Pod streho > Varčna hiša
6329 ogledov

To so razlogi, da so subvencije tako nizke

sončna elektrarna Profimedia
Na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo so predstavili nove razpise za subvencije za naložbe v obnovljive vire energije in tudi pojasnili, zakaj so subvencije za samooskrbne sončne elektrarne tako nizke.

Zjutraj smo poročali, da je vlada sprejela sklep, na podlagi katerega je za subvencije za samooskrbne sončne elektrarne na voljo 14 milijonov evrov. Javni razpis za ta namen bo jutri objavljen v Uradnem listu, do subvencij bodo upravičeni le vlagatelji, fizične osebe, so od novembra lani ali pa bodo letos postavili sončne elektrarne po starem sistemu tako imenovanega net meteringa. Za vsak priključen kilovat sončne elektrarne dobili 50 evrov, če se odločijo tudi za hranilnik električne energije, pa je subvencija precej višja, in sicer 500 evrov za vsak priključen kilovat naprave. 

Zakaj je subvencija, ko gre zgolj za sončne elektrarne, tako nizka, v celotni naložbi namreč ne predstavlja niti pet odstotkov?
Naložba v samooskrbno sončno elektrarno, ki bo še vedno vključena v net metering ali neto obračun, se splača tudi brez subvencije, če k temu dodamo še dejstvo, da ima precej lastnikov sončnih elektrarn tudi toplotne črpalke, za katere so dobili spodbudo na Eko skladu, je finančna slika še boljša, 50 evrov za vsak priključen kilovat razumni znesek, so pojasnili na ministrstvu. 

Tudi nizka subvencija ima več učinkov

Subvencija, tudi če je nizka, ima še več drugih pozitivnih učinkov, so še dodali. Med njimi so psihološki moment, vedno velja tudi, da je bolje dobiti nekaj kot nič, poleg tega vlagatelj pogosto lažje dobi kredit na banki, če ta ve, da je naložbo podprla tudi država. Hkrati je v javnem interesu, da se javna sredstva ne trošijo neracionalno. 

Pogoji za pridobitev subvencije po tem razpisu bodo enaki, kot so bili v zadnjem razpisu Eko sklada, ob tem pa je minister poudaril, da vlagatelji, ki so oddali vloge na Eko sklad, teh ne morejo prenesti na novi razpis Borzena. Eko sklad bo namreč vse do zaprtja razpisa oddane vloge obdelal in izdal odločbe, če so popolne. 

Odziv na novi razpis naj bi bil velik, na Borzenu pričakujejo celo več kot 20.000 vlog, možno je, da se bodo razpoložljiva sredstva ob velikem interesu celo povečala.

12 razpisov in 80 milijonov evrov

Omenjeni javni razpis je prvi od 12, ki so jih skupaj z Borzenom pripravili na ministrstvu in bodo objavljeni letos, vredni pa so 80 milijonov evrov. Vsem bo skupno, da bo oddaja vlog in tudi njihova obdelava potekala digitalizirano, zaradi česar vsi vlagatelji lahko pričakujejo precej hitrejše postopke tako obdelave kot tudi roke za izplačila subvencij, pravijo na Borzenu.

Če je na Eko skladu vlagatelj na obravnavo vloge čakal od sedem do osem mesece in potem še približno dva meseca na izplačilo, bodo na Borzenu čas obravnave vsaj prepolovili, izplačilo pa naj bi izvedli v 10 dneh.

Višina subvencij za sončne elektrarne po novi shemi ni znana

Naslednji razpisi bodo objavljeni junija letos. Najprej za subvencioniranje samooskrbnih sončnih elektrarn po novi shemi, torej za tiste naprave, za katere so vlagatelji vloge za soglasje oddali od 1. januarja letos naprej. A pozor, ta razpis bo namenjen le za naložbe v skupnostne sončne elektrarne, ne pa tudi za individualne. Za te naj bi razpis objavili šele septembra. Skupaj bo za oba razpisa na voljo 30 milijonov evrov. 

Kolikšna bo subvencija za skupnostne in kolikšna za individualne sončne elektrarne bo še ni znano, pristojni pa zagotovljajo, da bodo dovolj spodbudne, da bo naložba gospodarna in se nekje izenačila z naložbo v samooskrbno sončno elektrarno po stari shemi, torej net meteringu. 

Pojasnila, zakaj bo razpis za individualne sončne elektrarne šele septembra, nismo dobili, se je na ministrstvu strinajo z nami, da bi bilo dobro, da bi vsaj višino subvencij javnosti predstavili precej pred objavo razpisa, saj ta lahko zelo vpliva na odločitev posameznika, ali se bo za naložbo po novi shemi odločil ali ne. Še posebej ob dejstvu, da je nova shema bistveno manj ugodna od stare, večjega interesa za tovrstne naložbe pa trenutno ni.

Dodatni razpis zgolj za hranilnike

Junija letos bodo objavili tudi poseben razpis za subvencioniranje zgolj hranilnikov električne energije. Do subvencij, višina tudi v tem primeru še ni znana, bodo po tem razpisu upravičeni vlagatelji, fizične osebe, ki že imajo samooskrbno sončno elektrarno po stari shemi, pa bi ji želeli prigraditi še hranilnik. Za ta namen bo na voljo dva milijona evrov. 

15 milijonov evrov za e-vozila

Posebno pozornost so namenili tudi spodbujanju e-mobilnost. Tako junija lahko pričakujemo javne razpise za sofinanciranje nakupov e-vozil in polnilne infrastrukture ter razpis za sofinanciranje e-koles. 

Subvencije in drugi pogoji za nakup e-vozil bodo enaki, kot so v zdaj še odprtem javnem pozivu pri Eko skladu. Za vozila do vrednosti 35.000 evrov bo subvencija predvidoma 6500 evrov, za vozila nad 35.000 in do 65.000 evrov pa bo 4500 evrov. Skupaj bo za subvencije namenjenih 15 milijonov evrov.

Električni avto, e-avto | Avtor: Profimedia Profimedia
Zakaj sploh subvencionirajo nakupe več kot 35.000 evrov vrednih e-vozil? E-vozila z zmogljivejšimi baterijami, ki omogočajo premagovanje daljših razdalj, so dražja, s tem pa k nakupu želijo spodbuditi tudi tiste, ki imajo daljše poti od doma do službe. Dražja so tudi malo večja družinska e-vozila, hkrati pa meja 35.000 evrov prodajalce sili, da cene tistih vozil, ki jo nekoliko presegajo, znižajo, je še dodali. 

Novo: subvencije za e-kolesa

Subvencije, skupaj jih bo štiri milijone evrov, za nakup e-koles naj bi bile do 30 odstotkov vrednosti, vendar bodo v razpisu dodatne omejitve. Do subvencionirane cene ne bodo upravičena športna in turistična e-kolesa, temveč le mestna, zložljiva in tovorna, torej tista, ki so namenjena premagovanju krajših razdalj od doma do službe.

e-kolo | Avtor: Profimedia Profimedia

Na ministrstvu ciljajo na spodbuditev okoli 8000 nakupov tovrstnih koles na leto. Zdaj se vse skupaj v državi proda okoli 16.000 električnih koles na leto.

Borzen osrednja točka za spodbujanje OVE

Borzen je oziroma bo postal osrednja institucija za vse spodbude, namenjene naložbam v obnovljive vire energije. V okviru kontaktne točke OVE je borzen že odprl 16 svetovalnih pisarn, do konca junija pa jih bo skupaj 30. Namenjene so vlagateljem, ki bodo v pisarnah lahko dobili nasvete, kako čim hitreje izpeljati postopek, pomoč pri odpravi morebitnih težav, informacijo o naboru vseh naprava in tehnološke nasvete. 

V tem in prihodnjih dveh letih bo iz načrta za okrevanje in odpornost dodeljenih 17 milijonov evrov, ob tem pa na ministrstvu za trajnostno mobilnost snujejo še 63 milijonov evrov ukrepov, sofinanciranih iz evropske kohezijske politike, in dodatnih 30 milijonov evrov ukrepov na podlagi načrta za okrevanje.

Skupaj s sredstvi za pomoč pri naložbah v obnovljive vire energije za pravne osebe, katerih skupna višina se dviga s 150 milijonov na 225 milijonov evrov, bo v treh letih prek Borzena vse skupaj za obnovljive vire na voljo 271 milijonov evrov.

 

 

Komentarjev 4
  • T_rex 05:17 05.april 2024.

    Kaj pa glede domace dinamicne polnilnice za BEV ... a to pa [se] 0 ? Je pa prov za_res d potem glih vsi dvignejo ceno k je >> subvencija << zanimiv a`ne'de ...

  • Toma 20:01 04.april 2024.

    To je Golobčkov kakec na vaši strehi!

  • optimist11 19:50 04.april 2024.

    Kaj je subvencija - to je pomoč tistih ki že tako nič nimajo, tistim, ki bi si to tako ali tako lahko privoščili.