Pod streho > Gradimo & obnavljamo
8544 ogledov

Nasveti za dom brez napak

strešna okna arhiv Velux
Za navdih in ideje smo zbrali nekaj dobrih, domiselnih rešitev, ki so nastale v mansardah. Vse poudarjajo glavne zakonitosti, ki jih pri načrtovanju prostora tik pod streho ne smemo zanemariti.

Korenita prenova stanovanja ali pa ureditev povsem novega na praznem podstrešju bo zagotovo najlažja, če se je lotimo skupaj z arhitektom. Upoštevajoč naše želje in zamisli, bo zagotovo našel dobre, celo odlične rešitve, ki nam niti na misel ne bi padle. 

Idealno ni vedno tudi realno

A marsikdo si arhitekta preprosto ne more privoščiti ali pa misli, da ga ne potrebuje, čeprav izkušnje kažejo, da je na koncu celotna naložba zaradi njegovih dobrih in premišljenih rešitev lahko celo nižja, kot če projekt izvedemo sami.

Načrtovanje v mansardi je še toliko zahtevnejše, saj so njihova glavna značilnost poševnine, ki določajo, kaj se v prostoru lahko naredi in kaj ne, kaj je dobro in katere rešitve niso najboljše. Poševnine so tiste, ki narekujejo zasnovo tlorisa, vgradnjo strešnih oken, izbiro opreme in pohištva. 

Lahko jih zelo dobro izkoristimo in ustvarimo neverjeten, čisto poseben bivalni prostor, lahko pa nas napeljejo k temu, da zagrešimo marsikatero napako, zaradi katere bo stanovanje pod streho postalo utesnjeno, premalo osvetljeno, nefunkcionalno. 

Ustvariti moramo kar se da odprt, svetel, pretočen in zračen prostor, v katerem bomo izkoristili vse dele, ki imajo stojno višino, in tudi tiste kotičke, kjer se streha stika s kolenčnim zidom. 

Prostor odprt do slemena

Prvo pravilo kakovostnega bivalnega prostora pod tik pod streho, če tokrat ob strani pustimo njeno toplotno zaščito, je odprtost volumna. In to vse do slemena.

mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Odprtost do slemena ne le optično, temveč v resnici poveča prostor. Ta je bolj svetel in zračen. Tudi, če je kolenčni zid v mansardi nizek, nižji kot na fotografiji, v prostoru ne bomo imeli občutka utesnjenosti. Hkrati lahko na odpretem slemenu ohranimo vidne vse lesene tramove in škarnike, ki zaznamujejo in poudarijo prostor ter postanejo zanimiva dekoracija.

Višino izkoristimo za galerijo

Če je prostor dovolj visok, višino lahko dobro izkoristimo, saj ustvarimo dodatno uporabno površino. Rešitev je galerija, ki pa od spodnjega dela prostora naj ne bo ločena, temveč odprta in z njim povezana.

Mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Na galeriji lahko uredimo le prostor za počivanje ali knjižnico, postane lahko spalnica ali delovni kotiček, če je dobro zavarovana, pa bodo otroci navdušeni nad igralnico. Tudi prostor pod galerijo in stopnicami, ki vodijo na njo, je treba izkoristiti. Pod stopnice umestimo po meri izdelane omare in police za shranjevanje, pod galerijo pa lahko na primer postavimo jedilno mizo, sedežno garnituro, uredimo igralnico ali pa celo kuhinjo. 

mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Odprtosti prostora dodajmo svetlobo

O kakovostni mansardi in bivalnem okolju ne moremo govoriti, če ga nismo kar se da dobro in pravilno osvetlil. Pri tem ne velja znani rek, manj je več, temveč prav nasprotno. V streho vgradimo čim več strešnih oken, pri tem pa izkoristimo naklon tako, da bomo skoznje lahko videli ne le kanček neba, temveč se bodo pogledi lahko raztezali tudi v daljavo. 

Mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Vsaj v enem delu mansarde, če to seveda dopušča naklon strehe, vgradimo strešna okna - balkon. Tako bomo tudi na vrhu stavbe povezani z okolico, stopili bomo lahko dobesedno ven, pod nebo. Hkrati spodnji del teh oken odpira poglede tudi s sedežne garniture ali postelje. 

mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Več povezanih strešnih oken skupaj, ki segajo vse do tal, ali pa vsaj do višine kolenčnega zidu, je dobra rešitev tudi v kopalnici. Tem v stanovanjih zaradi pomanjkanja prostora običajno odmerimo manj kvadratov, več oken skupaj pa vsaj na videz kopalnico poveča, jo naredi bolj svetlo, prostorno in prijetno. Da gledanja zvezd iz kadi niti ne omenjamo. 

 | Avtor:
Pri vgradnji oken v streho ne smemo pozabiti, da morajo biti delovne površine, kot je kuhinjski pult, dobro osvetlejene z naravno svetlobo. Če le lahko, okna vgradimo tako, da svetloba na delovno površino, to velja tudi za otroške pisalne mize ali delovne mize, pada od strani. Ena od zanimivih rešitev pa je tudi vgradnja oken v dveh nivoji na obeh straneh delovnega pulta. Ta je s tem dovolj osvetljen, med kuhanjem imamo pogled ven, hkrati pa zgornji dve okni prostor osvetljujejta tudi v globino.

Izkoristimo "mrtve" prostore ob kolenčnem zidu

To so mesta, kjer ne moremo stati, vendar to ne pomeni, da jih lahko zazidamo. To bi bila največja napaka, saj s tem zmanjšamo tloris mansarde ter tudi vizualno skrčimo prostor. 

mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux
Tik pod poševnino strehe lahko postavimo posteljo, saj je višine kljub nizkemu kolenčnemu zidu dovolj. Običajno je dovolj tudi prostora za postavitev sedežne garniture ali udobnega fotelja. 

mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Odprtost in svetlobo poudarimo še z barvami

Za mansarde velja, da se vanje bolj kot močni podajo svetli toni. Bela, bež, pastelni toni, ki jih poudarjajo naravni toni v mansardi vidnih tramov in stebrov. 

mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

A to ne pomeni, da si ne smemo privoščiti tudi kakšne močnejše barve. Pobarvamo lahko steno ali dve, sicer pa raje prostor popestrimo s pohištvom v močnejših odtenkih.  

mansarda | Avtor: arhiv Velux arhiv Velux

Zagotovo pa se barvam, tudi v mansardni sobici ne, ne bodo odpovedali otroci. Pobarvamo jim lahko stene, sobo opremimo z barvnim pohištvom, za piko na i pa naj bo v pisanih barvah tudi senčilo na oknu njihove sobe. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice