Pod streho > Gradimo & obnavljamo
9187 ogledov

Ideje za kuhinjo v prizidku hiše

prizidek
1/14
Profimedia
Sodobni prizidki k hišam, ki so dobra rešitev, ko primanjkuje prostora, zaznamujeta dve pomembni lastnosti. Velike steklene površine in oblika, ki ne deluje kot tujek, nasprotno, videzu hiše doda novo vrednost. Zbrali smo nekaj premišljenih prizidkov, v katerih so kuhinje, ki so lahko vir navdiha.

Gradnja prizidka je vse pogostejša odločitev lastnikov hiš, ki se soočajo s premalo prostora ali pa preprosto želijo del bivalnih prostorov razširiti na dvorišče in jih približati zunanjosti. V njih običajno svoj novi prostor najdeta kuhinja ali dnevna soba. Prostora, v katerih preživimo največ časa, v večjem delu leta, ko so zunanje temperature prijetne, pa odpreti na vrt. 

Tako kot nadstrešek nad teraso in zimski vrt, ki je neke vrste prizidek, tudi klasični prizidek k hiše lahko popolnoma skazi videz hiše. Tega si ne želi nihče, zato je pomembno, da najprej vemo, čemu bo prostor namenjen, potem pa zasnovo prepustimo arhitektu. 

prizidek | Avtor: Profimedia Profimedia
Sodobni prizidki so običajno izčiščenih oblik, kar pomeni, da ne posnemajo videza hiše, temveč ga z zasnovo in izbiro pravih materialov, dopolnjujejo. Zaznamujejo jih ravne ali enokapne strehe z majhnim naklonom. 

prizidek | Avtor: Profimedia Profimedia
Prednja stran sodobnega prizidka je zastekljena od vrha do tal, zasnovana tako, da se lahko v celoti ali vsaj v večjem delu odpre. Tako zunanjost spustimo v notranjost in ustvarimo popoln stik z naravo. Še več, tudi večji del strehe je steklen. V strehe z naklonom lahko vgradimo več povezanih strešnih oken, ali pa se odločimo, da v del ravne strehe vgradimo fiksno zasteklitev. 

prizidek | Avtor: Profimedia Profimedia
Stranici prizidka sta lahko zidani in ometani, na zunanji strani pa narejena klasična tankoslojna fasada, enaka kot na hiši. Vendar pri zasnovi sodobnih prizidkov arhitekti vse pogosteje izbirajo druge konstrukcije materiale in fasade. 

prizidek | Avtor: Dezzen Dezzen
Prizidki, ki spominjajo oziroma posnemajo zimske vrtove, so narejeni iz lesenih ali kovinskih konstrukcij, v katere se vgradijo steklene površine, del pa se jih zapre s toplotno izolacijo in prezračevano fasado. Ta je lesena, ali pa obložena s kovinskimi ali vlaknocementnimi ploščami. Pogosta izbira pa so tudi fasadne plošče iz različnih kompozitnih materialov. Gre za nevpadljive materiale, ki delujejo zelo minimalistično, zato je prizidek manj vpadljiv, pa vendar ima sodoben značaj. 

prizidek | Avtor: Dezzen Dezzen
Pri načrtovanju prizidka pa je treba upoštevati tudi nekatere zakonske omejitve, saj je zanj nujno treba dobiti gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo. Gre namreč za povečanje bivalne površine in hkrati nov, neločljivi del obstoječe hiše. Zato je prva ovira lahko lokacijska informacija. Iz te izvemo, kaj sploh lahko gradimo in kaj ne, kakšen in kako velik je lahko prizidek. 

Več idej najdete v galeriji zgoraj.

Prizidek Prizidek k hiši Pod streho To so prizidki, ki vam jih bodo sosedi zavidali
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.