradbenega dovoljenja, datum pravnomočnosti/dokončnosti in organ, ki je takšno dovoljenje izdal, datum prijave začetka gradnje, projektant projektne dokumentacije za izvedbo gradnje (naziv družbe), ime in priimek vodje projektiranja z identifikacijsko številko, nadzornik, ime in priimek vodje nadzora z identifikacijsko številko,  izvajalec in vodja gradnje oziroma vodja gradbišča.

Organizacija gradbišča in emisije prašnih delcev

Načrt organizacije gradbišča po novem združuje tri dokumente, in sicer načrt organizacije gradbišča, načrt gospodarjenja z gradbenimi odpadki in elaborat o preprečevanju in zmanjševanju emisije delcev iz gradbišča, hkrati pa natančno določa, kdaj je treba posamezne dele tega novega dokumenta pripraviti in kdaj ne. 

Tako načrta organizacije gradbišča graditeljem enostanovanjskih hiš ni treba izdelati, mora pa izvajati ukrepe, s katerimi se prepreči uhajanje, raznašanje ali izcejanje sipkih in ostalih gradbenih materialov, tekočin in odpadkov z gradbišča.

Določil, kako preprečiti emisije prašnih delcev, je veliko, povzamemo pa lahko, da je treba preprečiti prekomerno prašenje, zato je treba ves čas skrbeti, da so prašni delci oziroma površine omočene, da se iz višin spuščajo po zaprtih drčah ali padnih ceveh, uporabljati je treba sesalne naprave za prah ali prašne usedline, uporabiti je treba zaporne stene za preprečevanje širjenja prahu in podobno. Zmanjšati je treba tudi količino skladiščenega sipkega materiala in ga hkrati zmanjšanja prašenja prekrivati, vlažiti ali zaslanjati pred vplivi vetra, 

Investitor mora zagotoviti tudi, da se izkopana zemljina prednostno uporabi za gradnjo na kraju, kjer je bila izkopana. Z nastalimi gradbenimi odpadki, vključno z izkopi, ki jih ne more uporabiti za gradnjo na kraju, pa mora ravnati v skladu s predpisi, ki urejajo ravnanje z gradbenimi odpadki.

Gradnja hiše Pod streho Za toliko se je podražila gradnja

Obvezen gradbeni dnevnik

Bistvena novost je tudi obvezno vodenje elektronskega gradbenega dnevnika tudi pri gradnji enostanovanjskih hiš. Elektronski gradbeni dnevnik bo poseben modul v sistemu eGraditev. Po novem ne bo več vezan na enega izvajalca, pač pa na gradbišče, s čemer se bo preprečilo podvajanje gradbenih dnevnikov na gradbišču, če je tam istočasno več izvajalcev. To bo omogočilo bolj pregleden vpogled v dnevno dogajanje na gradbišču. Prek sistema eGraditev bo vpis v gradbeni dnevnik omogočen vsem pooblaščenim osebam, hkrati pa bo tudi omogočen nadzor inšpekcijskih služb prek sistema eGraditev.

Obveznost investitorja bo, da dodeli dostop do gradbenega dnevnika vodji projektiranja in vodji nadzora, ter vodji nadzora nalaga, da dodeli dostop do e-gradbenega dnevnika izvajalcem. Mnenjedajalci, inšpektorji in ostali pristojni organi imajo stalen dostop do vpogleda in vpisov v gradbeni dnevnik. Vpisi v e-gradbeni dnevnik so trajni in jih ni mogoče brisati ali spreminjati. 

Gradbeni dnevnik se začne voditi z dnem uvedbe v gradnjo prvega izvajalca oziroma začetkom organizacije gradbišča in se vodi do dokončanja gradnje. Sestavljen bo iz uvodnega lista, ki obsega osnovne podatke o udeležencih pri gradnji in ga izpolni nadzornik, ter dnevnih listov gradbišča, na katerih bodo dnevni podatki o gradbišču in o izvedbi del in ukrepov na gradbišču. Podatke v ta del vpisuje vodja gradnje ali vodja gradbišča, če je na gradbišču več izvajalcev. V ta del vpisujejo ugotovitve tudi projektant, konservator, inšpektorji, mnenjedajalci,..

Modularna hiša Novogradnje Pod streho Te spremembe bo treba upoštevati pri gradnji hiš

Tretji del dnevnika pa so dnevni listi izvajalca, kamor se bodo vpisovali dnevne vpise vsakega posameznega izvajalca. Vanj vpisujejo svoje navedbe tudi ostali udeleženci pri graditvi. V dnevni list se vpisujejo podatki v zvezi z izvajanjem del in vsi pomembni podatki o gradnji oziroma izvajanju del, vanj pa se vpisujejo tudi opisi glede dopustnih manjših odstopanj.

Sestavni del dnevnega lista gradbišča in dnevnega lista izvajalca so lahko tudi dokumenti, kot so zapisniki, dokazila, risbe, izjave, dopisi, saj  bo sistem omogočal tudi dodajanje grafičnih in tekstualnih prilog in tiskanje gradbenega dnevnika. 

Visoke globe za kršitelje

Uredba predpisuje tudi globe za kršitve določil in sicer se z globo od 4.000 do 60.000 evrov kaznuje investitor, če ne izpolnjuje zahtev iz uredbe. Enaka višina glob je zagrožena tudi nadzorniku in izvajalcu, če kršita določila, ki se nanašajo na njuno delo oziroma vlogo na gradbišču. 

Glede na to, da uredba združuje vsebine, ki se obravnavajo na gradbišču, tako s področja graditve kot tudi s področja varovanja okolja, sta za nadzor nad izvajanjem uredbe pristojna tako gradbena inšpekcija kot tudi inšpekcija s področja varstva okolja.
V prehodnih določbah uredbe je določeno, da se vse gradnje, za katere je bila izvedena prijava gradnje pred uveljavitvijo nove uredbe, lahko izvedejo po dosedanjih predpisih.

Izrecno je tudi določeno, da se gradbeni dnevnik lahko še naprej izdeluje po dosedanjih predpisih, a najkasneje do. 1. januarja 2024, ko naj bi začel delovati portal eGraditev. 

obnova Gradnja in obnova Pod streho Toliko boste po novem čakali na kredit Eko sklada
Komentarjev 18
  • Avatar Wolf Wolfman
    wolf37 02:22 14.julij 2022.

    Ministersvo za okolje in prostor je treba ukinit, oziroma ga v celoti spremeniti do te mere da ne bo takih in podobnih neumnosti.

  • srecnii 09:59 12.julij 2022.

    bedaki namesto da bi reševal revščino.

  • Plavi-mil 15:33 11.julij 2022.

    Pa kaj si bodo še izmislili, da bodo praznili denarnice pridnih, kateri si hočejo sami rešiti svoj stanovanjski problem i, ne čakajo in ne pričakujejo od države, da jim da stanovanje, se vidi, da so levnuharji na oblasti, barabe pohlepne.