Pod streho > Varčna hiša
1547 ogledov

V ponudbah ne primerjajte jabolk in hrušk, potegnili boste kratko

okna, vgradnja oken
V zaključni fazi izbire ustreznih novih oken imate pred seboj več ponudb. Kako jih primerjati med sabo?

Izbira novih oken, pa naj gre za menjavo starih ali prvo vgradnjo v novi hiši, je praviloma precej zahteven projekt. Izbire oken, ki se razlikujejo po materialu, vrsti zasteklitev, okovju, načinu odpiranja, energijskih lastnostih, je izjemno veliko. Ponudniki pa se razlikujejo tudi po montaži, drugih storitvah, ki jih pri tem opravijo ali ne, dobi jamstva, možnostih vzdrževanja oziroma servisa. In na koncu po ceni, seveda.

Recimo, da ste najbolj osnovno odločitev že sprejeli. Odločili ste se za material okenskih kril in okvirjev, nekateri veste, da želite plastična okna, drugi pa ne pristanete na nič drugega, kot na lesena. Morda ste se odločili tudi, koliko slojno zasteklitev naj imajo okna. Če veste tudi, da morajo biti okna vgrajena po smernicah RAL, vsa pa boste opremili na primer z zunanjimi žaluzijami, je velik del poti do končne izbire že za vami. 

Kondenzacija na šipi Nova okna Pod streho Plastična okna povzročajo plesen. Mit ali dejstvo?

V naslednjem koraku izberite vsaj tri različne ponudnike, obiščite njihove salone, natančno predstavite svoje zahteve, pogovorite se z njimi o vsem, kar vas zanima oziroma česa še ne veste. Preverite njihovo zanesljivost, tradicijo, povprašajte tiste, ki so njihova okna že vgradili. Potem jih prosite za ponudbe. Če o nekaterih vidikih še niste povsem prepričani, torej če kolebate na primer med dvo- ali trislojno zasteklitvijo, ali pa se še niste odločili, ali naj bo okovje varnostno ali ne, ali bi se odločili za klasično ali RAL-montažo, naj vam vsak od izbranih ponudnikov naredi dve različni ponudbi, iz katerih boste lahko natančno videli razliko v ceni med eno in drugo možnostjo.

Ponudbe natančno primerjajte

Zdaj imate pred sabo ponudbe vsaj treh ponudnikov, ki jih je treba zelo skrbno pregledati. Ugotoviti morate, ali vse vključujejo enake oziroma primerljive elemente in storitve, da ne boste primerjali jabolk in hrušk. In nikar se ne odločite zgolj na podlagi najnižje cene. 

PVC-okna | Avtor: Profimedia - Večjo toplotnoizolativnost PVC-oken dosežejo z zračnimi komorami. Profimedia - Večjo toplotnoizolativnost PVC-oken dosežejo z zračnimi komorami.
Lastnosti okenskih profilov

Pri PVC-oknih je pomembno iz koliko komor so sestavljeni, več ko jih je, večja je energijska učinkovitost. Pomembna je tudi globina profila, koliko tesnil ima in vrednost faktorja toplotne prehodnosti (U). Med seboj lahko primerjate le okna, ki imajo enako število komor, tesnil in podobno U-vrednost.

Pri lesenih oknih je prav tako pomembna globina profila, vrsta in obdelava lesa, je ta zaščiten ali ne, ali ima dodano toplotno izolacijo ali ne. Vse to namreč vpliva na ceno.

Energijska učinkovitost okna

Eden od kazalnikov energijske učinkovitosti je njegova toplotna prehodnost, torej, koliko toplote se bo izgubilo oziroma prešlo skozi okno. Pri tem poznamo tri različne vrednosti toplotne prehodnosti (U). V ponudbi primerjajte toplotno prehodnost profila, stekla in okna kot celote. Običajno velja, da nižja vrednost U lahko pomeni nekoliko višjo ceno okna, saj je to toplotno bolj izolativno. 
Zasteklitev in distančnik

Preverite, ali je število stekel v oknih vseh ponudnikov enako, saj so tista s tremi stekli dražja. Pomembno je tudi, kakšen je distančnik med stekli. Lahko je cenejši aluminijast, lahko pa je TGI-distančnik, ki je dražji, a zagotavlja večjo toplotno izolativnost. 

Napačna vgradnja oken Nova okna Pod streho Nova okna lahko povzročijo več škode kot koristi

Okovje in način odpiranja

Tudi pri okovju so velike razlike. Med sabo lahko primerjate le ponudbe, pri katerih imajo okna podobno okovje. Ni vseeno, če je v eni ponudbi klasično okovje, v drugi pa na primer varnostno ali skrito okovje. Še večja razlika v ceni bo, če ste se odločili za odpiranje na elektro pogon. 

Način odpiranja je pomemben predvsem pri panoramskih stenah in večjih steklenih vratih. Preverite, ali so ponudniki v ceno vključili cenejši nagibno-dvižni ali dražji dvižno-drsni način odpiranja.

Dostava in odvoz starih oken

Preverite, ali so ponudniki v končno ceno vključili tudi dostavo in odvoz starih oken. Zaradi čim nižje cene na ponudbi nekateri tega ne vključijo, potem pa so naročniki presenečeni, ko jim oboje zaračunajo kasneje, ob sklenitvi pogodbe. 

Vgradnja okna | Avtor: Profimedia - Montaža po sistemu RAL zagotavlja višjo toplotno izolativnost okna. Profimedia - Montaža po sistemu RAL zagotavlja višjo toplotno izolativnost okna.
Način montaže in zaključna dela

Klasična montaža je cenejša od montaže po smernicah RAL, zato mora biti v vseh ponudbah enaka vrsta vgradnje. Če so v ponudbi tudi steklena stena ali okna, ki segajo do tal, bi moralo biti tudi natančno opredeljeno, kako bo ponudnik preprečil toplotni most na tleh, kakšne materiale bo za to uporabil in kolikšna je vrednost tega. 

Zelo pomembno je tudi, kako so v ponudbi opredeljena vsa druga potrebna dela, kot so na primer letvanje, kitanje, zidarska dela, izdelava suhomontažnih zaključkov, obdelava špalet, vgradnja zunanjih in notranjih okenski polic. Ali so te tudi vštete v ceno ali ne. 

Senčila in njihova vgradnja

Če ste se odločili tudi za senčila, je pomembno, da so ta po materialu in kakovosti primerljiva, v ponudbo pa vključena tudi njihova namestitev in vsa dela, ki so za to potrebna. Še posebej je to pomembno pri roletah, ki potrebujejo roletno omarico, ta pa je lahko podometna, nadometna ali pa pritrjena celo na okenski okvir. Različne možnosti pa pomenijo različno ceno.

Senčila Senčila Pod streho Zunanja senčila so dobra zaščita pred vročino

Jamstvo in vzdrževanje

Ponudbe lahko primerjate tudi po tem, koliko let jamstva za okna in vgradnjo zagotavlja posamezni ponudnik in pod kakšnimi pogoji. Nekateri jamstvo pogojujejo tudi s tem, da morate pri njih naročiti redne letne ali nekajletne preglede oken. Pozanimajte se, kaj ti pregledi zajemajo in ali jih bo treba doplačati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice