Pod streho > Gradimo & obnavljamo
5351 ogledov

Gradite ali obnavljate? Le v teh primerih lahko z deli nadaljujete

Vgradnja oken, zaključna dela
Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v RS prepoveduje tudi izvajanje del v stavbah in na gradbiščih, katerih lastniki so fizične osebe. Obstajajo pa nekatere izjeme.

Glede na to, da med izjeme iz omenjenega odloka, ki v času njegove veljavnosti lahko poslujejo, spadajo tudi trgovine z gradbenim in inštalaterskim materialom, lahko graditelji družinskih hiš in tisti, ki jih obnavljajo, sklepajo, da lahko nadaljujejo z gradnjo in obnovo. 

A kot so v odgovoru Obrtni zbornici Slovenije (OZS) pojasnili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, to ne drži. Gradbene storitve v odloku namreč niso opredeljene kot storitve, ki bi jih izvajalci lahko ponujali neposredno potrošnikom, torej fizičnim osebam, ki gradijo ali obnavljajo hišo ali stanovanje. 

Gradnja dovoljena le za podjetja in samostojne podjetnike

Gradbeni izvajalci, samostojni podjetniki in podjetja lahko opravljajo le dela za druga podjetja in samostojne podjetnike, ne pa tudi za fizične osebe. Zdaj veljavni odlok se v tem delu razlikuje od spomladanskega odloka, ko so izvajalci lahko dela opravljali na nenaseljenih gradbiščih, hišah in stanovanjih, tudi če so bila ta v lasti fizičnih oseb. Zdaj velja, da ne smejo opravljati nobenih del za fizične osebe.

Nepremičninski agent Nejasni odloki Pod streho Če kupujete stanovanje, počakajte, lahko ste v prekršku, ali pa tudi ne

Dokončajo se lahko dela, začeta pred 24. oktobrom

A tako kot v vseh odlokih, tudi v tem veljajo izjeme. Na objektih, katerih lastniki so fizične osebe se lahko opravijo dela, ki so bila začeta že pred 24. oktobrom, pojasnjujejo na ministrstvu. Ta dela se lahko dokonča, potem pa je treba gradnjo oziroma obnovo ustaviti. 

Prenova kopalnice | Avtor: Profimedia Profimedia
Poleg že začetih gradbenih del, med dela, ki jih izvajalci lahko dokončajo, spadajo tudi fasaderska in slikopleskarska dela, prav tako pa vsa dela, ki so namenjena zaščiti objekta pred vremenskimi vplivi, na primer pokrivanje strehe. Dokončajo se lahko tudi vodovodne, električne in strojne inštalacije (ogrevanje), saj gre za tehnološke postopke, ki jih po mnenju OZS ni mogoče prekiniti, kar so na ministrstvu upoštevali.

Dokaz sta pogodba z izvajalcem in stanje na terenu

In kako dokazati, da so bila dela začeta pred 24. oktobrom? Dokazilo za to je pogodba med naročnikom in izvajalcem, ki je bila sklenjena pred tem datumom, začetek del pa naj bi bil razviden tudi iz stanja na terenu. 

gradnja Gradnja Pod streho To se dogaja s cenami gradbenega materiala okno Slaba praksa Pod streho Pogosta napaka slabega mojstra, ki jo plača investitor
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.