Pod streho > Gradimo & obnavljamo
16149 ogledov

Novo: krediti s fiksno obrestno mero en odstotek

krediti Profimedia
Dva nova javna poziva Eko sklada za kreditiranje okoljskih naložb. Obresti kreditov za nakup vozil so nekoliko višje, za kreditiranje drugih naložb pa zgolj en odstotek.

Na Eko skladu so zaprli javni poziv za kreditiranje okoljskih naložb, pod okrilje katerega je spadalo tudi kreditiranje nakupa okolju prijaznih vozil. Po novem bodo naložbe občanov kreditirali na podlagi dveh ločenih javnih pozivov. Prvi bo namenjene nakupom okolju prijaznih vozil, drugi pa kreditiranju vseh ostalih okoljskih naložb.  

Poziv za dodeljevanje kreditov za nakup vozil (73OBEV24) so že objavili. Kot so sporočili iz Eko sklada, večina pogojev v novem pozivu ostaja enakih, kot je veljalo v pravkar zaprtem (70OB23). Bistvena sprememba so obrestne mere, po katerih se po novem lahko zadolžijo občani. 

Nekoliko višja spremenljiva obrestna mera

Spreminja se spremenljiva obrestna mera. Do zdaj je bila trimesečni Euribor in 1 % (fiksni pribitek), po novem pa bo nekoliko višja, fiksni pribitek so namreč povišali na 1,5 odstotka. Fiksna obrestna mera tako kot do zdaj ostaja 2,8 odstotka. 

Povišanje fiksnega pribitka pri spremenljivi obrestni meri pomeni nekoliko dražji kredit. Izračunali smo, koliko se podraži kredit, vreden 20.000 evrov, ki bi ga odplačevali 10 let. Prej bi zanj skupaj z vsemi stroški in obrestmi plačali 26.328 evrov, po novem pa bo končni znesek 26.926 evrov. Mesečni obrok je višji za približno pet evrov. 

Na Eko skladu pravijo, da se vlagatelji v času odplačevanja kredita lahko tudi odločijo za zamenjavo obrestne mere iz fiksne v spremenljivo in obratno. 

Kredit največ do 70.000 evrov

V novem pozivu za okolju prijazna vozila je še ena sprememb, in sicer najvišji možni znesek kredita je 70.000 evrov. Prej je veljalo, da je najvišji možni znesek kredita lahko enak naložbeni vrednosti, upoštevajoč kreditno sposobnost občana. 

S kreditom lahko občani tako kot do zdaj financirajo nakup, novih ali rabljenih osebnih avtomobilov na električni pogon, novih ali rabljenih osebnih avtomobilov na hibridni pogon (kombinacija elektro motorja in motorja z notranjim zgorevanjem), pri katerih znašajo emisije CO2 v kombiniranem načinu vožnje, največ 85 g/km (po NEDC) za rabljena vozila, registrirana pred 2021, oziroma 104 g/km (po WLTP) za nova vozila, prvič registrirana od 1. 1. 2021 dalje, ter novih ali rabljenih osebnih avtomobilov serijske proizvodnje, ki kot pogonsko gorivo uporabljajo plin (LPG, CNG, biometan, vodik …).

Fiksna obrestna mera zgolj en odstotek

Še ta teden naj bi objavili tudi drugi javni poziv (72OB24), in sicer za kreditiranje vseh drugih okoljskih naložb. Dobra novica, ki jo sporoča Eko sklad, je ta, da bodo za okoljske nalože po novem na voljo krediti s še bolj ugodno obrestno mero. Fiksno obrestno mero bodo namreč znižali iz 2,8 odstotka na zgolj en odstotek. Druge podrobnosti poziva pa za zdaj še niso znane. 

Znižanje fiksne obrestne mere pri 20.000 evrov vrednem kreditu v 10 letih pomeni približno 1930 evrov manj obresti. 

S kreditom bodo občani lahko financirali vgradnjo naprav in sistemov za učinkovito ogrevanje in prezračevanje prostorov ter pripravo tople vode, vgradnjo naprav in sistemov za povečanje rabe obnovljivih virov energije za ogrevanje prostorov in pripravo tople vode, vgradnja naprav za proizvodnjo, soproizvodnjo ali hrambo električne energije, zmanjšanje toplotnih izgub toplotnega ovoja stavb, gradnjo ali nakup skoraj ničenergijskih stanovanjskih stavb, nakup energijsko učinkovitih gospodinjskih aparatov, odvajanje in čiščenje odpadnih in padavinskih voda, zamenjavo materialov, ki vsebujejo nevarne snovi, in ravnanje z biološko razgradljivimi odpadki iz gospodinjstva, učinkovito raba vodnih virov in oskrbo s pitno vodo.

Nov poziv za subvencije za sončne elektrarne

Spomnimo, nedavno je Borzen objavil nov javni poziv JP SO-01, na podlagi katerega lahko vlagatelji, fizične osebe, dobijo subvencijo za nakup in vgradnjo sončnih elektrarn ter hranilnikov za individualno in skupnostno samooskrbo z električno energijo, ki spadajo v staro shemo obračuna po net meteringu. 

Pogoji za pridobitve subvencije so:

- naložba je bila izvedena od vključno 1. marca 2022 dalje, 
- naprava že obratuje, 
- vlagatelj je pri distribucijskem operaterju podal vlogo za soglasje za priključitev naprave za samooskrbo do vključno 31. decembra    2023,
- distribucijski operater ga je oziroma ga bo najkasneje 31. decembra 2024 registriral kot končnega odjemalca s samooskrbo.
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.