Pod streho > Gradimo & obnavljamo
11508 ogledov

Kje najdem mojstra, ki bo delo opravil brez računa in davka?

električar Profimedia
Na spletnih forumih kar vrvi od vprašanj in klicev na pomoč, kje najti dobrega, zanesljivega in poštenega izvajalca, ki se bo lotil obnove tega ali onega v stanovanju ali hiši. Pa poceni mora biti, seveda.

Nič nenavadnega. Pomlad je čas, ko marsikdo začne načrtovati večje ali manjše posodobitve, ali obnovo svojega doma. In seveda potrebuje izvajalca, mojstra, ki bo to naredil. Toda kje najti takšnega, ki mu lahko zaupamo?

Bolj nenavadno pa je, da med zapisi lahko zasledimo tudi takšne, ki odkrito priznajo, da iščejo izvajalca, ki bo delo opravil brez računa, torej tudi brez DDV. Eden od takšnih je zapis uporabnice, ki načrtuje „zamenjavo celotnih elektroinštalacij in tudi izdelave električne omarice. Material in vse vtičnice, stikala bo kupil električar. Delo in vse bo brez računa na in davka. Zanima me, kolikšna je realna cena za vse to, saj nočem, da bi me prinesli okrog.“

Odzivi na objavo niso bili nič kaj pozitivni, saj se marsikdo strinja, da je davke treba plačati, goljufija pri tem pa je goljufija na račun vseh državljanov, ki davke plačujemo. A to ni edina težava tistih, ki so prepričani, da bodo z izvajalcem, ki ne bo izdal računa, prišli bolje in ceneje skozi.

Mojstri | Avtor: Profimedia Profimedia
Z mojstri je pogosto križ

Izkušnje, tudi uporabnikov spletnih forumov, kažejo, da je z mojstri vse prepogosto križ. Če se z njimi dogovarjamo „pod mizo“, pa so težave lahko še večje. 

Prvič, če mojster ne izda računa, bomo DDV na material plačali 22 odstotkov, če pa mojster izda račun, pa bo na material in delo obračunal nižji, 9,5-odstotni DDV. 

Poglejmo primer: neto cena materiala je 1000 evrov, z DDV torej 1220 evrov, k temu prištejmo še 1000 evrov stroška za delo na črno, torej skupaj 2220 evrov. 

Če nam izvajalec izda račun, bo ta skupaj z delom in materialom ter davkom znašal 2190 evrov. Res pa je, da se mojstri radi izdaji računa in plačila davka izognejo tako, da za delo namesto na primer 1000, zaračunajo 850 evrov.

Drugič, če bomo zahtevali račun, lahko zahtevamo tudi garancijo, hkrati pa imamo dokument, na podlagi katerega lahko uveljavljamo reklamacijo. Če tega nimamo, se kaj lahko zgodi, da mojstra nikoli več ne bomo videli. 

Reklamacije pa na primer ne bo priznal niti proizvajalec materiala ali opreme, ker je bila vgrajena brez računa. Si predstavljate, da gre kaj narobe pri fasadi, ki jo je izvedel nekdo brez računa. Napake bomo zagotovo popravljali na svoje stroške. 

Fasade Fasade Pod streho Izbira fasaderja in izvedba fasade

Tretjič, če imamo račun, mojster težko od nas zahteva delni avans na roke, nekateri želijo celo 100-odstotni avans, brez kakršnega koli potrdila, potem pa jih ni več na spregled. Za denar se lahko le obrišemo pod nosom.

Četrtič, mojstri, ki ne izdajo računa, običajno tudi ne izdelajo predračuna, kaj šele pogodbe. Tako smo popolnoma nezaščiteni, le upamo lahko, da se bo vse dobro izteklo.

Petič, če nimamo pogodbe oziroma predračuna, ki naj bi vsebovala podroben popis materiala in potrebnega dela, zelo težko primerjamo različne ponudbe.  

mojstri | Avtor: Profimedia Profimedia

Na izvajalce je treba biti pripravljen

Vedno je pred končno izbiro, ki sicer največkrat temelji na priporočilih prijateljev in znancev, treba dobiti vsaj tri različne ponudbe. Vsem trem izvajalcem je treba dati čim več informacij, zato da bomo njihove ponudbe lahko čim lažje primerjali. Tako bomo tudi dobili precej natančno oceno vrednosti investicije. 

Težko je takšno oceno dobiti na forumu, ker so obnove in s tem povezani materiali ter potrebna dela tudi pri na videz podobnem projektu zelo različne. 

Če nobena od ponudb ni primerna, iščimo nove. Veliko podatkov lahko dobimo tudi na spletu. Preverimo, kakšno spletno stran ima posamezni izvajalec, ali so na njej objavljene tudi reference, ali obstaja ocena njegovih strank. Preverimo lahko tudi ali je njegova dejavnost sploh aktiva, ali ima morda zaprt ali blokiran transakcijski račun.

Najnižja cena ni najboljša

Pri primerjavi ponudb bodimo pozorni na tiste, ki ponujajo najnižjo ceno. Morda je realna, morda pa gre za zavajanje. Izvajalci pogosto v predračunih navedejo nižje zneske, kot so končni. Med delom pa najdejo sto in en razlog, zakaj bo končna cena višja.  

mojstri | Avtor: Profimedia Profimedia

Prav zato je z izbranim izvajalcem še preden si sežemo v roke, pametno podpisati pogodbo. Za manjša opravila sicer tega običajno ne naredi nihče, če pa gre denimo za celostno prenovo kopalnice ali kuhinje, ali celo celega stanovanja, za obnovo strehe, fasade, nov ogrevalni sistem, pa je pogodba tako rekoč nujna.

V njej mora biti zapisano vse, kar je za izpeljavo projekta pomembno. Torej, do kdaj naj bi bila dela opravljena, katera dela bodo izvedena in kako se bodo izvedla, koliko in v katerih primerih se cena iz predračuna lahko zviša. Kakšne odpustke (popust, penali) vam mora izvajalec priznati, če dela ne bo opravil v dogovorjenem roku. Kako in kdaj lahko uveljavljamo garancijo? 

Izvajalcu, ki takšne pogodbe ne želi podpisati, se zahvalimo in poiščemo drugega. Prav tako izvajalcu, ki najprej vpraša, če se lahko zmenita brez računa. 

Odgovorni smo tudi naročniki

Naročniki obrtniških del smo namreč tisti, ki lahko postavljamo pogoje in zahteve. To nam omogočata zakonodaja in dobra poslovna praksa. Ker pa tega pogosto ne naredimo, ampak se zaradi nekaj privarčevanega denarja raje dogovorimo za izvedbo projekta brez računa, ali pa smo do izvajalcev premalo zahtevni, pa je stanje takšno, kot je. Izvajalci počnejo le tisto, kar jim naročniki dovolimo. To je pač v človeški naravi, ne velja pa le pri odnosu naročnik izvajalec, temveč v večini medsebojnih odnosov. 

Gradnja hiše Gradnja hiše Pod streho Samograditeljstvu je v resnici odklenkalo

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

Komentarjev 16
  • Marofar 19:14 25.februar 2020.

    Ko iščeš izvajalca se moraš obvezno pozanimati o referencah. Tam iz prve roke izveš kakšen je. Potem je pa stvar dogovora kako čim ceneje skoz prideš.

  • Snežinko 11:34 20.februar 2020.

    1: izračun je NAPAČEN. plačali ne bomo 22% davka ampak NIČ, ker ta material privatnik "porabi" drugje - ga nekam "skrije". 2: tudi brez računa se da "uveljavljat garancijo", samo vedeti moraš kakšen je izvajalec. Niso vsi nateguni. 3:tudi če ...prikaži več imaš račun se včasih lahko obrišeš pod nosom. Izvajalec objavi stečaj, pa si "uradno" v riti. 4: od kdaj pa predračun predstavlja kakršnokoli zaščito??? izvajalec "na črno" ti pač ustno pove, koliko bo stalo. 5: sploh ni težava. vprašaš enega, drugega...

  • Avatar vec
    vec 09:43 20.februar 2020.

    jest ne priporočam nobenmu več nobenega mojstra, to pa iz razloga ker je narot že malo nesramen ratal, on bi da mu mojster iz MB v LITIJO pride zamenjat recimo ventil na glavni lajtungi, a ko mu reče 20 eur ...prikaži večr sicer plača, potem pa mene kliče, EJGA tale tvoj majstr je pa mal drag, sem reku ok. ga pač več ne boš klical pa si rešen ane. IN v naslednjem stavku že spet, a poznaš koga ki dela kopalnice ? NE NE poznam stari NOBENGA več ne poznam, IŠČITE SAMI boli me K