Pod streho > Gradimo & obnavljamo
4690 ogledov

V starejših hišah ta izolacija reši več problemov hkrati

stara hiša Bojan Žnidaršič / Nep.vitra
Založenost trga z različnimi tipi toplotnih izolacij je dobra novica, slaba pa je, da se z večanjem izbire pri kupcih povečuje zmedenost pri izbiri optimalne. Še posebej, ko izoliramo starejše hiše.

Za izolacijo fasade graditelji največkrat izberejo ekspandirani polistiren in kameno volno, a tu je še ena izbira, o kateri je vredno razmisliti. To je mineralna toplotna izolacija iz porobetona. Izolacijski učinek je primerljiv z ostalimi toplotno-izolacijskimi materiali prve generacije. Poleg tega je negorljiv, masiven in ne vsebuje dražečih vlaken. Multipor plošče so izdelane iz mineralnih surovin. Apnu, pesku, cementu in vodi dodajo še sredstvo za oblikovanje por. Proizvedene so po visokih standardih kakovosti v energijsko varčnem proizvodnem procesu. Tako kot vsako toplotno izolacijo ga lahko vgradimo na katerikoli material in stabilno konstrukcijo - beton na steni, stropu ali tleh, na opeko na steni ali monta stropu in seveda na porobeton. 

Za določene rešitve je lahko izolacija iz porobetona idealna, saj jo sestavlja mineralna osnova, ima visoko požarno odpornost, paropropustnost, trdnost, lahko se jo oblikuje in enostavno obdela. Pomembna je tudi njena sposobnost zaviranja rasti gliv in mikroorganizmov, zato se v njem ne bodo naselile niti mravlje niti plesen.

Multipor | Avtor: Dezzen Dezzen
Toplotna prevodnost je pod mejo

Toplotno prevodnost izraža lambda (λ), mejna vrednost ta toplotne izolacije pa je λ=0,045 W/mK. Manjša ko je, bolj je material izolativen. Multipor z λ=0,043 W/mK je pod to mejo, porobetonski zidaki pa z λ=0,099 W/mK nad to mejo. Iz meritev je razvidno, da zidaki iz porobetona niso toplotna izolacija, kot velikokrat napačno misli laična javnost. Zato jim je treba dodati toplotno izolacijo.

Primerno tudi za izolacijo z notranje strani

Velja pravilo, da se toplotna izolacija vedno vgradi na tisto stran ovoja stavbe, od kjer prihaja nevarnost, to je hlad pozimi in vročina poleti. Ko to ni mogoče, naredimo toplotno izolacijo na notranji strani. Take rešitve so pogoste v starejših hišah ali v blokovskih stanovanjih, kjer se lastniki ne zmorejo dogovoriti o enotni toplotni izolaciji fasade na zunanji strani. 

izolacija na notranji strani Toplotna izolacija Pod streho Ne delajte si škode s toplotno izolacijo na notranji strani sten

Ta toplotna izolacija je primerna tudi za obnovo stavb, v katerih ga uporabijo kot dodatno toplotno izolacijo zunanjih zidov z notranje strani. To svetujem pri starih kamnitih hišah z neravnimi zidovi, v primerih spomeniško zaščitenih stavb, nesoglasja med etažnimi lastniki ali želji po toplotni izolaciji le enega prostora.

Multipor | Avtor: Dezzen Dezzen
Za tistega, ki se – sicer neupravičeno – boji, da po vgradnji toplotne izolacije hiša ne bo »dihala«, je toplotna izolacija iz porobetona idealen material. To je edina toplotna izolacija, ki na notranji strani ne potrebuje parne ovire, saj material omogoča izmenjavo vodne pare. Povedano preprosto, iz prostora odvzema odvečno vlago iz zraka in jo vrača nazaj, ko je zrak presuh. 

Dobra rešitev za izolacijo kletnih stropov

Še eno prednost bi rad izpostavil, kjer se ta izolacija pokaže kot dobra izbira. To so stropi hladnih prostorov (klet, garaža, podhod), nad katerimi so ogrevani prostori. Na strop pritrjujemo izolacijske plošče z lepilom in brez sider. Proizvajalec tak način priporoča za največ 14 cm debeline, kar je praviloma dovolj za kakovostno ločitev hladnih in toplih prostorov. V kleteh tudi sicer pri izboljšavah vedno iščemo milimetre, kot tudi požarno varnost in čim cenejši zaključni sloj. Požarna varnost izolacije iz porobetona je odlična, površinska obdelava pa ni potrebna. Vgrajene plošče le zbrusimo, da dobimo svetlo in homogeno površino, ki je tudi zelo akustična. 

Multipor | Avtor: Dezzen Dezzen
Nekajkrat sem med svetovanjem naletel na primere prenove ali pa nove mansarde, ko je bilo treba zapolniti  od 10 do 30 centimertov višine. Tudi v takih primerih je izolacija iz porobetona primeren material, saj se ga da enostavno obdelovati in vgrajevati. 

Vgraditi je treba najmanj 20 centimetrov

Standardna modularna mera je 50 krat 50 cm, debeline pa so različne, od pet do 30 centimetrov. Izberemo jo glede na potrebe. Ker ima izolacijske sposobnosti podobne bolj poznanemu belemu EPS, priporočam, da se vgradi debelina najmanj 20 centimetrov povsod, kjer je to mogoče. Posebej pri notranji toplotni izolaciji se velikokrat varčuje s centimetri, saj ti »odžirajo« uporabno površino. Moje stališče je tu nedvoumno. Bolje manjša površina, kot nekakovostna izolacija. 

Multipor | Avtor: Dezzen Dezzen
Inštalacije vgradimo preprosto

Štemanje kanalov za inštalacije ni potrebno, saj kanal preprosto spraskamo ali odrežemo. Pravo vrednost pa spoznamo pri obnovi starejše stavbe, kjer inštalacije speljemo po zidu, ki ga obzidamo s ploščami ploščami. Tako smo dosegli dobro toplotno izolacijo in raven zid, brez nepotrebnih zapiranj kanalov za inštalacije. 

Več o gradnji in obnovi najdete tukaj.

 
 

Komentarjev 1
  • rifeme9696 11:22 14.september 2020.

    Vsako uro plačam več kot 90 dolarjev na daljavo z dvema otrokoma doma.Nikoli nisem mislil,da bi to imel možnost,vendar moj najbližji spremljevalec s tem pridobi več kot 18 tisoč mesecev na mesec in me je prepričala, da poskusim. netprofit10.com