Pod streho
4283 ogledov

Izbira fasaderja in izvedba fasade

Fasade
Največja napaka, ki jo pri novi fasadi lahko naredite, je izbira fasaderja, ki vas je prepričal z nižjo ceno, na račun te pa skupaj zložil med seboj nezdružljive plasti fasade ali pa kakšno preprosto izpustil.

To sicer ne pomeni, da cen fasadnih sistemov ni treba pregledati in primerjati. Tudi najdražji ni nujno najboljša izbira za vašo hišo. Toplotna izolacija fasade je naložba za vsaj 20 let, verjetno pa je večina niti takrat še ne bo ponovno obnavljala, zato je premislek o tem, kaj in koga izbrati, izjemno pomemben. Ponudnikov toplotnih izolacij, fasad in fasadnih sistemov ter fasaderjev je izjemno veliko. Vsak pa hvali svoj izdelek in svoje delo. Težko se je znajti v poplavi informacij in priporočil, zato je prvo pravilo, fasaderja izberi glede na izbrani fasadni sistem in ne obratno. 

Fasade | Avtor: Profimedia Profimedia

Fasadni sistem je edina prava rešitev

Dobro izdelana in toplotno izolirana fasada je v resnici fasadni sistem. Ta je sestavljen iz več plasti, ki se med seboj ujemajo po ključnih lastnostih in tvorijo preverjeno kakovostno celoto. Toplotna izolacija je zgolj ena od plasti, ki jo na zunanji zid sidramo ali lepimo, sledijo pa plasti elastične malte, fasadna mrežica, še ena plast malte, premaz za boljši oprijem in zaključni sloj. To je osnovna sestava, ki se, odvisno od sistema in proizvajalca, lahko tudi nekoliko razlikuje. 

Bistvo sistema je, da deluje kot celota, plasti pa so med seboj združljive glede paroprepustnosti in elastičnosti, proizvajalci pa hkrati zadostijo zahtevam predpisov, ustreznosti in kakovosti.

Površno in poceni se ne splača

Nasprotje tega so fasaderji, ki v borbi za posel obljubljajo nižjo ceno. Konkurirajo lahko le, če za posamezne plasti fasade izberejo cenejše materiale, ki so glede fizikalnih lastnosti med seboj nezdružljivi. Tako se pogosto zgodi, da uporabijo premalo trden in uležan izolacijski material, kar je še posebno problematično, če je to ekspandiran polistiren (EPS), bolj poznan kot stiropor. Tega potem kombinirajo z malto in lepili, ki imajo različne lastnosti paroprepustnosti. Pogosto pa nekaj privarčujejo tudi pri količini posamezne plasti ali pa kakšno preprosto izpustijo, in pri površni izvedbi. 

Fasade | Avtor: Profimedia Profimedia

Rezultat je lahko precej usoden

Izpuščanje katerega od slojev, denimo druge plasti malte, ali pa površna izvedba stikov med ploščami izolacije, se sprva pokažejo kot lepotne napake. Na fasadi se zelo nazorno vidi obris vsake posamezne plošče, kar je zagotovo moteče. Kasneje pa je to lahko še večja težava, saj bo skozi te nepravilno izdelane stike v notranjost izolacije vdirala vlaga in tam tudi ostala, ker materiali nimajo enake sposobnosti za prepuščanje vodne pare.

Toplotna izolacija, Obnova hiše, energija Energijska obnova Pod streho Tako boste rabo energije zmanjšali do 10-krat

Poglejmo, zakaj je paroprepustnost posameznih materialov v fasadnem sistemu tako pomembna. Paroprepustnost pomeni, da vodna para iz zraka lahko prehaja skozi zid in fasadni sistem. Pomembno je, da ji je omogočena pot iz prostorov ven, kar zagotovimo s paroprepustnimi materiali. Če bo vodna para na poti ven naletela denimo na malto ali lepilo, ki je neprepustno, se bo zadržala v steni. Pri obratnem prehodu se lahko vodna para, ki iz zunanjega zraka prehaja skozi fasado v notranjost, zadrži v toplotni izolaciji. 

Zadrževanje vodne pare pomeni propadanje materiala, zmanjšanje njegovih toplotnoizolativnih in mehanskih lastnosti. Na fasadi se bodo pojavili madeži, v zadnji fazi pa zaključni sloj lahko začne tudi odstopati in se luščiti. Prav tako se madeži pojavijo na notranjih stenah, luščiti se začne oplesk, v skrajnem primeru se pojavi tudi plesen.   

Vgradnja okna Menjava oken Pod streho Okno je vredno le toliko, kot njegova vgradnja

Zaključna dela

Težave lahko nastanejo tudi pri nepravilno izvedenih zaključnih delih, kot so toplotna izolacija in obdelava okenskih špelet ter vgradnja okenskih polic. Mesta okrog oken so še posebej pomembna, saj neprimerna izvedba pomeni nastanek toplotnih mostov. Skoznje se izgublja toplota, na njih se nabira vlaga, končni rezultat pa je ponovno plesen.

Vgradnja oken, zaključna dela | Avtor: Profimedia Profimedia

Popravljanje napak bo drago

Običajno je tako, da takšni mojstri fasado naredijo celo brez računa, da bo ja čim ceneje. Svojo odločitev boste tako obžalovali večkrat, najprej zaradi težav s fasado, potem pa zato, ker se težko pritožite in tudi garancije ne morete uveljavljati. Odprava napak, če bo to sploh mogoče, bo stala precej več, kot če bi izbrali fasaderja, ki uporablja enega od certificiranih fasadnih sistemov in ima pooblastilo proizvajalca, da te sisteme lahko tudi vgrajuje. To namreč pomeni, da se je pri proizvajalcu šolal in kasneje tudi izpopolnjeval, ves čas pa je seznanjen z najnovejšimi smernicami na področju fasadnih sistemov.

Preverjeno ustrezni fasadni sistemi

Slabi izbiri materialov in fasaderja se boste zagotovo izognili, če preverite, kakšni so pogoji za pridobitev nepovratnih sredstev za izvedbo fasade pri Eko skladu. Subvencije za fasade po zdaj veljavnem javnem razpisu lahko znašajo do 20 odstotkov stroškov priznane naložbe oziroma največ 12 evrov na kvadratni meter toplotne izolacije. Predpisana je tudi najmanjša debelina toplotne izolacije 18 centimetrov, lahko pa je tudi manj, če je skupna toplotna prehodnost fasadnega sistema največ 0,25 W/m²K. Pri Eko skladu najdete tudi seznam fasadnih sistemov, ki ustrezajo navedenim kriterijem. Fasaderja za izvedbo tako izbranega sistema pa izberite po posvetu s proizvajalcem ali prodajalcem sistema.

 Vse o gradnji, obnovi in energiji ter izkušnjia o tem lahko preberete tukaj.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.