Pod streho > Gradimo & obnavljamo
6126 ogledov

Ne spreglejte! Nove, višje subvencije za toplotno izolacijo fasade

fasada Profimedia
Eko sklad je nedavno objavil nov javni poziv za dodelitev subvencij za izvedbo ukrepov učinkovite rabe energije v večstanovanjskih stavbah. Subvencionirajo štiri ukrepe, na voljo pa je šest milijonov evrov.

Nov javni poziv je namenjen večji energijski učinkovitosti v stavbah ter zmanjšanju prekomerne onesnaženosti zraka z delci PM10 in s tem izboljšanju kakovosti zunanjega zraka v večstanovanjskih stavbah in v stavbah z vsaj tremi posameznimi deli.  

Občani, ki so lastniki ali solastniki stanovanj v večstanovanjski stavbi lahko subvencijo dobijo za štiri različne ukrepe: toplotno izolacija fasade, zunanjega zidu/tal ali zidu proti terenu, toplotno izolacija ravne strehe, poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/ podstrešju, toplotno izolacijo tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo in optimizacija sistema ogrevanja.

Novo: višja subvencija za fasado

Novi javni poziv v primerjavi s prejšnjim, ki je že zaključen, prinaša nekaj sprememb. Spodbuda za ukrep toplotna izolacija fasade, zunanjega zidu/tal ali zidu proti terenu in ukrep toplotna izolacija ravne strehe je po novem višja. Iz prejšnjih 16 evrov na kvadratni meter površine so jo povišali na 18 evrov. Kot so sporočili iz Eko sklada, so se za povišanje odločili zaradi znatnega povišanja cen gradbenih storitev, tako dela kot materiala. 

Po novem ne zahtevajo več, da vlagatelj vlogi priloži celoten projekt za izvedbo del (PZI). Novost je tudi, da pri izvedbi toplotne izolacije tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo ni več potreben nadzor. V novem javnem pozivu pa ni več ukrepa vgradnje prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka.

Pogoji za subvencije in njihova višina

Za izvedbo toplotne izolacije fasade, zunanjega zidu/tal ali zidu proti terenu bodo vlagatelji do subvencije upravičeni, če razmerje med toplotno prevodnostjo (λ) in debelino (d) nove toplotne izolacije λ/d ≤ 0,200 W/(m2K). Višina subvencije je do 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 18 evrov na kvadratni meter toplotne izolacije fasade, zunanjega zidu/tal ali zidu proti terenu. 

Za izvedbo toplotne izolacije ravne strehe, poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju bo subvencija dodeljena, če bo razmerje med toplotno prevodnostjo (λ) in debelino (d) nove toplotne izolacije λ/d ≤ 0,140 W/(m2K). Pri navedenem izračunu razmerij morebitne obstoječe izolacije ne upoštevajo. Višina nepovratne finančne spodbude je do 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 18 evrov na kvadratni meter toplotne izolacije ravne strehe oziroma ne več kot 12 evrov na kvadratni meter toplotne izolacije poševne strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru/podstrešju. 

Pogoj za subvencijo za izvedbo toplotne izolacije tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo je razmerje med toplotno prevodnostjo (λ) in debelino (d) nove toplotne izolacije λ/d ≤ 0,280 W/(m2K). Pri v tem primeru se morebitne obstoječe izolacije ne upošteva. Višina nepovratne finančne spodbude je do 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 12 evrov na kvadratni meter toplotne izolacije tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo. 

Optimizacija sistema ogrevanja pa pomeni nakup in vgradnjo radiatorskih termostatskih ventilov in hidravlično uravnoteženje celotnega sistema ogrevanja. Subvencija za ta ukrep je do 20 odstotkov priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot 40 evrov na grelno telo. 

Za prejemnike socialne pomoči subvencija 100-odstotna

Subvencije pa so višje, če se etažni lastniki oziroma solastniki odločijo izvesti najmanj tri ukrepe. Višja nepovratna finančna spodbuda je vsota zneskov, za posamezni ukrep, povečana za 50 odstotkov, a ne sme znašati več kot 30 odstotkov priznanih stroškov naložbe. 

Prejemniki socialne pomoči dobijo subvencijo v višini 100 odstotkov upravičenih stroškov naložbe glede na njihov pripadajoči delež financiranja naložbe. Prejemnik socialne pomoči je vsaka fizična oseba, ki je v času oddaje vloge upravičena do denarne socialne pomoči, ki ni izredna denarna socialna pomoč, ali do varstvenega dodatka. Upravičenost do višje nepovratne finančne spodbude izkaže s kopijo odločbe centra za socialno delo o pravici do denarne socialne pomoči oziroma odločbe o pravici do varstvenega dodatka. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.