Pod streho > Gradimo & obnavljamo
16769 ogledov

Hiše na ogled: Preverite, kako so grajene in zakaj so stroški bivanja tako nizki

pasivna hiša
1/7
arhiv konzorcij PH
V okviru Dnevov pasivnih hiš, ki ta konec tedna poteka na na vseh kontinentih, si v Sloveniji lahko v živo in prek spleta ogledate 22 hiš. Ogledi so brezplačni.

Dneve pasivnih hiš, ki bodo potekali od 11. do 13. novembra, pri nas organizirata ljubljanska fakulteta za arhitekturo in Konzorcij pasivnih hiš, s čimer se že 13. pridružujejo vsakoletni akciji, ki poteka na vseh celinah. 

Vsi, ki jih zanima gradnja, delovanje in življenje v pasivni hiši, si bodo letos lahko  v različnih krajih Slovenije v živo ogledali 14 družinskih hiš, ogled osmih pa bo dostopen prek spleta. Natančen seznam je dostopen na spletni strani Konzorcija pasivna hiša, kjer obiskovalce vabijo tudi k obvezni prijavi za ogled posamezne hiše. Ogledi pa so po prijavi brezplačni.

pasivna hiša | Avtor: arhiv konzorcij PH arhiv konzorcij PH

Koncept ni nov, a vprašanj je še vedno veliko

Čeprav koncept pasivne hiše ni nov, tudi pri nas je poznan in v praksi uporabljan že dve desetletji, je med graditelji še vedno precej zadržkov in tudi mitov, ki se držijo takšne gradnje. Zato so Dnevi pasivnih hiš več kot dobro izhodišče za vse, ki še nimajo odgovorov na vsa vprašanja in morebitne pomisleke. 

Obiskovalce bodo v posameznih hišah sprejeli lastniki, arhitekti in drugi projektanti ter izvajalci. Tako bodo lahko iz prve roke dobili vse potrebne informacije. Predvsem o tem, zakaj se odločiti za gradnjo pasivne hiše, kaj so njene prednosti, kje pri načrtovanju in gradnji se lahko zatakne in kako to rešiti. Seznanili se bodo s tehnologijo gradnje, materiali in tehnologijami, ki so nepogrešljivi del vsake pasivne hiše. 

pasivna hiša | Avtor: arhiv konzorcij PH arhiv konzorcij PH
Na ogled bodo pasivne hiše, grajene iz različnih materialov oziroma sistemov: montažne, skeletne, masivne lesene, masivne iz opeke in modularne. Vsaka gradnja ima svoje zakonitosti, v dveh dneh pa si bodo obiskovalci lahko ogledali več različnih. Nekatere hiše so že končane in vseljene, druge so v fazi gradnje.

Lastniki že vseljenih hiš bodo lahko predstavili prednosti bivanja, zakaj je denimo prezračevanje nuja in ne luksuz in zakaj lahko kljub temu sistemu odpiramo okna tudi v pasivni hiši. 

Hiša za pet Arhitektura Pod streho Slovenske hiše in stanovanja, ki si jih je vredno ogledati

Tudi o financiranju in stroških bivanja

Pomemben vidik, s katerim se bodo lahko seznanili obiskovalci, so tudi stroški gradnje, pridobitev nepovratnih finančnih spodbud Eko sklada in nenazadnje stroški obratovanja hiše, torej stroški ogrevanja, hlajenja in prezračevanja. Dobili bodo tudi odgovore na vprašanja, ali je pasivno hišo smiselno dopolniti s sončno elektrarno in pametno napeljavo. 

pasivna hiša | Avtor: arhiv konzorcij PH arhiv konzorcij PH

Brezplačna predavanja 

V času Dnevov pasivnih hiš, pa se obiskovalci lahko udeležijo tudi predavanj, ki bodo potekala prek spletne aplikacije zoom. V petek, 11. novembra ob 16.30 bo najprej potekalo predavanje z naslovom Kaj je pasivna hiša – predstavitve za laike in strokovnjake, investitorje in projektante (predavatelja dr. Martina Zbašnik Senegačnik in dr. Miha Praznik), sledila pa bo predstavitev možnosti financiranja pasivne hiše, nepovratne finančne spodbude Eko sklada bo predstavila Silvija Kovič.

Vse, ki zanima pomen in delovanje prezračevalnega sistema, pa se s predhodno prijavo lahko v živo udeležijo predavanja z naslovom Prezračevanje sodobnih stanovanjskih objektov. Potekalo bo v petek, 11. novembra, v dveh terminih: od 9. do 11. ali od 16. do 18. ure, na sedežu podjetja Agregat v Ljubljani. Več informacij je dostopnih na spletni strani Konzorcija pasivna hiša.

Komentarjev 1
  • Anja1956 14:37 09.november 2022.

    Pri "pasivnih hišah" je hudo zlorabljena beseda "pasivna", saj nobena hiša ni pasivna, pač pa je lahko le nizko energetska !