Pod streho > Gradimo & obnavljamo
4285 ogledov

Pogosta napaka slabega mojstra, ki jo plača investitor

okno Profimedia
Ena od pogostih napak slabe gradbene prakse je napačna vgradnja okenskih polic, zaradi česar imamo v prostoru velike težave.

Večkrat smo že pisali o tem, da je okno vredno le toliko, kolikor je kakovostna njegova vgradnja. Če je ta slaba zaradi neusposobljenosti izvajalca, okno ne bo opravilo vseh svojih nalog, ki jih ima v hiši. Pravzaprav, bo opravilo le eno, to je, v prostor bo prepuščalo svetlobo. Ne bo pa zagotovilo zadostne toplotne izolativnosti, zato bodo toplotne izgube večje, kot bi smele biti, niti ne bo preprečilo zamakanja v notranjost, če vsi stiki med okenskim okvirom in fasado ne bodo dobro zatesnjeni. Rezultat tega sta, poleg večjih toplotnih izgub, še vlaga in kasneje plesen v bivalnih prostorih. 

Vgradnja okna Menjava oken Pod streho Okno je vredno le toliko, kot njegova vgradnja

Okenske police so pogosto vgrajene napačno

Dodatna in glede na prakso, ki jo na terenu vidijo energetski svetovalci, pogosta napaka, je tudi napačna vgradnja okenskih polic. Osnovna zahteva pri vgradnji, ki jo premalo usposobljeni mojstri ne spoštujejo, je vgradnja police z naklonom. Ta mora biti petodstoten od okna proti zunanjemu robu police.

okno | Avtor: Profimedia Profimedia
Napačno vgrajena okenska polica brez naklona.

A to ni vse, kar mora pri vgradnji vedeti izvajalec. Pravzaprav se srečata dva. Monter oken in izvajalec fasade.

Smernica za izdelavo fasad namreč med drugim določa:

  • fasada mora biti priključena na okenske police,
  • priključki okenske police morajo biti izvedeni tako, da ne more priti do temperaturno pogojenih premikov, ki lahko vplivajo na funkcionalnost fasadnega sistema,
  • naklon police mora vedno znašati najmanj 5° od okna navzven,
  • zunanji rob okenske police mora segati najmanj štiri centimetre čez fasadno ploskev,
  • stik med fasadnim sistemom in okenskim okvirjem naj bo zatesnjen z namenskimi tesnilnimi trakovi.

okno zamakanje | Avtor: Profimedia Profimedia
Zamakanje v notranjost zaradi slabo vgrajenega okna in zunanje okenske police, na kateri zastaja voda.

Napačna vgradnja oken Nova okna Pod streho Nova okna lahko povzročijo več škode kot koristi

Pričakujete lahko več težav

Če te zahteve niso izpolnjene, delo obeh mojstrov pa izvedeno natančno in kakovostno, se bo skozi čas pojavilo več težav. Običajno tu najdemo pet napak. Prva je toplotni most, ki nastane v primeru nepopolne zapolnitve prostora med zidom in okvirjem zunanjega stavbnega pohištva s PU-peno. Druga je material, kamen in beton, iz katerega so pogosto narejene zunanje police, ki je hladilno rebro in ohlaja spodnji del okenskega okvirja. Tretja je nepravilni naklon okenske police, zaradi česar na njej zastaja voda, četrta so ventilacijske izgube, ko stik med okvirjem in fasado ni 100-odstotno zatesnjen. In iz zadnjih dveh izhaja tudi peta, saj netesnost omogoča vstop deževnice v konstrukcijo, težave povzame Bojan Žnidaršič, neodvisni energetski svetovalec.

okno | Avtor: Profimedia Profimedia
Za napake so krivi neuki izvajalci

„Za slabo narejen priklop fasade na okensko polico sta kriva oba izvajalca, prvi, ker je slabo naredil in drugi, ki je nadaljeval kljub napaki prvega. Oškodovan pa je investitor, ki je obema plačal, da delata dobro,“ Matjaž Valenčič, neodvisni energetski svetovalec, na portalu ZaEnSvet piše o težavah slabih praks pri vgradnji okenskih polic. 

 

 

Dobra praksa - okenska polica je iz lahkih materialov, ki ne predstavljajo hladilnega rebra, in vgrajena z naklonom.

„Gradbena praksa kaže, da je zadnje stanje tehnike praviloma kršeno. Izvajalci te kršitve pogosto imenujejo »navadna vgradnja« ali »klasična vgradnja«, besedičijo o neki garanciji in izkušnjah, ampak napaka ostane napaka,“ še lahko preberemo.

To preverite, preden izberete izvajalca

Takšnim izvajalcem se je treba izogibati in ne vedno slediti le najnižji ceni. „Ste zadovoljni, da se neuki učijo na vaši stavbi za vaš denar in naredijo karkoli, kakorkoli? Pa ste že kdaj odslovili izvajalca, ki ni bil usposobljen? Ste vsaj preverili njegove reference? Ste ga prosili, da se predstavi, pokaže spričevalo o usposobljenosti in pove datum zadnjega usposabljanja? Se je izkazal z diplomo mojstra obrti? Je morda pridobil naziv »certificirani strokovni izvajalec« in se izkazal s certifikatom“, so po besedah Matjaža Valenčiča vprašanja, ki bi jih morali sebi in izvajalcu postaviti preden se odločite zanj. Investiror je namreč tisti, ki v resnici preverja kakovost izvajalca. 

okna, vgradnja oken Slovenija Pod streho V ponudbah ne primerjajte jabolk in hrušk, potegnili boste kratko

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 1
  • cowixe6057 15:49 12.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com