Pod streho > Gradimo & obnavljamo
3047 ogledov

Globe in odločbe predvsem za graditelje individualnih hiš

Inšpektor Profimedia
Med drugim je Geodetska inšpekcija letos posebno pozornost namenila preverjanju evidentiranja stavb v kataster stavb in register nepremičnin. Največ kršitev je odkrila pri lastnikih individualnih hiš.

Zaradi neevidentiranja stavb v katastru stavb je geodetska inšpekcija letos uvedla 144 postopkov o prekršku. Pri tem je ugotovila različne okoliščine storjenega prekrška. 

Izdanih je bilo 24 odločb o prekršku z izrečeno globo, 61 odločb z izrekom opomina in 27 pisnih opozoril. Med kršitelji je največ posameznikov - investitorjev oziroma lastnikov individualnih gradenj, so sporočili iz Geodetske inšpekcije.

Globa za lastnika parcele, ki je povezana s stavbo, ali imetnika stavbne pravice, ki je posameznik, je od 300 do 1500 evrov, za odgovorno osebo pravne osebe ali odgovorno osebo samostojnega podjetnika posameznika pa od 300 do 3000 evrov ter za pravno osebo ali samostojnega podjetnika posameznika od 600 do 5000 evrov.

Vpis stavbe v kataster stavb in register nepremični je obvezen

Zahtevo za vpis stavbe v kataster stavb je treba vložiti pred prvo prijavo stalnega bivališča ali sedeža pravne osebe v stavbi oziroma najpozneje v 30 dneh po izvedbi vseh zaključnih gradbenih del. 

Vloži jo lahko investitor gradnje, lastnik parcele, na kateri stoji stavba ali je z njo povezana, imetnik stavbne pravice, lastnik stavbe ali dela stavbe, uporabnik stavbe ali dela stavbe ali upravnik stavbe.

Če pa se začne stavba uporabljati pred izvedbo vseh zaključnih gradbenih del, mora investitor gradnje vložiti zahtevo za vpis stavbe v kataster stavb ob začetku uporabe stavbe ali dela stavbe.

Vpis v register nepremičnin in kataster stavb je podlaga za vpis nepremičnine v zemljiško knjigo in pridobitev hišne številke, ta pa je pogoj za prijavo stalnega ali začasnega bivališča. 

Celoten postopek vpisa in evidentiranja se pri novogradnjah lahko uredi na podlagi vloge in potem izdaje uporabnega dovoljenja. Ko je to izdano upravna enota obvesti pristojni organ za geodetske zadeve, ki na podlagi dokumentacije za pridobitev uporabnega dovoljenja objet evidentira v zemljiški kataster in kataster stavb. 

Novogradnja Gradbena zakonodaja Pod streho Peti korak: dokumentacija po zaključku gradnje

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.


 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.