Pod streho > Gradimo & obnavljamo
19763 ogledov

Končno nižje obrestne mere in cenejši krediti tudi za gospodinjstva

račun, položnica, denar Profimedia
Eko sklad je nedavno objavil nov javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb občanov z novimi, nižjimi obrestnimi merami, kot so veljale do zdaj. Na voljo bo 15 milijonov evrov.

Z javnim pozivom 70OB23 na Eko skladu nadaljujejo program dodeljevanja ugodnih kreditov za financiranje okoljskih naložb občanov. Krediti so tako na voljo za vgradnjo naprav in sistemov za učinkovito ogrevanje in prezračevanje prostorov ter pripravo tople vode, vgradnjo naprav in sistemov za povečanje rabe obnovljivih virov energije za ogrevanje prostorov in pripravo tople vode, vgradnjo naprav za proizvodnjo, soproizvodnjo ali hrambo električne energije, zmanjšanje toplotnih izgub toplotnega ovoja stavb, gradnjo ali nakup skoraj nič-energijskih stanovanjskih stavb, nakup energijsko učinkovitih gospodinjskih aparatov, nakup okolju prijaznih vozil, odvajanje in čiščenje odpadnih in padavinskih voda, nadomeščanje materialov, ki vsebujejo nevarne snovi, in ravnanje z biološko razgradljivimi odpadki iz gospodinjstva, učinkovito raba vodnih virov in oskrbo s pitno vodo.

Nižje obrestne mere, po novem tudi fiksna

Bistvena novost so spremenjene obrestne mere, in sicer je po novem spremenljiva obrestna mera, vezana na trimesečni euribor nižja za 0,3 odstotne točke, druga novost pa je, da občani lahko zdaj izberejo tudi fiksno obrestno mero. 

Spremenljiva obrestna mera je po nove trimesečni euribor in en odstotek fiksni pribitek, fiksna obrestna mera pa je 2,8 odstotka, kar je precej manj od fiksnih obrestnih mer, ki jih za okoljske naložbe ponujajo komercialne banke. 

Odplačilna doba kredita je lahko največ 10 let za vse ukrepe, razen za ukrep gradnje ali nakupa skoraj ničenergijskih stanovanjskih stavb ter pri obsežnejši obnovi stavb, ki vključuje izvedbo najmanj treh ukrepov iz javnega poziva, za katere je odplačilna doba lahko največ 20 let. Višina kredita je lahko enaka višini priznanih stroškov naložbe, minimalni znesek kredita pa je 1500 evrov 

Kot so povedali na Eko skladu, so fiksno obrestno mero dodali „kot ukrep k zagotavljanju stabilnejšega okolja za zadolževanje občanov.“ Poleg tega pa lahko po novem kreditojemalec v času odplačila kredita zamenja spremenljivo obrestno mero za fiksno in obratno brez predhodnega pisnega soglasja zavarovalnice, če se ob zamenjavi obrestne mere zniža mesečni obrok odplačila kredita.

račun, položnica, denar Slovenija Pod streho Pogoji, pod katerimi vam bo država dala denar, so se izjemno zaostrili

Stroški višji, zavarovanje kredita bolj ugodno

V novem javnem pozivu so nižji stroški zavarovanja kreditov, stroški sklepanja kreditnih pogodb in vodenja kreditov pa so nekoliko višji, tako da EOM za kredite s spremenljivo obrestno mero ostaja skoraj nespremenjen, za fiksno obrestno mero pa je zaradi nižje obrestne mere precej ugodnejši.

Stroški odobritve so 1,5 odstotka od višine glavnice oziroma najmanj 40 evrov in ne več kot 175 evrov. Banka, ki izdaja kredite pa za vodenje enkrat letno zaračuna še 35 evrov za kredite do vključno 4000 evrov in 45 evrov za kredite nad 4000 evrov. 

Za 10-letni kredit v višini 20.000 evrov s fiksno obrestno mero je EOM 3,83 odstotka, s spremenljivo obrestno mero, pri 3-mesečnem euribor v višini 3,66 odstotka in pribitku v višini enega odstotka pa je EOM 5,81 odstotka, so izračunali na Eko skladu.

Kredit za 1700 evrov cenejši kot pri komercialni banki

Mesečni obrok takšnega kredita s spremenljivo obrestno mero je skoraj 208 evrov, skupaj pa bi kreditojemalec, ob predpostavki, da bi euribor vseh 10 let ostal enak, odplačal 25.935 evrov. Za primerjavo bi na eni od bank, ki ponuja zelene kredite, mesečni obrok znašal približno 226 evrov, končno odplačilo pa bi bilo za več kot 1700 evrov višje. 

Kredit s fiksno obrestno mero je trenutno bolj ugoden, mesečni obrok za 20000 evrov bi znašal približno 191 evrov, celotno plačilo pa približno 23.930 evrov. Na komercialni banki je mesečni obrok približno 207 evrov, kredit pa dražji za nekaj več kot 1600 evrov.

Več občanov bo lahko dobilo kredit

S tem javnim pozivom se je znižal tudi znesek minimalne kreditne sposobnosti kreditojemalca, kar pomeni, da bo več občanov kreditno sposobnih oziroma bodo ti upravičeni do višjih zneskov kredita, še sporočajo iz Eko sklad in dodajajo, da je za upokojence, ki bodo s kreditom financirali ukrepe, povezane z nepremičnino, znesek minimalne kreditne sposobnosti še dodano znižan.

Nov javni poziv, tako kot predhodni, omogoča tudi sočasno pridobitev tako kredita kot nepovratne finančne spodbude.

denar bankovci Slovenija Pod streho Nov program in dodatnih 36 milijonov evrov za gospodinjstva
Komentarjev 2
  • Andrej Jug 14:55 19.julij 2023.

    Kaj bodo pa naredili z obstoječimi posojili, ki so bili dani pod slabšimi pogoji? Lahko bi vsem to ponudili, ne samo novim jemalcem posojila!

  • Avatar Garancija
    Garancija 08:51 18.julij 2023.

    Kako lepo bančniki živijo,ko si od našega privarčevanega denarja delijo obresti,mi varčevalci pa ne dobimo nič