Pod streho > Gradimo & obnavljamo
2215 ogledov

Gradi se manj, cene pa rastejo dvakrat hitreje kot v EU

gradnja hiša novogradnja
So napovedi o umirjanju cen stanovanjskih nepremičnin realne?

Po zadnjih podatkih SURS je z gradbenimi dovoljenji, izdanimi v letu 2019, načrtovanih 3440 stanovanj, kar je šest odstotkov manj kot v letu 2018. Natančnejši podatki pokažejo, da se je za gradnjo enostanovanjskih oziroma družinskih hiš odločilo sedem odstotkov manj graditeljev, v večstanovanjskih stavbah pa bo za devet odstotkov manj stanovanj. 

Hiše, za katera so bila gradbena dovoljenja izdana lani, bodo manjše. Povprečna hiša bo velika 160 kvadratnih metrov, kar je tri kvadratne metre manj kot leta 2018, povprečno stanovanje pa bo večje, saj se bo njegova površina iz 91 povečala na 97 kvadratnih metrov. Površina stanovanjskih stavb naj bi bila manjša za šest odstotkov manjša kot leto pred tem.

Lani je bilo skupaj izdanih 6.231 gradbenih dovoljenj za stavbe, kar je pet odstotkov manj kot leto prej; za stanovanjske stavbe jih je bilo izdanih šest odstotkov manj, za nestanovanjske stavbe pa tri odstotke manj kot v letu 2018. 

V povprečju v Sloveniji izdajo med 2600 in 2840 gradbenih dovoljenj za gradnjo stanovanjskih stavb na leto. V zadnjih štirih letih jih je bilo največ izdanih leta 2018 in sicer 2834, najmanj pa leta 2016, ko so jih izdali 2617. Lani smo se približali tej vrednosti. 

novogradnja Novogradnje Pod streho Gradnja hiš se bo podražila za 20 odstotkov

Gradbena dovoljenja za stavbe 2016 - 2019

Gradbena dovoljenja | Avtor: SURS SURS

Medtem ko se je lani število izdanih gradbenih dovoljenj za gradnjo stanovanjskih nepremičnin zmanjševalo, pa so cene na trgu rasle, čeprav so nepremičninski agenti na nekaterih trgih, denimo v Ljubljani, že zaznali umirjanje, na nekaterih segmentih nepremičnin pa celo rahel obrat cen navzdol. 

Gradbena dovoljenja | Avtor: SURS SURS

Rast cen v Sloveniji potrjuje tudi evropska statistika

Po zadnjih podatkih Eurostata, je bila v tretjem četrtletju lani v primerjavi z enakim obdobjem leta 2018 rast cen stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji kar dvakrat večja, kot v povprečju EU.

Povprečne cene so bile v območju z evrom konec septembra za 4,1 odstotka višje kot v enakem obdobju leta 2018, v Sloveniji pa kar za 8,5 odstotka višje.  

Najvišjo letno rast so sicer zabeležili v Latviji (+13,5 odstotka), na Slovaškem (+11,5 odstotka) in v Luksemburgu (+11,3 odstotka). Najbolj stabilne cene pa imajo v Italiji, kjer se sicer že kaže trend padanja cen, v Veliki Britaniji in na Finskem. 

Stanovanje, ki ga prodaja Stanovanjski sklad JSS MOL, Petkovškovo nabrežje 67 Napoved 2020 Pod streho Nepremičninarji: To se bo zgodilo s cenami stanovanj

Tudi sicer se po podatkih Eurostata cene nepremičnin v EU umirjajo, četrtletne rasti so nizke, v nekaterih državah tudi že negativne, Slovenija pa kljub temu še vedno beleži drugo najvišjo četrtletno rast, ki je od julija do septembra lani znašala 3,1 odstotka. Višjo so imeli le v Latviji, kjer je bila 3,9 odstotka, povprečje EU pa je bilo 1,5 odstotka.

stanovanja Cene nepremičnin Pod streho Banka Slovenije: Cene nepremičnin niso previsoke


 

Komentarjev 1
  • praufo 20:13 21.januar 2020.

    tako razkošnih in veliki bajt, kot jih ima slovenistan boste težko našli po evropi in vse v zasebni lasti ... v bajti preko 200 kvadratev živijo 2 ali 3 osebe, dva bosta umrla, ostal bo še eden ... starci umirajo ...prikaži več cele bajte pa prazne, ja pa kaj bo s tem? a bodo to vse rušili, ne razumem, praznega prostora je neomejeno, je pa res, da je problem lastnišvo in skregan folk , predvsem družinsko in se nikamor ne premakne, dolkler ne pridena sodišče, ko ta stari škripnejo ... starci so za vdržagože